Ayçiçeği, ürünleri hasta ediyor – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BAKLAN
  8. /
  9. Ayçiçeği, ürünleri hasta ediyor

Ayçiçeği, ürünleri hasta ediyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Ekim 2017 Çarşamba - 15:18Güncelleme: 4 Ekim 2017 Çarşamba - 15:18
Ayçiçeği, ürünleri hasta ediyor

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Yılmaz Erkaya, üst üste ayçiçeği ekiminin bazı hastalıkların yayılmasına neden olarak bazı ürünlerde verim ve kalite kaybına yol açtığını belirtti.

Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İklim Değişikliğinin Denizli Tarımına Etkisi” konulu panel, Baklan’da yapıldı. Baklan İlçesi Belediye Kültür Merkezi’ndeki panele Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Yılmaz Erkaya, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Prof. Dr. Gönül Aydın, Doç. Dr. Ercan Yeşilırmak, Doç. Dr. Öner Canavar ve Yrd. Doç. Dr. Ersel Yılmaz, mahalle muhtarları, oda birlik ve kooperatif başkanları ile çiftçiler katıldı.

Ayçiçeği, ürünleri hasta ediyor

Panelin açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Yılmaz Erkaya, dünyada küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklık ve iklim değişikliklerinin tarıma zarar verdiğini, ülkemizin de bu sorundan nasibini aldığını söyledi. Baklan Ovası’nın sulamaya açılmasıyla birlikte alternatif ürün olarak çerezlik ayçiçeğinin ekim alanlarının arttığına, 2006 yılında 8 bin 850 hektar alanda ayçiçeği ekimi yapılırken, 2016 yılında bu rakamın 24 bin hektara ulaştığına dikkati çeken Erkaya, şöyle devam etti:

“Çiftçilerimizin bu üründen iyi gelir elde etmeleri, ürünü pazarlamada bir sıkıntı yaşamamaları nedeniyle özellikle kiralanan tarlalarda üst üste 10-15 yıldır çerezlik ayçiçeği ekimi yapılmasına sebep olmuştur. Bunun sonucunda bölgede her yıl üst üste ayçiçeği ekilmesi nedeniyle ilk yıllarda görülmeyen fungal hastalıklardan olan ayçiçeğine özgü mildiyö, alternaria, verticillium, botrytis ve sclerotinia gibi hastalık etmenlerinin artmasına sebep olmuştur. Ayrıca emeçleriyle kültür bitkisinin öz suyunu emerek gelişmesini zayıflatan parazit bir yabancı bitki olan orabanj tüm ovaya yayılmıştır. Bunların sonucu olarak ürün kalite ve miktarında önemli düşüşler yaşanmaya başlamıştır.2

Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever ise, kuraklığın özellikle Işıklı Gölü’nden sulanan Baklan Ovası’nda etkisini gösterdiğini, yaşanan iklim değişikliğine karşı tarımın da değişmesi, tarımın kısıtlı suya göre yapılması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan sunumlarda, toprağın çoraklaşması ile verim ve kalite artışının sağlanması için yapılması gerekenler anlatıldı, vahşi sulamadan vazgeçilerek damla yağmurlama sistemine geçilmesi, münavebeli ürün ekimi yapılması önerildi.