Karaca: İklim krizi, gıdaya ulaşamama krizidir – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: İklim krizi, gıdaya ulaşamama krizidir

Karaca: İklim krizi, gıdaya ulaşamama krizidir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Temmuz 2019 Çarşamba - 10:59Güncelleme: 17 Temmuz 2019 Çarşamba - 10:59
Karaca: İklim krizi, gıdaya ulaşamama krizidir

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, iklim krizinin çiftçinin krizi olacağını, böyle bir krizin “göç” demek olduğunu ve vatandaşların ucuz gıdaya ulaşmasını engelleyeceğini söyledi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’nin iklim krizi ve etkileri ile ilgili verdiği araştırma komisyonu kurulması teklifi üzerine konuştu.

KARADENİZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI’NI ELEŞTİRDİ

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca TBMM Genel Kurulu’nda İklim değişikliğinin nedenlerinin, sonuçlarının ve doğacak zararların önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin araştırılması amacıyla CHP’nin verdiği önerge üzerine konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından açıklanan Karadeniz Eylem Planı’nı eleştiren Karaca, “Karadeniz’de bir yanda eylem planları, bir yanda yeşil yol projeleri. Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı, rantsal dönüşüm eylem planıdır. Tek iyi yanı bakanlığın Karadeniz Bölgesi’nde iklim değişikliğinin olduğunu kabul etmesi” dedi.

“İKLİM KRİZİ, GIDAYA ULAŞAMAMAK DEMEK, GÖÇ DEMEK”

İklim krizinin bir doğa olayından fazlası olduğunu dile getiren Karaca, iklim krizi, çiftçimizin krizi demektir, göç demektir. Vatandaşlarımızın ucuz gıdaya hatta gıdaya ulaşamama krizi demektir. Hatırlayın 31 Mart yerel seçimleri öncesinde artan sebze ve meyve fiyatlarına karşılık tanzim satış çadırları kuruldu. İklim krizi ile mücadele edersek, o çadırları bir daha açmak zorunda kalmazsınız” ifadelerini kullandı.

‘SADECE 2018 YILINDA YAŞANAN AFET SAYISI BİNİ AŞTI’

İklim krizinin ülkemizdeki boyutlarına dikkat çeken Karaca, 1970'li yıllarda yılda ortalama 92 afet, 1990'lı yıllarda 67 afet yaşandığını, bu sayının sadece 2015 yılında 959, 2018'de ise binli rakamlara ulaştığını ifade etti. İklim Krizi ile mücadele için düzenlenen Paris İklim Antlaşmasını onaylamayan 18 ülkeden biri olduğumuzu belirten Karaca, sözlerine şunları ilave etti:

“Ülkemizde de çocuklarımız iklim krizinin farkında. Bizleri uyarmak için eylemler yapmaya ve bize seslerini duyurmaya çalışıyorlar. 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu diyor ki: ‘Beğenseniz de beğenmeseniz de değişim başladı. Büyüklerin kirlettiği dünyayı biz çocuklar temizleyeceğiz ve tüm tehlike ortadayken adım atmayan politikacılara karşı da iş bize düştü.’ Değerli milletvekilleri, Atlas ve arkadaşları bize sesleniyor; politikacılardan, biz milletvekillerinden artık umutlarını kestiklerini ifade ediyorlar. O zaman, 82 milyon vatandaşımızın geleceğini tehdit eden iklim krizi hakkında biz de bir şeyler yapmak, tedbir almak ve bir mücadele vermek zorundayız.”