Karaca: Yurt ve yemekhane ücretleri yeniden düzenlensin – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: Yurt ve yemekhane ücretleri yeniden...

Karaca: Yurt ve yemekhane ücretleri yeniden düzenlensin

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Ağustos 2023 Pazartesi - 11:36Güncelleme: 21 Ağustos 2023 Pazartesi - 11:37
Karaca: Yurt ve yemekhane ücretleri yeniden düzenlensin

TBMM Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, öğrenci yurtlarının erişilebilir olmasını, yurtlar ile birlikte yemekhane ücretlerinin yeniden düzenlenmesini istedi.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, yazılı açıklamasında eğitimdeki barınma ve beslenme problemine dikkati çekti. Karaca, geleceksizlik ve kaygıyla başbaşa bırakılan gençlerin ticarileşen eğitim sistemindecemaatlere teslim edildiğini, sınava indirgenmiş çarpık eğitim sisteminde fırsat eşitsizliğiyle çaresiz hale geldiklerini belirtti.

Gençlerin potansiyelini açığa çıkarıp nitelikli insan kaynağı olarak değerlendirmek yerine sorun yumağı görülerek haklarından yoksun bırakıldığını, bilim yerine cehaletten, eleştirel bilinç yerine biattan, özgürlükler yerine baskı ve yasaklamadan medet umulduğunu dile getiren Karaca, şunları kaydetti:

“Üniversiteye yerleşebilen gençlerimizi bekleyen sorunların başında hayat pahalılığının yanı sıra barınma ilk sıralarda geliyor. Her eylül ayına eğitim çağındaki öğrenci ve ailelerinin yaşadığı ciddi problemlerle başlanan ülkemizde, sosyal devletin gerekliliklerini hiç üzerine almayan partili cumhurbaşkanı ve gölge bakanları, izleyici locasından bir neslin nasıl eğitimsiz bırakıldığını izlemekle yetiniyor. Eğitimi de yandaşlara, cemaatlere, özel şirketlere, piyasaya emanet eden iktidarın bu ülkeye verdiği zararların başında, yoksul ailelerin çocuklarını göz göre göre cemaatlere ve merdiven altı yurtlara mecbur bırakması geliyor.

Laik, çağdaş, bilimsel eğitimin anlamını özümseyememiş olanlar, kendi üzerindeki sorumlulukları yerine getirmeden yük gördüklerini üzerinden atacağım diye gençleri cemaat yurtlarına, fahiş kiralarla insan onuruna uygun olmayan koşullara mecbur bırakıyor. Cumhuriyetin kazanımlarını, eğitim ve kültür devriminin getirilerini hiçleştirme telaşına giren basiretsiz yöneticiler ile eğitim de toplum da ilerleyemez, muassır medeniyet seviyesine yükselemez.

İktidar, barınma hakkını yok sayıyor. Nitelikli eğitimi bilinçli olarak niteliksizleştiriyor. Ailelerin ve çocukların hayallerinden ve hedeflerinden vazgeçmek zorunda kalma tehlikelerini göz önünde bulundurmuyor. KYK yurt kapasite ve yeterliliklerini artırmıyor. Tüm bu sorunları çözmekle mükellef olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yönetenler bütçeyi halk için, sosyal devlet için sosyal devletin gerekleri için değil yandaşlar için harcayan bir siyasi tercihi ortaya koyuyor. Üniversiteyi kazanan gençler, barınma sorununun yanısıra illerinden okuyacakları ile gidecek yol parası bulmakta, ulaşım konusunda dahi zorlanıyor.

Üniversiteyi kazanan öğrencilerin kayıttan, yurt başvuruları ve sonuçlarının açıklanmasına dek geçecek süre de dahil olacak şekilde sürdürülebilir bir eğitim öğretim hayatına sağlıklı başlayabilmeleri için acil tedbirler ve kolaylaştırıcı önerilerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Öğrencilerin okumak, araştırmak, kültür, bilim ve sanat alanında ilerlemek yerine çalışarak ayakta kalmaya çalışmak zorunda olduğu örneklerle ortada iken, akademilerde öğrenciler ve akademisyenleri hedef göstererek politika yapmaktan vazgeçilmesi gerekiyor. Bu ülkede eğitim yoksulluğu kadar bir politik körlük ve politik yoksulluk da çözüm bekliyor.

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından yayınlanan Türkiye’de Öğrenme Yoksulluğu Raporu’nun sonuçlarına göre, Türkiye’de öğrenme yoksulluğunun, yani 10 yaşına kadar kısa bir metni okuyamayan ve anlayamayan çocuk oranının yüzde 15’e çıktığı, bunun başlıca nedeninin ise yetersiz beslenme olduğu gerçeğiyle yüz yüzeyiz. Sağlıksız ve eşitsiz koşullarda ilköğretim ve ortaöğretimden yetişen çocuklardan üniversite hayatlarında daha da derinleşen imkansızlıklar nedeniyle bir verim beklemek mümkün görünmüyor. Toplum için gelecek için sağlıklı nesiller için yemekhane ücretleri asgari seviyede düzenlenmeli, beslenme temel hak olarak YÖK eliyle ele alınmalı, yurtlar sosyal konut ve barınma ekseninde erişilebilir ve ödenebilir rakamlarla öğrencilerin yaşam merkezleri haline getirilmelidir.”