Erdoğan: Ege Bölgesi’nde tarımın merkeziyiz – D20Haber
17.05.2024, Cuma
16 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. Erdoğan: Ege Bölgesi’nde tarımın merkeziyiz

Erdoğan: Ege Bölgesi’nde tarımın merkeziyiz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Nisan 2024 Salı - 12:33Güncelleme: 30 Nisan 2024 Salı - 12:33
Erdoğan: Ege Bölgesi’nde tarımın merkeziyiz

Denizli Ticaret Odasında (DTO)düzenlenen “Dondurarak Kurutma, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ile Meyve ve Sebzelerinin Ulusal-Uluslararası Pazarlanması” konulu konferansta konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, “Ege Bölgesi’nde tarımın merkeziyiz” dedi.

DTO, kapsamda Denizli Ticaret Borsası (DTB) ve Soğutma, Muhafaza, Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) iş birliğiyle “Dondurarak Kurutma, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ile Meyve ve Sebzelerinin Ulusal-Uluslararası Pazarlanması” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof Dr Ahmet Kutluhan, Soğutma, Muhafaza, Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) Başkanı Prof Dr Rahmi Türk, öğretim üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

  

“TARIMIN MERKEZİYİZ”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Erdoğan, Denizli’nin gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe söz sahibi olduğunu söyledi. Denizli’nin ülkenin 9’uncu ihracatçı sanayi şehri olan nımsatan Erdoğan, “. Gıda, tarım ve hayvancılık sektöründeki potansiyelimizin yanında girişimlerimiz, yatırımlarımız ve başardıklarımızla da biliniyor ve takdir ediliyoruz. Ege Bölgesi’nde tarımın merkeziyiz” dedi.

“130’UN ÜZERİNDE TARIM ÜRÜNÜ YETİŞTİRİYORUZ”

Kuruyemiş sektöründeki yatırımlar ve kuruyemiş işleme makinaları ihracatı ile bölgede öncü olduklarını belirten Erdoğan, sözlerini şööyle sürdürdü:

“Ticarete konu 130’un üzerinde tarım ürünü yetiştiriyoruz. Bunlardan 70 çeşidini, ihracat olarak 76 farklı ülkeye göndermekteyiz. En çok kekik, üzüm, kiraz, elma ve nar üreten şehrimiz, bazı ürünlerde Türkiye’nin ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır. Tüm dünyada üretilen kekiğin yüzde 75’i, Türkiyemizdeki üretimin ise yüzde 90’ı, Denizlimizdendir. Ayrıca ülkemizdeki leblebi üretiminin yüzde 85’ini Denizlimiz karşılamaktadır.

Aynı zamanda lavanta üreten ve bunu sanayileştiren bir şehiriz. Bunların yanında Avrupa’nın en büyük çiğ süt ve damızlık üreticisi, Türkiye’nin en büyük yem fabrikası ile en büyük süt ve süt ürünleri markalarından 1’i, Denizlimizdedir. Su ürünleri ile arıcılıkta da önemli bir yerdeyiz.”

DTO olarak , ticari değeri bulunan endemik türlerin tespiti ve envanteri araştırmasını yaptırıp şehrin bu potansiyelini harekete geçirerek sanayiye kazandıran öncü bir kurum olduklarını kaydeden Erdoğan, “Denizlimiz 26 farklı sektörde, 2 bin 905 ürün grubunda 185 ülkeye ihracat yapan önemli bir değerdir. 333 milyon dolarlık bir tarım ihracatı var. Denizli’de 2940 çeşit bitki yetişiyor, bunlardan 50’si sadece bize özgü. Bunun kıymetini iyi bilmeli” dedi.

“MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZI ARTIRMAK İSTİYORUZ”

4 yıl önce Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bitki üretim tesisi kurulması amacıyla yatırımcı kuruluşlara arsa tahsis belgelerini dağıttıklarını ve seracılık faaliyetlerini desteklediklerini de anımsatan Erdoğan, “Onlar artık işinin başındalar ve işletmeleri her geçen gün daha da büyüyor. Şimdi yeni yatırımların önünü açmak için çaba harcıyoruz. Dondurarak kurutma, bahçe ürünlerinin muhafazası ile meyve ve sebzelerinin ulusal ve uluslararası pazarlanmasını canlandırmak ve bu alandaki ihracatımızı artırmak istiyoruz. Bugünkü konferansımızın ana amacı da bu” diye konuştu.

Haberin DevamıReklam




“SAVAŞLAR GIDA İÇİN OLACAK”

Gıda ve sağlıklı beslenmenin ne derece değerli olduğunu ve stratejik bir hale geldiğini herkesin gördüğünü dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

“İnsanoğlu, bir zamanlar topraklarını genişletmek için hemen ardından petrol ve değerli madenler için, geçen yüzyıldan itibaren de su için özellikle de temiz su kaynakları için savaştı. Bu yüzyılda ve gelecekte ise savaşlar gıda güvenliği için olacaktır. Onun için dünyanın en büyük ülkeleri ile ekonomileri, en büyük kaynakları kullanarak en geniş kadroları kurdular; ülkelerinin hiçbir yere bağımlı kalmadan gıda ihtiyacını karşılayabilecek son sistem teknolojiler ortaya çıkarmak ve geliştirmek için durmaksızın çalışıyorlar. Türkiye de büyük bir ülke olmak istiyorsa bu alanda da yerini almalı.”

KUTLUHAN: TARIMDA EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ

PAÜ Rektörü Kutluhan, tarımın hyati bir kaynak olduğunu belriterek, “Düne kadar tarıma önemsemeyen ülkeler, bugün artık stratejik planlarında yer veriyorlar. Üniversitemizdeki Ziraat Fakültemiz, açıldıktan sonra çok büyük işler yaptı, yapıyor. İlçe ilçe Denizli tarımını ele alıyoruz. Nasıl kolay yetiştirebiliriz? Nasıl bunu sunabiliriz? Bunların araştırmalarını ve çalışmalarını yapıyoruz. Diğer taraftan Çal, Çameli ve Acıpayam’daki arazilerimizd

“15 MİLYON TON ÜRÜN İSRAF OLUYOR”

Soğutma, Muhafaza, Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) Başkanı Prof Dr Türk ise, “ürünlerin tüketicilere ulaşıncaya kadar çok ciddi kayıplar yaşandığına, bu konuda çeşitli önlemler alınması gerektiğine işaret etti. Türk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Denizli tarımı, üniversitenin desteği ile daha da geliştirecektir. Bizler SOMTAD olarak Denizli tarımını bir adım daha ileriye götürmek, sizleri yeni teknolojilerle tanıştırmak için buradayız. Bilim, tarım ve teknolojiyi birlikte ele alarak gıdanın korunması ve daha iyi sunulması için ülkemize ve dünyamıza katkı sağlamak istiyoruz. Dünya nüfusunun 2050 yılında 12 milyara ulaşacağına dair öngörüler var. Bu sebeple gıdamızı yüzde 60 artırmamız gerekiyor. Su kaynaklarını da yüzde 20 daha az kullanmak zorundayız. Araştırmacılar, bu konuda ciddi anlamda çalışmalar yapıyor. Acil önlem almamız gereken konulardan biri de üretilen ürünlerin tedarik zincirinde kaybolmasıdır. Dünyada 1,3 milyar ton ürün israf ediliyor. Türkiye’de ise 60 milyon ton üretim var. Bunun yüzde 25’i yani 15 milyon tonu israf oluyor. Sebze ve meyveyi hızla yurt içi ve yurt pazarlara ulaştırma anlamında ciddi önlemeler alıp hasattan sofraya ürünlerimizi iyi bir şekilde ulaştırmamız gerekmektedir. Dernek olarak hasat muhafaza çalışmalarımız var, bunları sizlerle de paylaşmak istiyoruz.”