Kartal gagalı Tekke Camisi restore edildi – D20Haber
08.05.2024, Çarşamba
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BAKLAN
  8. /
  9. Kartal gagalı Tekke Camisi restore edildi

Kartal gagalı Tekke Camisi restore edildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Mart 2021 Salı - 11:48Güncelleme: 16 Mart 2021 Salı - 11:55
Kartal gagalı Tekke Camisi restore edildi

Denizli’nin Baklan ilçesinde mihrabındaki “kartal gagası” ile dikkati çeken Tekke Camisi, restore edilerek yeniden ibadete açıldı.

Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Tekke Camisi’nin restorasyonunun yaklaşık iki yıl sürdüğünü ve yaklaşık 600 yüz bin lira harcandığını söyledi. “Tekke Camisi, bu bölgede yapılan ilk mabet, Müslümanların namaz kıldığı cami. Zaman zaman bakım görmüş. 2014 yılında göreve başladığımızda tarihi camimizin restorasyonuyla ilgilendik. Camimizin mülkiyeti büyükşehir yasasıyla belediyemize kayıtlıydı. Burayı nasıl restore ederiz, gün yüzüne çıkartırız milletin, insanoğlunun hem ziyaretine hem de ibadetine tekrar kazanırız diye düşündük. Bunu o dönemdeki vakıflardan sorumlu bakanımız, genel müdürlerimiz, onlarla görüştük, kültür varlıklarıyla görüşmelerimiz oldu” dedi.

Caminin restore edilmesinde bürokratik engelleri aşmak için büyük bir çaba sarf ettiklerini anlatan Gülsever, “Tescil işlemlerinin tamamlanmasıyla buranın projeleri hazırlandı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan projeler onaylandıktan sonrada vakıflar genel müdürlüğümüz ihaleye çıkardı. Cami 600 bin lira dolayında harcamayla restore edildi. Mihrabın üst kısmında kartal başı, o zamanki bayrak olarak Selçuklular döneminde de bir kaç yerde kullanıldı çeşitleri vardır. Bunlardan biriside kartal başı olarak kullanılmış, yol gösterici güç, ifadesiyle burada da kartal başını kullanmışlar. Gücü Allahtan alıyorsunuz. Allah lafzı ile beraber orada o mühürde vurulmuş, bunu çoğu yerde göremeyiz” diye konuştu.

TEKKE CAMİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Avlu içinde, dikdörtgen planlı, ahşap destekli camilerden birisi olan Tekke Camisi, ahşap sütunların taşıdığı son cemaat yeri, harim ve harimin kuzey tarafındaki ahşap direklerin taşıdığı mahfilden oluşuyor. Cami ahşap sütunlarla dikine beş sahına ayrılmış. Orta sahın, yan sahınlara göre daha geniş tutulmuş. Caminin duvarları taş örgülü olup çatısı toprak dam örtülü durumdayken eski yıllarda üzeri kırma çatı yapılarak Marsilya tipi kiremitle kaplandığı görülüyor. Caminin kuzeybatı cephesinde silindirik gövdeli sonradan yapılmış minaresi bulunuyor. Kapısı üzerinde 1826 tarihi bulunan caminin ahşap kapısı, pencereleri ve ahşap minberi sonradan yapılmış.

Caminin kartal başlı mihrabı ve dışa taşkın alınlığı kalem işi süslemelerle süslenmiş olup mavi, yeşil ve turuncu renklerle geometrik ve bitkisel desenlerle dekore edilmiş. Bu süslemelerin içinde ise ayetler bulunuyor. Mihrap nişinin içinde ortada güneş batarken kızıl rengi ile iki tarafında hilal şeklindeki ay stilize edilerek resmedilmiş. Ahşap oyma yönünden zengin işçiliğe sahip olan caminin sütun başlıkları ve tavanı ahşap bindirme tekniğinde yapıldığı görülüyor.