İşte göz sağlığıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar ile yanlış bilinen doğrular – D20Haber
27.04.2025, Pazar
12 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. HASTANELER-SAĞLIK MERKEZLERİ
  6. /
  7. İşte göz sağlığıyla ilgili doğru bilinen...

İşte göz sağlığıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar ile yanlış bilinen doğrular

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Ağustos 2018 Çarşamba - 16:40Güncelleme: 1 Ağustos 2018 Çarşamba - 16:40
İşte göz sağlığıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar ile yanlış bilinen doğrular

Özel Gözkademi Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Uğur Yaşar, göz sağlığı ile ilgili halk arasında ‘doğru bilinen yanlışlar ile yanlış bilinen doğrulara’ dikkat çekerek, hassas organlarımızdan olan gözle ilgili bir rahatsızlık yaşandığında sağlık kurumuna gidilmesi gerektiğini belirtti.

Pek çok konuda olduğu gibi, sağlıkla ilgili de maalesef zaman zaman yanlışlar ile doğrular karıştırılmakta, kulaktan dolma bilgilerle yapılan uygulamalarda kalıcı hasarlar bırakmaktadır. Gözle ilgili de doru bilinen yanlışlara yönelenler zaman zaman karşımıza çıkmakta, yaşanılan problem körlük boyuna kadar uzanabilmektedir. Bunların yaşanmaması ve halkın doğru bilgilere sahip olması için Özel Gözakademi Hastanesi’nde görev yapan Op. Dr. Uğur Yaşar, ‘doğru bilinen yanlışlar ile yanlış bilinen doğruları’ anlattı. İşte söyledikleri…

BEBEKLERDE KATARAKT VE GÖZ TANSIYONU OLMAZ?
Bebeklerde katarakt ve göz tansiyonu hastalığı olabilir ve tedavi edilmezse çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Anne babaların yeni doğan bebeklerini ilk 6 ay içinde, sonra 2 yaşında ve 5-6 yaşında göz doktoruna muayene ettirmeleri riskleri azaltacaktır.

GÖZ TEMBELLİĞİ AMELİYATLA DÜZELİR?
Ne yazık ki göz tembelliği ameliyatla düzelmez. Bunun için çocuk küçükken tanı koymak önemlidir ve tembel olan gözü kapama tedavileri yaparak çalıştırmak gerekir

ÇOK KİTAP OKUMAKLA GÖZ BOZULUR?
Çok kitap okumak gözü asla bozmaz.

GÖZÜN PARLAMASI İÇİN VE KANLANMASINI GİDERMEK İÇİN KULLANLAN İLAÇLARIN ZARARI YOKTUR?
Bu yanlış bir düşüncedir. Gözün parlak görünmesi için sürekli damlatılan ilaçlar bir süre sonra gözde ömür boyu kalıcı kırmızılıklara sebep olur.

TUZLU YEMEK GÖZ SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETLİLER?
Tuzlu yemek yemenin göz üzerine direkt olumsuz bir etkisi yoktur.

GÖZDE HİSSEDİLEN AĞRILAR GÖZ KAYNAKLIDIR?
Bu varsayım yanlıştır. Gözde her hissedilen ağrı göz kaynaklı değildir. Sinüzit, boyun kemiklerinde kireçlenme, migren gibi rahatsızlıklar ciddi derecede gözde ağrı yapabilir.

Haberin DevamıReklam




ANNE BABADA KIRMA KUSURU YOKSA ÇOCUKTA DA OLMASI BEKLENMEZ?
Yanlıştır. Sağlam anne babadan göz bozukluğu olan bebek doğabilir. Tabi bunun tersi de doğrudur.

MİYOPİDE GEREKTİĞİNDEN DAHA DÜŞÜK NUMARALI CAM VERMEK, NUMARANIN İLERLEMESİNİ YAVAŞLATIR?
Evebeynler arasında yanlış bilinen bir bilgidir. Göz bozukluğunda gözün gerçek numarası ne ise o verilmelidir.

ŞEKER HASTALARI GÖRMELERİ BOZULUNCA GÖZ DOKTORUNA GİTMELİDİRLER?
Şeker hastalığı gözde hasar yapan önemli bir hastalıktır. Hala daha en ciddi körlük sebebidir. Şeker hastalarının hasar oluşmadan önce düzenli aralarla göz kontrollerini yaptırması gerekmektedir.

SARI NOKTA HASTALIĞINDA UÇUŞAN SARI NOKTALAR GÖRÜLÜR?
Sarı nokta hastalığı yaşa bağlı gelişen görme merkezi degeneresansıdır. Uçuşan sarı noktalar görülmez. Ciddi görme azalmasına sebep olur. Hastalık körlükle sonuçlanabilir.50 yaşından sonra sarı nokta hastalığı için düzenli aralarla göz doktoruna muayene olunmalıdır.

AZ HAVUÇ YEMEK GÖZ BOZUKLUĞUNA SEBEB OLUR VE ÇOK YEMEK GÖRMEYİ ARTIRIR?
A vitamini eksikliğinin ilk belirtileri gece körlüğü, görme bozuklukları, göz kuruluğu olarak gözlerde ortaya çıkabilir. A vitamini ayrıca katarakt oluşumunu riskini düşürmek için önemlidir. Kayısı, yumurta, havuç, kıvırcık, şalgam ve şalgam yaprağı, balkabağı, ıspanak, brokoli, karnabahar, taze tropik meyveler, domates, yağsız et, tereyağı, süt, karaciğer, kereviz, marul, portakal, erik, kuşkonmaz, maydanoz, lahana, balık yağı, fıstık, ceviz, patates ve bezelyede bulunur. Yani havuç yararlıdır ama efsane olacak kadar değil!