Denizli ve doğal çevresinde bir el dolaşıyor.
Adeta peynir-ekmek gibi dağıtılan ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararları…
Çevre üzerinde geri dönülmez tahribat açmadan önce gerekli tüm çevresel etkenlerin halkın da katılımıyla değerlendirilmesini içeren “ÇED” kararları; yerel yönetimler, valilik ve Çevre-Şehircilik Müdürlükleri iş birliğiyle hızla “ÇED GEREKSİZDİR” kararlarına dönüşmeye başladı.
***
Maden, mermer, güneş enerjisi, HES projeleri ve diğer tarım-hayvancılık teknolojik yatırımlarına yönelik projelerin doğal ve ekolojik çevreye etkileri, ekonomik kaynaklarının verimli ve halkın yararına değerlendirilmeleri gibi konular seçme-eleme-değerlendirme seçeneklerinden ayrıştırılarak hızla yatırıma yönlendiriliyor.
***
Bu durum tüm doğal kaynaklarımız üzerinde somut bir talan projesinin günümüzdeki son uygulaması ne yazık ki.
Maden şirketlerinin yükselen ekoloji ve doğa hareketleri duyarlılığına karşı devlet-sermaye iş birliğiyle hayata geçirilmiş bir fırsattan istifade tuzağı…
Denizli ve doğal çevresi ne yazık ki hızla bu talana kapı araladı. Çivril’den, Sarayköy’e, Çameli’den, Kale, Tavas, Acıpayam’a; dört yanımız yer altı canavarlarının iştahına açılmış da haberimiz yok…
Nasıl mı?
DENİZLİ’DE SON 5 YILLIK ÇED OLUMLU VE GEREKLİ DEĞİLDİR KARARLARI
(https://denizli.csb.gov.tr/ek-1-ced-olumlu-kararlari-i-92045 )
Denizli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün resmi sayfası olan sitedeki “Denizli ÇED Olumlu Kararları ve ÇED Gerekli Değildir Kararları” sekmesinde açık açık talan gün ışığına serilmiş.
Şimdi adı geçen linkteki veriler ışığında ÇED olumlu kararları ve ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararlarını şöyle bi yorumlayalım…!
ÇED OLUMLU KARARLARI
2024 yılında 5 ADET
2023 yılında 8 ADET
2022 yılında 7 ADET
2021 yılında 3 ADET
2020 yılında 4 ADET
2019 yılında 9 ADET
ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI
2024 yılında 37
2023 yılında 96
2022 yılında 100
2021 yılında 66
2020 yılında 43
2019 yılında 40
Görülüyor ki ülkemizin yeraltı-yer üstü kaynaklarına vakit kaybetmeden dalıp adeta yaratacağı sonuçları göz önünde bulundurmadan hızla talan etmeye yönelik bir kamu uygulaması oluşmuş.
ÇED engelini devreden çıkarıp proje bölgesinde yaratılacak çevresel felaketleri değerlendirmeden, yatırıma dönüşecek proje sahiplerinin artık vakit kaybetmeye hiç tahammülleri kalmamış.
Bu kararı alma gereksinimi duyan ve kamusal-çevresel yararı gözetmesi gereken devlet kurumlarının acelesi neden?
Bu kurum sadece Denizli sınırları içerisinde son 6 yılda toplam 382 adet ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararı almış durumdadır. Bu orana karşılık ÇED OLUMLU KARARI alınan proje sayısı son 6 yılda sadece 36. E haliyle rantiyeci talancılar için oldukça az bir sayı…
Bu durum apaçık gösteriyor ki ellerini ovuşturup yeraltı-yerüstü kaynaklarımıza sorgusuz-sualsiz canlı yaşamı ve çevresel sonuçlarını hiç düşünmeden talan edecek çevrelerin iştahını kabartıyor.
Ve anlaşılıyor ki Denizli ve doğal çevresi bu talanın tam merkezinde. Yine anlaşılıyor ki ne ve ne yazık ki kamu yararı, halkın ve canlı yaşamının korunması gerekliliği, doğal bitki örtüsü, su kaynakları ve iklim hareketliliğinin savunulması gibi temel meseleler, ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR potasında talancıların iştahına devredilmiş…
***
Yazımın ilk bölümünü bu ÇED tuzağı konusunda duyarlılık oluşturma ve bu karara karşı verilecek karşı mücadele konusunun neler olabileceğini göstermek. Sadece bu yıl için 37 adet ÇED gerekli değildir kararı alan müdürlüğümüz bu 37 alanda gerçekten projelerin yaratabileceği tahribatları ve ekolojik yaşama etkilerini objektif biçimde değerlendirmiş midir sizce?
Herkes kendi mahallesine bi göz atsın lütfen. Gelecek doğa ve çocuklarımız için zaten yeterince karanlıkken, yakında yaşadığımız mahallede de geri dönülmez tahribatların tanığı olmayalım.
***
Bu giriş yazısıdır. Yazının devamı Nikfer Mahallesi’nde Manolya Madencilik tarafından ormanımıza dikilen Krom tabelaları ile devam edecek. Bu bölge için de ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararı alınmış.
Denizli İli, Tavas İlçesi, Konak (Nikfer) Mahallesi Mevkiinde; tapunun RN:202001339 (ER.3384009) numaralı ruhsat alanı içinde Manolya Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan "Yeraltı ve Yerüstü Krom Ocağı" projesi ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüzce 23.12.2022 tarih ve E-2022101 sayılı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir. (İlan Tarihi:09.01.2023) NİKFER MAHALLESİ
Bizler tabelalardan sonra fark ediyoruz bu trajik kararı. Oksijenini soluduğumuz, tarihler boyu suyuyla yıkandığımız topraklarımızda, bir devlet kurumunun çevresel etkilerin gereksizliği kararını tek başına vermesi ne denli art niyetli olunduğunun da bir göstergesidir.
Yazımı sevgili doğa aşığı dostum Yaşar TOK’a selamlarımı göndererek tamamlarken, gelecek yazımda bu NİKFER talanını gündeme getireceğim.