DTO Meclisi 2017’yi kapattı – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. DTO Meclisi 2017’yi kapattı

DTO Meclisi 2017’yi kapattı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Aralık 2017 Perşembe - 12:25Güncelleme: 8 Ocak 2018 Pazartesi - 08:27
DTO Meclisi 2017’yi kapattı

Denizli Ticaret Odası’nın (DTO) 2017 yılı son meclis toplantısı yapıldı. Bir yılın değerlendirildiği, 2018’e ilişkin öngörülerin ele alındığı toplantıda konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, birlikte hareket etmenin getirdiği enerji ve üretkenliğin kısa zamanda kurumsal görünüme değer kattığını görmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, 2018’e ait gelir ve gider bütçesini kabul ederek, birlikte çizdikleri yol haritasını onaylamalarından dolayı meclis üyelerine teşekkürlerini sundu. Ekonomi Bakanlığı veTOBB ile temasları artırdıkları son bir yılda iyi işlere imza atmanın verdiği özgüvenle yeni bir yıla girdiklerini söyleyen Erdoğan, “2017’de özellikle ekonomideki büyüme, bizleri de motive etti. 2018’e daha büyük umutlarla bakmamızı sağladı. Bu başarıda işçisinden işverenine, bizim de yer aldığımız STK’lardan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yer alan bakanlıklarımız ile çalışanlarına, ayrıca toplumun her kesiminden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a kadar herkesin büyük katkısı var. Ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi.

“DTO, SAYGIN İSİMLER ARASINDA!”

DTO’nun, şehrin ve ülkenin en saygın isimleri arasında yer aldığını vurgulayan Erdoğan, meclis üyelerine “Bunu övünç ve sevinçle dillendiriyorum. Bu noktaya gelmemizde sağladığınız katkı ve destekten dolayı, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye seslendi.

DTO Başkanı Uğur Erdoğan, dünya ekonomisinin, 2008’den bu yana devam eden ekonomik sorunları aşmış bir görüntü çizdiğini, belli başlı ekonomilerde ekonomik büyüme, istihdam ve enflasyon verilerinde hızlı bir iyileşmenin göze çarptığını kaydetti.

“ARALIK AYI EKONOMİDE BAHAR HAVASINA YOL AÇTI”

Konuşmasında ülkemizde meydana gelen gelişmelere de değinen Erdoğan, Aralık ayındaki gelişmelerin Türkiye ekonomisinde bahar havasına yol açtığını vurguladı. Erdoğan, “Bilhassa, üçüncü çeyrekteki büyüme oranının beklentilerin de üstünde çıkması ve %11.1 gibi yüksek bir değere ulaşmasının Türk ekonomisine etkisi büyük oldu!” diye konuştu.

Eylül ayı itibarıyla derlenen verilere göre, işsizlik oranının değişmediğini anımsatan Erdoğan, “Eylül ayında işsizlik oranı, Ağustos ayındaki gibi yüzde 10.6 oldu. İşsizlik oranının düşürülememesinin en önemli nedeni, yeteri kadar istihdam oluşturulamaması; bununla birlikte işgücüne katılma oranının da sürekli yükselmesi. Kasım ayında yıllık bazda enflasyon oranı, yüzde 12,98 oldu. Nedenleri arasında ise, döviz kurlarının enflasyona yansıması ile petrol başta olmak üzere enerji fiyatlarının artmasının yanı sıra teşvik ve desteklerle oluşan gelir artışının yol açtığı tüketim harcamalarının yükselmesi var. Yüksek oranlı enflasyon, özellikle sabit gelirliler için vergi etkisi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye ihracatının ocak-kasım aralığını kapsayan dönemde bir önceki yıla göre yüzde 10,68, ocak-ekim arasındaki ithalatın ise bir önceki yıla göre yüzde 16,15 oranında arttığını, bunun cari açık açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten DTO Başkanı Erdoğan, “Bunda Kredi Garanti Fonu tarafından verilen desteğin etkili olduğu bir gerçek. Buradan, Kredi Garanti Fonu kefaletiyle sağlanan 200 milyar TL’nin amacına uygun kullanıldığı anlaşılıyor. Ayrıca risk, binde 3 gibi düşük bir oranda kaldı. Bu da beklentilerin de üstünde çok güzel bir durumdu” değerlendirmesinde bulundu.

