Coronanın sosyal medyaya saldığı virüsü dijital medyalar önledi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Coronanın sosyal medyaya saldığı virüsü dijital...

Coronanın sosyal medyaya saldığı virüsü dijital medyalar önledi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Mart 2020 Pazartesi - 09:58Güncelleme: 16 Mart 2020 Pazartesi - 09:58
Coronanın sosyal medyaya saldığı virüsü dijital medyalar önledi

İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Mesut Demir, coronavirüs salgını sebebiyle sosyal medyada oluşan bilgi kirliliğinin internet haber sitelerinin doğru ve hızlı haberciliği sayesinde bertaraf edildiğini, İnternet Yasasının acilen çıkmasının şart olduğunu söyledi.

Muğla İnternet Gazetecileri Derneği ilk genel kurulunu yaptı. Menteşe Konakaltı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen genel kurula CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, İnternet Gazetecileri Federasyonu Başkanı Mesut Demir, Ege Gazeteciler Federasyonu Başkanı Cem Kaytan, Denizli Yeni Medya Yayıncıları Derneği ve İnternet Gazetecileri Federasyonu Başkanvekili Sedat Kurt ile gazeteciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan genel kurulun divan başkanlığına Ege Gazeteciler Federasyonu Başkanı Cem Kaytan , üyeliklere ise Hülya Kulalı ve Özgül Özdemir seçildi.

Muğla İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Seda Köktener, genel kurul konuşmasında, “İnternet çağında yaşıyoruz. Her şey dijital medyaya dönmüş durumda. Buna hazırlık olarak İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanımızın da öncülüğünde yeni çıkacak mevzuatlara hakim olabilmek adına bu derneği kurduk. Muğla genelinden 37 üyemiz ile yola çıktık. Derneğimiz bünyesinde değişik komisyonlarımız olacak. Umarım çok güzel işlere imza atacağız. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ege Gazeteciler Federasyonu Başkanı Cem Kaytan ise, “İnternet Gazetecileri Federasyonunun olması gereken bir federasyondu. Mesut Demir kardeşimiz federasyon genel başkanı olarak işi bilen bir kişi… Muğla İnternet Gazetecileri Derneğinin de Seda Köktener başkanlığında yürüyecek olmasının bizim için bir şans olduğunu düşünüyorum. Umarım bu derneğimiz yaptığı güzel işlerle adından söz ettirecektir” dedi.

KORONA VİRÜS İNTERNET YASASINI GECİKTİRECEK”

İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Mesut Demir, “Bilindiği gibi medya sektöründe son birkaç yıldır dijital değişim yaşanıyor. Özellikle son yerel seçimler ve sonrasında bu dönüşüm hızlı bir süreç aldı.Mesleğimizde de doğru ve tarafsız haberciliği hız ile birlikte harmanlamak adına somut adımlar atıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, paydaşlarıyla birlikte sürdürdüğü İnternet Yasası ile ilgili çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibine, internet yasası ile ilgili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Malum ülke gündeminin yoğunluğu ve coronavirüs salgını sebebiyle mart ayı sonunda beklenti içerisinde olduğumuz internet yasasının Meclis’e gelme sürecinde gecikme olabilir” diye konuştu.

Coronavirüs salgını sebebiyle sosyal medyada oluşan bilgi kirliliğinin, internet haber sitelerinin doğru ve hızlı haberciliği sayesinde bertaraf edildiğini dikkat çeken Demir, sosyal medyada dolaşan gerçek dışı haber ve fotoğrafların vatandaşlar tarafından itibar edilmeyerek, haber sitelerinin yayınladığı haberler ve yetkililerin açıklamalarına itibar edilmesi gerektiğini vurguladı.

İnternet yasasında sadece internet haber sitelerinin resmi ilan alması ve 212 basın kanununa göre sigorta yapılabilmesi konusunun yanı sıra sosyal medya ile ilgili de yasa içerisinde önemli çalışmaların olacağının altını çizen Mesut Demir, “Ülkemizde geç kalınmış internet yasasının en kısa zamanda Meclis’ten geçirilerek kanunlaşması en büyük beklentimiz.Bunun yanı sıra, meslektaşlarımızın ve medya kurumlarının önemli sorunlarından biri de, vasıflı muhabir ve editör bulunamaması. Üniversitelerin iletişim, basın yayın ve gazetecilik alanlarından mezun olanların eksik bilgilerle diploma alması da düşündürücü bir durum.Böyle olunca, medya kuruluşları, muhabir ve editörü kendisi yetiştirmek zorunda kalmaktadır” diye konuştu.

“BASIN MESLEK ODASI KONUSUNDA ADIMLAR ATILMALI”

Türkiye’de bir basın meslek odasının artık kaçınılmaz bir hal aldığına da dikkat çeken İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Demir, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bugün genele baktığımızda, avukatların, doktorların ya da başka mesleklerde çalışanların bir odası bulunmakta ve bu odaya kayıtlı değil ise mesleğini yapamamaktadır. Lakin, basın sektörünün bir odası olmaması da üzücüdür. Çıkarılacak internet yasasının içinde ya da ayrı bir yasa ile basın sektörünün de bir odası olması konusunda adımlar atılması kaçınılmazdır.Meslektaşlarımızın önemli sorunlarından birisi de pasaport konusudur. 212 Basın Kanunu çerçevesinde basın kartı olan meslektaşlarımıza verilen gri pasaportun yerine yeşil pasaport verilmesi ile ilgili bir kanun tasarısı da, meslektaşlarımızın özellikle yurt dışında yaşadığı sorunların çözümüne yönelik önemli adım olacaktır.”

Konuşmaların ardından yapılan seçimde Muğla İnternet Gazetecileri Derneği Başkanlığına Seda Köktener seçildi. Görev bölümünde de Başkanvekilliğine Sıdıka Kölemen, Başkan Yardımcılıklarına Volkan Yıldız ve Fatih Bozoğlu, Genel Sekreterliğe Murat Yalçın, Genel Sekreter Yardımcılığına Arzu Sarıtaş, Saymanlığa Ersin Dal getirildi.

Denetim Kurulu üyeliklerine ise Fethiye’den Emrullah Gök, Fethiye’den Selin Köktener ve Seydikemer’den Zekeriya Şahin seçildi.