Baklan’da koruma altındaki mağarada Kral Midas’ın hazinesini aradılar – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BAKLAN
  8. /
  9. Baklan’da koruma altındaki mağarada Kral Midas’ın...

Baklan’da koruma altındaki mağarada Kral Midas’ın hazinesini aradılar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Mart 2021 Cuma - 12:43Güncelleme: 19 Mart 2021 Cuma - 14:11
Baklan’da koruma altındaki mağarada Kral Midas’ın hazinesini aradılar

Denizli’nin Baklan ilçesinde koruma altında bulunan mağara definecilerin hedefi oldu. Defineciler, bir efsaneye inanıp mağarada Kral Midas’ın hazinesini aradı. Bu aramada, mağaranın içindeki sarkıtlar tahrip edildi.

Dokunduğu her şeyi altına çeviren Frigya Kralı Midas’ın hazinesinin Baklan ilçesinde bulunan Zırtlan Taşı Mağarası’nda olduğu iddiası kulaktan kulağa yayılırken, defineciler de bu söylentiye inanıp mağarayı adeta talan etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “Nitelikli Koruma Alanı” ilan edilen ve Beşparmak Dağı’nın eteğinde bulunan mağaranın içinde çeşitli odalar ve sarkıtlar bulunuyor.

“KRALLAR BU BÖLGEDE YAŞAMIŞ”

Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, mağaranın içini temizleyerek turizme kazandırılmasını hedeflediklerini söyledi. Dikit ve sarkıtların bulunduğu mağaranın bakanlık yetkilileri ve üniversitelerce incelendiğini belirten Gülsever, şöyle devam etti:

"Bu bölge tüm uygarlıkların yaşam merkezi. Lidyalılar, Frigyalılar, eski dönemlerde yaşamış medeniyetler, o insanlar hep bu bölgelerde yaşamış. O zamanki yaşam durumlarına göre, coğrafi koşullara göre kendilerine de bir şekilde barınaklar, kalacak yerler güvenlikli yerler oluşturmuşlar. Bu bölgede de birkaç mağaramız var. Bunlardan biride Zırtlantaşı Mağarası. Bu mağara büyüklerimiz tarafından bilinir, söylenir. Kulaktan kulağa dilden dile söylenir. Frigyalılar döneminde kralların bu bölgede de yaşayıp ikamet ettiği, özellikle kral Midas’ın kaldığı söylenir.”

BÖLGEDE İNSANLIĞIN İLK AYAK İZLERİ VAR”

Kaçak kazı yapan defineciler tarafından mağaranın altının üstüne getirildiğini anlatan Başkan Gülsever, “Sarkıtlar oluşmuş şekilde mağaraya sürünerek giriyorsunuz. Buraya ulaşımda yol durumlarıyla ilgili çevre şehircilik bakanlığımızın yetkilileriyle görüştük. Önümüzdeki günlerde projelerimiz hazırlanacak. Bu bölgeye insanlarımızın rahatlıkla ulaşabilecekleri ziyaret edebilecekleri şekilde burayı gün yüzüne çıkartacağız. İnsanlar geçmişini bilmeli, geleceğe de o şekilde yürümeli. Tarihimizi unutmamamız gerekir. İnsanlığın ilk ayak izlerinin olduğu yer Baklan ilçesidir. Üniversite hocalarımız tarafından da gelindi, görüldü, tespit edildi. Bu bölgede ilk insanın yaratıldığı günden beri yaşam var. Burayla ilgili farklı söylentiler var, üniversite ve kültür bakanlığından arkadaşların çalışmaları var. onları önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Bizim ilk bildiğimiz Frigyalılar tarafından kullanıldığı, Lidyalılar tarafından sonradan bu bölgede yaşayan kralların kendilerini hem emniyette hem de güvende bu dağın eteğinde ovanın karşısında burada yaşamlarının olduğu biliyoruz. Yaşam varsa hikayede vardır. Bu mağaranın hikayelerini önümüzdeki günlerde dolu dolu kamuoyuyla paylaşacağız”

DENİZLİ (İHA)