Denizli Laiklik Platformundan ‘Laiklik Cumhuriyet’in çimentosudur’ açıklaması – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Denizli Laiklik Platformundan ‘Laiklik Cumhuriyet’in çimentosudur’...

Denizli Laiklik Platformundan ‘Laiklik Cumhuriyet’in çimentosudur’ açıklaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Ocak 2024 Pazartesi - 16:24Güncelleme: 29 Ocak 2024 Pazartesi - 16:24
Denizli Laiklik Platformundan ‘Laiklik Cumhuriyet’in çimentosudur’ açıklaması

Denizli Laiklik Platformu, laiklik karşıtı girişimlere “Laiklik kırmızı çizgimizdir, Cumhuriyet’in çimentosudur” açıklamasıyla tepki gösterdi.

Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında, Denizli Laik Platformunu oluşturan 29 sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti adına ortak açıklamada bulunuldu.

Denizli Kadın Platformu Dönem sözcüsü Ayşegül Odabaşıoğlu, “Laiklik Cumhuriyet’in ve çağdaşlaşmanın çimentosudur. Laiklik kadınların eşit ve özgür yurttaş olmalarının güvencesidir. Laikliğin olmadığı toplumlarda kadının adı yoktur. Laikliğin olmadığı toplumlarda kadının yaşam hakkı yoktur. Laiklik yoksa bilim, demokrasi, özgürlük yoktur. laiklik kırmızı çizgimizdir” sözleriyle başladığı açıklamada şunları kaydetti:

“ Anayasamızın 4. maddesinde laiklik ilkesi, değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez temel nitelikleri arasında sayılmıştır. Demokrasinin, temel insan hak ve özgürlüklerinin, öncelikle de kadının insan haklarının güvencesi olan laiklik ilkesi hiçbir şekilde zedelenmemelidir. Ancak bizler son yıllarda eğitimden sağlığa, bilimden hukuka kadar birçok alanda laiklik ilkesinin neredeyse yok sayıldığı uygulamalara tanık oluyor, bu gidişatın pervasızlığı konusunda endişeye kapılıyoruz.

Eşit ve özgür yurttaşlar olarak yaşamın her alanında var olabilmemiz için laiklik ilkesi bizler için vazgeçilmezdir. Dünyada laik olmayan toplumlarda kadınların, çocukların nasıl yok sayılarak toplumsal hayatın dışına itildiğini ve her türlü hakkından mahrum bırakıldığını üzüntüyle görüyor ve izliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılını geride bıraktığımız zaman diliminde laikliği hiçe sayan uygulamaları ve yüz yıl önceki kazanımları budamaya yönelik saldırıları içimize sindiremiyor, çocuklarımızın ve kadınlarımızın nihayetinde ülkemizin geleceği için kaygı duyuyoruz.

Başta eğitim olmak üzere devletin çeşitli kurumlarında laiklik ilkesinin yok sayılması, Anayasa’dan uzaklaşılması, toplumu hızla ayrıştırmakta ve cumhuriyetin temel kazanımlarına yönelik ciddi tehlikeler barındırmaktadır. Din ve vicdan özgürlüğünün teminatı laikliği yok etmeye yönelik tüm uygulamaları ve politikaları şiddetle eleştiriyoruz. Denizli Laiklik Platformu olarak hak ve özgürlüklerinin biricik şartı laiklik ilkesini yok saymaya yönelik uygulama ve saldırılara karşı ‘Laiklik kırmızı çizgimizdir!” diyerek 5 Şubat 2024 tarihinde, saat 17.00’da tüm demokratik kitle örgütlerini, sendikaları, odaları, siyasi partileri, yurtseverleri ve halkımızı sesimizi yükseltmeye Çınar Meydanı’na davet ediyoruz.”