Sarıca: İnşaat sektöründeki kriz odaların açtığı davaya dayandırılamaz – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Sarıca: İnşaat sektöründeki kriz odaların açtığı...

Sarıca: İnşaat sektöründeki kriz odaların açtığı davaya dayandırılamaz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Mayıs 2019 Cuma - 13:55Güncelleme: 24 Mayıs 2019 Cuma - 13:55
Sarıca: İnşaat sektöründeki kriz odaların açtığı davaya dayandırılamaz

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Sarıca, inşaat sektöründe uzun zamandır yaşanan sıkıntıların iktidar tarafından yıllarca izlenen yanlış politikalardan kaynaklandığını, ülke genelinde 3 milyon dolayında konut fazlası bulunduğunu, krizle beraber artan işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle insanların ne peşin ne de banka kredisiyle ev alacak parası olmadığını, dolayısıyla inşaat sektöründe yaşanan krizin TMMOB’a bağlı odaların açtığı davaya dayandırılamayacağını belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın 2 gün önce Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “Bugün Denizli’mizde ve ülkemizde ruhsat alma ile ilgili sıkıntılar var. Ruhsat almış olan yerlerin iskan alması ile ilgili sıkıntılar var. İskan alan yerlerin işyeri açma ruhsatı ile ilgili sıkıntıları var. Bunun da sebebi TMMOB’a bağlı odaların açtığı dava sonucunda verilen yürütmeyi durma kararıdır. Bu sadece Denizli’de değil tüm Türkiye’de bu şekildedir” şeklindeki sözlerine TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’ndan yanıt geldi.

 

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Sarıca, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, ekonomik krizden en çok etkilenen sektörler arasında yer alan inşaat sektörünün bugün adeta büyük depremi yaşadığını, 2019 yılının ilk aylarında da devam eden inşaat sektöründeki krizin giderek büyüdüğünü, Türk Lirası’ndaki değer kaybı, faiz oranlarının yükselmesi, girdi maliyetlerinin artması gibi nedenlerden Türk ekonomisinin itici gücü olan inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.

 

“SIKINTILARIN KAYNAĞI ÖNCEKİ YILLARA DAYANMAKTADIR”

“Merkez Bankası’nın küçük, orta ve büyük ölçekli 945 inşaat şirketine ait 2016 yılı mali veri ortalamalarını incelediğimizde, 2018 ve 2019 yılında sektörde yaşanan sıkıntıların kaynağının önceki yıllara dayandığı ve şirketlerin mali açıdan kriz ortamlarına dayanıksız bir yapıda oldukları açıkça görülmektedir” diyen Sarıca, şöyle devam etti:

 

“Dolayısıyla bugün inşaat sektörünün içinde bulunduğu sorunların yeni olmadığı, rakamların bunu aslında çok önceden net olarak ortaya koyduğu anlaşılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın inşaat sektörüne ait yayımladığı 2016 yılı için bazı seçilmiş mali verileri incelendiğinde, sektörde ki firma yatırımlarının yüzde 82’si borç, yüzde 18’i ise özkaynak ile çevrilmektedir. Elde edilen kar aşırı borçlanma sonucunda ancak borçların faizini karşılayabilir durumdadır. 2019 yılında bir çıkış yakalamak isteyen inşaat sektöründeki kriz yıl sonuna kadar devam etme eğiliminde olacaktır. Geçen yıla göre düşüşün çok sert olmasından dolayı 2019 yılının ilk yarısında büyük bir daralmanın söz konusu olacağı 2018 yılından itibaren çok net görülmüştür.

 

“İHTİYAÇ TEMELLİ OLMAYAN KONUTLAR ÜRETİLDİ”

2008 krizinde de rantı en yüksek yerlerden başlanarak, ihtiyaç temelli olmayan, sosyal niteliği yok sayılan konutlar üretildiğini kaydeden Sarıca, “Bugün ülke genelinde gelinen son noktada 3 milyon civarında fazladan konut olduğu bilinmektedir. Bugün krizle beraber artan işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle, insanların ne peşin nede banka kredisiyle ev alacak parası yoktur” dedi.

 

“TMMOB’UN AÇTIĞI DAVAYA DAYANDIRILAMAZ”

İnşaat sektöründe yaşanan krizin TMMOB’a bağlı odaların açtığı davaya dayandırılamayacağını ifade eden Sarıca, sözlerine şunları ilave etti:

“Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan’ın, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı  ‘inşaat sektöründe yaşanan sorunun sorumlusu biz değiliz’ açıklaması, inşaat sektöründe yaşanan büyük krizi meydana getiren gerçekleri yansıtmamaktadır. TMMOB’a bağlı odaların  ‘03.07.2017 ve 30.09.2017 tarihli Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik’te yer alan bazı maddelere karşı açtığı dava ile ilgili Danıştay 6. Dairesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının tebliği belediyelere 13. Mart.2019 tarihinde yapılmıştır. Bugün inşaat sektöründe uzun zamandır yaşanan sıkıntıların ana nedeni, mevcut iktidar tarafından yıllarca izlenen yanlış politikalardır. İnşaat sektörünün yaşadığı krizde, uluslararası kredi kuruluşlarının, politika ve ekonomiyi etkileyen kararlarının doğrudan etkisi bulunmaktadır.

 

Bugün inşaat sektörünün içinde bulunduğu sorunların yeni olmadığını, rakamların bunu aslında çok önceden net olarak ortaya koyduğu anlaşılmaktadır. Sektör üzerinde yapılan araştırmalardan çıkan çok net verilere göre, İnşaat sektöründe son yıllarda yaşanan ve gün geçtikçe derinleşen büyük krizin faturasının, 2 ay önce belediyelere tebliğ edilen Yürütmeyi Durdurma kararına bağlanması gerçeklerin üzerini örtmek anlamındadır.”