Denizli; tarih, coğrafya, turizm ve kültür donanımları bakımından Ege Bölgesi’nde önemli merkez durumundadır. Kıyı Ege’nin turizm hareketliliğinin 150 - 200 km kadar iç bölgesinde yer almasına karşın, ilimiz turizm pastasında önemli bir potansiyel durumundadır.
Doğasıyla uyumakta olan bir bölge; Gireniz Vadisi, Barza Ovası, Bozdağ ve Sandıras Dağı yaylaları. Kış turizminin Ege’deki en güçlü merkezi. Ama elbette seyrederek büyük olmayacak, aksine yepyeni yatırımlara, fikirlere ve turizm olanaklarına gebe…
Bu yazıda ilimizdeki mevcut turizm hareketlerinin neler olduğu konuları üzerine pek durmayacağım. Ancak Denizli turizmi imkan ve olanakları açısından son yıllarda yapılan ve Pamukkale ağırlıklı işleyen bir mecrada tıkanmış durumda. Alternatiflerimiz ve olanaklarımız nelerdir? Nikfer Kayak Merkezi bağlamında bu bölgeye bakacağım…
***
Denizli için alternatif turizm yollarının açılması ve doğa ile bütünleşik, insan-çevre etkileşimini öne çıkaran, doğayı hor görmeyen ve onu tüketmeyen bir turizm anlayışı ortaya koymalı.
Bunun için yeni sektörel bir turizm alanı yaratmaya gerek bile yok. Nikfer Bozdağ, Toroslar’ın son uzantısı olarak Acıpayam’dan Sandıras Dağına kadar uzanan muhteşem doğası, ekstrem sporlara ev sahipliği yapabilecek gezi turları ve 2015’ten bu yana aktif olarak çalışmakta olan kayak merkeziyle bize zaten oldukça zengin bir alternatif turizm olanağı yaratıyor. Üstelik herkesin uykuya yattığı bir dönem olan kış aylarını kapsayan bir mecrada…
Beş yıl boyunca Nikfer Kar Festivali etkinlikleriyle ve dönemin Nikfer Belediyesi ile Nikfer ve Barzalılar Derneğinin çabalarıyla öne çıkan kış festivaller, Nikferlilerin bu akıllıca girişimiyle büyük bir ilgi toplamıştı.
Süreç kayak merkeziyle de yapılanınca bölge Denizli için çok güçlü bir alternatif turizm alanına dönüştü. Ancak sonrasında da on yıldır üstyapı ve yerel yönetim kurumlarının ilgisizliği ve yanlış idaresiyle bezenerek kadük halde bırakıldı.
Bölge, 20 Ocak 2013 tarih ve 28534 sayılı Resmi Gazetede “Denizli Tavas Bozdağ Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilerek, 06.03.2014 tarihinde de 1/1000 ölçekli plan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da onaylanmıştır. Ancak o günden beri de gelişiminin önü kapatılmıştır.
Devamında merkezin adını “Denizli Kayak Merkezi” koyan önceki dönem belediye yönetimi, önemli çaba ve mücadeleler vererek ilgiyi buraya çeken Nikferlileri oldukça kırmıştı. Nikfer ve Bozdağ adları gibi coğrafik, kültürel ve demografik gerçeklik yok sayılmıştır. Bu bölgeden doğan Nikados Kayak Kulübü ile de on yıldır Nikfer’in kayakçı çocuklarıyla ilimizin tanıtımı yapılmış, Denizli adı Türkiye profesyonel kayak liglerinde en iyi şekilde temsil edilmesi sağlanmıştı.
DENİZLİ TURİZMİNİN GELİŞİMİNDE KIŞ SPORLARININ YERİ
2015’ten bu yana bölge batı Anadolu’nun en çok ilgi gösterilen kayak merkezi olmuştur. Sadece Denizli’den kış sezonunda Isparta Davraz Kayak Merkezi’ne hafta sonları günde 8-10 tur otobüsleri hareket ediyordu.
Başta İzmir olmak üzere Aydın ve Muğla bölgelerinin kıyı şeridinde yaşayan elit kesimlerin yaklaşık 10 yıldır önemli uğrak merkezine dönüşen Nikfer, bugün itibariyle bu çevrelerin Davraz, Uludağ gibi merkezlere olan tercihini büyük oranda kesmiştir.
Ancak 2015’te Denizli İl Özel İdaresi kapatıldıktan sonra elinde hazır bir tesis bulan dönemin yerel yöneticileri bu dağla ilgili turizm ve sportif yapılanmayı geliştirecek önemli hiçbir yatırıma imza atamamıştır.
