TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, 2023-2024 adli yılının açılışı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Karaca, burada yaptığı açıklamada, üstünlerin hukukuna değil, hukukun üstünlüğüne her şart ve koşulda inanan, o doğrultuda görevlerini yürüten yargı mensuplarının varlığının adalet duygusunun başat unsuru olduğunu vurguladı.
“Adalete dair veriler göstermektedir ki, Türkiye’de adalet mekanizmasına duyulan inanç sarsılmaktadır. Bu durumu tersine çevirmek, toplumun ve bireylerin adalet duygusunu yeniden tesis edebilmek için kanun koyucu irade kadar, kanunları uygulayan iradenin, yani yargı erkinin de temel motivasyonu adaleti sağlamak olmalıdır” diyen Karaca, şöyle devam etti:
“ZAMANINDA ÇÖZÜM ADALETE İNANDI DOĞRUDAN ETKİLEMEKTEDİR”
“Ülkemiz, Dünya Adalet Projesi’nin (WJP) 2022 hukukun üstünlüğü endeksi sıralamasında 140 ülke arasında 116’ncı sırada, kendi bölgesinde ise son sırada yer almaktadır. Hükümetlerin hukuka bağlılık sıralamasında ise 140 ülke arasında 135’inci sırada. Yargının bağımsız ve tarafsız olarak karar vermesi ve hakimlik teminatının güvenceye alınması dışında, yargı erkinin teknik biçimde modern çağın gereksinimlerine göre ele aldığı uyuşmazlıkları zamanında çözüme kavuşturması da toplum açısından adalete duyulan bağlılığı ve inancı doğrudan etkilemektedir.
“AİHM’E BAŞVURALARIN %26,92’Sİ TÜRKİYE’DEN”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) 2022 yılı itibariyle yapılan başvurulara göre derdest bulunan dosya sayısı 74 bin 650 iken, derdest bulunan dosyalardan 20 bin 100 başvuru Türkiye’den yapılmıştır. Diğer bir ifadeyle, AİHM’ne yapılan başvuruların yüzde 26,92’si Türkiye’den yapılmıştır.
Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru dosya sayısı 100 bin rakamının üzerine çıkmıştır. Yüksek Mahkemenin güncel 2023/1 yılı istatistikleri incelendiğinde; bireysel başvuru nedeniyle derdest dosya sayısı 108 bin 108’dir. Yargıtay’ın 2022 yılı istatistikleri incelendiğinde, hukuk ve ceza dairelerindeki toplam derdest dosya sayısının 712 bin 739 olduğu görülmektedir. Yine Danıştay’ın istatistikleri incelendiğinde 2022 yılı sonu itibariyle derdest dosya sayısı 123 bin 827’dir.
İlk derece ceza yargısındaki derdest dosya sayısı 1 milyon 953 bin 835, hukuk yargısındaki derdest dosya sayısı 2 milyon 591 bin’dir. İcra dairelerindeki derdest dosya sayısı ise 21 milyon 708 bin 228’e yükselmiştir. Yıllara göre tüm istatistikler göstermektedir ki yargının iş yükü her geçen yıl daha da artmaktadır.
“CAN ATALAY’IN MİLLETVEKİLLİĞİ ENGELLENMEKTEDİR”
Ülkemizde hak ihlallerinin kamuoyuna yansıdığı birçok örnek gün be gün artmaya devam etmektedir: Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim mevzuatına uygun şekilde mazbatası hazırlanmış olmasına rağmen Hatay Milletvekili Can Atalay Anayasa’nın 83’ncü maddesindeki açık hükme ve milletvekili sıfatını kanunen kazandığı halde cezaevinde tutuklu olarak bulunmakta ve milletvekili görevini icra etmesi engellenmektedir. Can Atalay örneğinin yanı sıra, yargı mekanizmasının ceza yargılamalarında kullandığı tutukluluk hali birçok örnek vakada istisna bir tedbir olmaktan çıkartılmış, peşin ve önden yüklemeli bir cezaya dönüştürülmüştür.”