Karaca’dan “ekoloji zorunlu ders olsun” önerisi – D20Haber
09.05.2024, Perşembe
15 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca’dan “ekoloji zorunlu ders olsun” önerisi

Karaca’dan “ekoloji zorunlu ders olsun” önerisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Eylül 2018 Pazartesi - 12:55Güncelleme: 17 Eylül 2018 Pazartesi - 12:55
Karaca’dan “ekoloji zorunlu ders olsun” önerisi

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, ekolojinin temel ilkelerinin zorunlu dersler kapsamına alınmasını önerdi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 2018-2019 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, eğitim-öğretim yılına karma eğitim tartışmasıyla başlanmasını “eğitimde başarımızın dünya sıralamasında neden en sonlara düştüğünün kanıtı, kadını tehlike olarak gören çağdışı bir zihniyetin ürünü” olarak değerlendirdi.

“DEĞİŞEN DÜNYAYA UYGUN EĞİTİM VEREMİYORUZ”

“Çocuklarımıza ve gençlerimize nitelikli, bilimsel ve çağın gereklerine uygun bir eğitim sunamıyorlar ve bu gerçeği karma eğitim tartışmasıyla gizlemeye çalışıyorlar” ifadeleriyle iktidarı eleştiren Karaca, şöyle devam etti:

Devlet, çocukların içinde bulunduğu çevre koşullarını iyileştirmekle yükümlü. Çocuklar, birey olarak sahip olduğu haklar yanında sadece çocuk olmalarından dolayı da bireysel ve kolektif haklara sahiptir. Çocuğu korumaya yönelik tedbirlerin yanı sıra devletlerin, çocukların içinde bulundukları çevre ve koşulları geliştirmeye yönelik önlemler alması ve iyileştirmeler yapması gereklidir. Değişen dünya ve gelişen teknoloji, çocukların içinde yaşadıkları doğadan giderek uzaklaşmasını, kopmasını, gerçeklik algılarının aşınmasını, hareket alan ve kabiliyetlerinin kısıtlanmasını, temel yaşam becerilerinin değişimini ve diğer başka yaşamsal zorlukları beraberinde getirmektedir.”

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA ÖNERİLER

Yaşanabilir bir Türkiye’ye yönelik mücadelelerinin devam edeceğini belirten Karaca, Milli Eğitim Bakanlığı’na önerilerini şöyle sıraladı:

•Ekolojinin Temel İlkeleri zorunlu dersler kapsamına alınmalı.

•Ekolojinin Temel İlkeleri başta olmak üzere ilgili dersler ilköğretim ve ortaöğretim ile yükseköğretimde verilecek dersler arasında yer almalı.

•Üniversitelerdeki “sosyal sorumluluk projeleri” dersinde ekoloji ile ilgili proje hazırlanması teşvik edilmeli.

•Öğretmenler ve eğitimciler ile yöneticiler için ekoloji seminerleri düzenlenmeli.

•Okulların ve üniversitelerin fiziksel imkanları, açık alanları artıracak şekilde yeniden düzenlenmeli.

•Okul bahçelerinde hobi bahçesi, botanik köşeler oluşturulmalı.

•Okul öncesi dönemindeki çocuklar için ekolojik oyuncaklar, eğitim materyallerinde de plastik olmayan ürünler temin edilmesini sağlayacak hizmet alımları önerilmeli.

•Geri dönüşüm ve atık ayrıştırma ile ilgili somut uygulamalar okul ve eğitim birimlerinde yer almalı.

•Okullarda düzenlenen gezi ve turların milli parklar, botanik bahçeleri, gözlemevleri, hayvanat bahçeleri, yaşam parkları ve yeşil alanlara yönelik olması teşvik edilmeli, periyodik hale getirilmeli.

•Öğrenme alanlarına üniversitelerin ve yerel yönetimlerin doğa, çevre, atık-hayvan barınakları ve ilgili birimlerini yerinde ziyaret ve inceleme gezileri periyodik olacak şekilde dahil edilmeli.

•Öğrencilerin açık alanda geçirecekleri sürenin artırılması için ders-teneffüs saatlerinde düzenleme yapılmalı, haftalık olarak açık alanda geçirilecek saat-zaman planlaması yapılmalı.

•MEB müfredatında okutulacak ders kitapları ve kullanılacak materyaller ekoloji temelli yaklaşım esas alınarak hazırlanmalı.

•MEB personeli ve öğretmenlere yönelik Ekolojinin Temel İlkeleri konusunda kurum içi eğitimleri verilmeli.

•Üniversitelerin Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezleri ve uygulama alanları ziyaretleri planlanarak öğrencilerin ekoloji farkındalığı artırılması ve sertifikasyon ile teşviği sağlanmalı

•Yeni inşa edilecek okul binalarının özellikle çatı sistemleri ve elektrik tesisatları yenilenebilir enerji kullanımına uygun tasarlanmalı.

•Mevcut okul binalarında özellikle güneş enerji sistemlerinden faydalanarak enerji üretecek örnek projeler geliştirilmesi sağlanmalı.