Yönetimini tamamen Beltaş’ın o günkü yöneticilerinin inisiyatifine bırakan Büyükşehir Belediyesi, kayak merkezinin geleceğe dönük yatırımlarla geliştirilmesi ve alternatif yaz-kış turizm potansiyelinin projelendirilmesi konusunda tek bir adım atmadı. Yamaç paraşütü girişimi birkaç organizasyon sonunda sahipsiz bırakıldı, söndü. Nikferlilerin 5 yıl boyunca yaptığı kış festivali de bizzat büyükşehir eliyle bitirildi.
Oysa Bozdağ adıyla bildiğimiz Gölgeli Dağlar, Ören ve Balkıca bölgelerinde kendi doğal ortamında yetişen sedir ormanlarıyla da habitat olarak zengin bir doğa turları turizmine hizmet edecek nitelikte bir bölgedir.
Kamp, karavan, dağcılık, traiking, yayla turizmi, sportif kampçılık, yamaç paraşütü ve ekstrem doğa sporları gibi geniş bir alanla çeşitlendirildiğinde Tavas, Acıpayam, Beyağaç üçgeni, kayak merkeziyle birlikte Denizli’nin bugüne kadar ki en önemli alternatif doğa turizmi potansiyeli demektir.
DENİZLİ BÜTÜNLEŞİK, TURİZM-DOĞA-KÜLTÜR GELİŞİM PROJESİ
Vizyonunu sadece kendi sektörüyle kısıtlayan bakış açılarıyla, sadece kendi politik omurgasıyla oluşturulan yaklaşımlarla bir bölgenin turizm destinasyonu ivmesi ileri taşınamıyor ne yazık ki. Aksine geri düşüyor.
Pamukkale bugün yok olmaya yüz tutmuş su sorununa bu yaklaşımlarla geldi. Kayak merkezi ve kış sporları turizmi yapılanmasıyla da ciddi bir organizasyon sorunu ve başıbozukluk hüküm sürmekteydi. Sadece Beltaş’ın kasası olmasıyla misyon biçilmiş bir tesis yaklaşımı, kış sporları ve turizminin gelişimindeki en temel engel olmuştur bugüne dek.
Şimdi yepyeni bir misyon ve vizyon ile kış turizmi yapılanma ve organizasyonunu sağlam temeller üzerine oturtup bir sistem ortaya koymak için bir olanak belirmektedir.
Geleceğini arayan Denizli’nin yaz-kış turizm olanaklarını kamusal düzlemi de üstlenerek örgütleyecek bir yeni yerel yaklaşım için büyük fırsat duruyor önümüzde.
Kış turizmi için on yıldır sadece zaman kaybeden Denizli, gelecek on yıllık plan ve programını yeni bir atılım yolunda kullanabilir. Bugün Denizli turizmi tartışmalarında konu dahi edilmeyen bölgemizin kış ve doğa turizm olanakları için yeni bir kapı aralanabilir. İlk adım olarak Tavas, Acıpayam ve Beyağaç ilçe yerel yönetimleriyle bir plan-proje iş birliği platformu oluşursa sivil toplumun da bu sürece katılımıyla bölgemizde yeni bir bakış açısı yaratabiliriz.
Kültürle, sportif birikimleriyle ve eğitim süreçleriyle iç içe geçmiş ve somut yararlanılabilir uygulamalarla ürüne dönüştürülmüş bir sunum içeren doğru mekanlar bu üç ilçenin yer aldığı bölgeye yepyeni bir ufuk açacaktır.
Nikfer, zaten bugün altı tane kayak odasıyla ve yerleşim yerinde hızla yayılan konaklama olanaklarıyla bu turizm potansiyeline uyum sağlamaya çalışıyor. Kış döneminde kıyı şeridinden gelen yoğun kayaksever misafirleri ağırlayan tesislerimiz hatırı sayılır bir turizm hareketi yaratıyor. Yetersiz ve konaklama olanağı olmayan tesislerimizle müşteri tercihi için güçlü bir alternatif yaratamayan merkez, kış sporları bağlamında da alternatif pistleri, yapay karlandırma araçlarını ve gece kayağı olanaklarını hayata geçiremedi. Henüz tesislerimizde geleceğe dönük proje ve yatırım fikirleri için bir çerçeve yok.
Özetle gelecek on yıla bakarken Denizli’nin turizm destinasyonu içerisinde güçlü bir ivme yaratabilecek ve etkin bir alternatif oluşturabilecek en uygun bölge Nikfer ve Bozdağ’dır.
Ve bütün heybetiyle sessiz ve derin uykusunu içerisinde barındırdığı olanaklarla birlikte sürdürmektedir. Bir kıyıda ellerini ovuşturarak salyalarını akıtan maden tekellerinin doğamızı hiç acımadan bölgeye dalıp talan etmelerini fırsat vermeden önce turizm projeleriyle bambaşka bir iklime yelken açmak mümkün…