“İHRACAT VE İSTİHDAMLA GÜVEN DE ARTTI”

Toplantıda il özelindeki ekonomiye dair verileri de ele alan Erdoğan, 2017’nin kasım ayı sonu itibariyle Denizli ihracatının ocak-kasım arasını kapsayan dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,46 oranında artış kaydettiğini açıkladı. TİM verilerine göre, Denizli ihracatının 2 milyar 792 milyon 91 bin dolar olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.

Erdoğan, 2017’nin eylül ayı sonu itibarıyla, 4/A kapsamında kayıtlı istihdamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,68 oranında artarak 226 bin 595 kişiye yükseldiğini, yatırımlardaki artışın da şehir adına bir başka övünç kaynağı olduğunu dile getirdi.

2017’nin kasım ayı itibarıyla karşılıksız çek sayısındaki düşüşün iş dünyasında gidişatın iyi olduğunun bir göstergesi olduğunu da ifade eden DTO Başkanı Erdoğan, geçen yıla göre yüzde 57.75 oranındaki azalmanın küçümsenemeyecek derecede bir iyileşme olduğunu, geçen yıl 8 bin 825 olan karşılıksız çek sayısının bu yılın ilk 11 ayı itibariyle 3 bin 729’da kaldığını söyledi.


DTO, 2017’DE 2 BİN ÜYE KAZANDI

Başkan Erdoğan, 2017’nin Kasım ayı itibarıyla, 11 aylık dönemde DTO’ya 2 bin firmanın kayıt yaptırdığını, 382 firmanın ise kaydını sildirdiğini açıkladı. 2017’nin son meclis toplantısındaki konuşmasında 2018 yılına dair beklentiler ve riskler ile küresel ekonomiye dair öngörülerden de bahseden DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, şöyle devam etti:

“Global gelişmeler, dış finansman imkanlarının iyi olması vedış koşulların destekleyici olması, ekonominin performansını etkileyecek. Bu bağlamda, FED’in Avrupa Merkez Bankası’nın beklenen politikaları ile AB ve ABD’nin makro dengelerine bakıldığında, küresel likidite koşullarında daralma olmayacağını gösteriyor. Kısacası bu konuda, dış koşulların 2018’de Türkiye ekonomisini destekleyici yönde olacağını beklemek en doğru yaklaşımdır. AB sürecine ilişkin gelişmeler, ABD ile ilişkiler ve Orta Doğu ülkeleri ile olan ilişkilerin 2018’de olumluya dönmesini ve Türkiye ekonomisini destekleyici olmasını umuyor ve bekliyoruz. 2018’de ekonomik büyümenin yüzde 4-5 aralığında gerçekleşmesi beklentileri karşılayacaktır. 2017’de yüzde 7 civarında olması kesinleşen ekonomik büyümenin 2018’de yüzde 5 civarında olması bir başarı olarak değerlendirilmelidir. Çünkü bu oran, Türkiye’nin potansiyel büyüme oranına denk gelmektedir.

2018’de özellikle çevre yolu ve otoyol projeleri öncelikli olarak tamamlanmalı. Sanayi yatırımlarındaki ivmenin yavaşlamasının nedenleri araştırılmalı. Teşvik ve desteklerde süreklilik sağlanarak, iş ortamında görülen çekingenlik ortadan kaldırılmalı; Denizli’deki girişimcilerin yeniden ‘Anadolu Kaplanı’ psikolojisine dönmesi sağlanmalı. İlimiz, spor ile eğitimde geçmiş dönemlerdeki ilerlemesini kaybediyor görüntüsü vermekte… Okul öncesi eğitim bütün çocuklara sağlanmalı. Bunun için de yerel yönetimlere önemli bir rol düştüğüne inanıyoruz.”