CHP’li Karaca’dan Zolan’a borçlanma ve kredi soruları – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. CHP’li Karaca’dan Zolan’a borçlanma ve kredi...

CHP’li Karaca’dan Zolan’a borçlanma ve kredi soruları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Eylül 2018 Cuma - 11:01Güncelleme: 21 Eylül 2018 Cuma - 11:01
CHP’li Karaca’dan Zolan’a borçlanma ve kredi soruları

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Denizli Büyükşehir Belediyesi eylül ayı meclis toplantısında Başkan Osman Zolan’a 100 milyon lira borçlanma yetkisi verilmesini eleştirdi ve Büyükşehir Belediyesi’nin kullandığı krediler ile borçlarını içeren 16 soru yöneltti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yazılı açıklamasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın 7 yılda geri ödenmek üzere kredi çekme talebinin CHP Grubu’nun itirazlarına rağmen kabul edildiğini kaydederek, “Önümüzde yerel seçimler varken, bugüne kadar Belediye bütçesini yönetemeyen, Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni Ege’nin en borçlu belediyesi haline getiren Osman Zolan’ın 100 milyon TL kredi çekme yetkisi istemesi; korkusunun, yangından mal kaçırma telaşının, seçim sonrasında gideceğini itirafının ve yeni dönem belediye yönetimini borç altına sokacak başarısız yerel yönetici anlayışının göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili olarak Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne bilgi edinme talebinde bulunan, yerel yönetimlerin bağlandığı Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Karaca, kamu harcamalarında tasarruf tedbirleri çağrıları yapıldığını, ancak Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin plansız bütçe ve harcamaya devam ettiğini öne sürdü.

7 AYDA 370 MİLYON TL KREDİ ÇEKİLDİ

Soru önergesi ve bilgi edinme talebiyle, bütçe ve harcama kalemleri hakkında detayları soran ve “Denizli halkının hakkını savunmaya, parasını keyfi harcatmaya izin vermeyeceğiz” diyen Karaca, şöyle devam etti:

“Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, eylül ayı meclis toplantısında bankalardan 100 milyon TL’lik kredi kullanmak üzere yetki istedi. Tasarruf tedbirlerinin uygulanması yönünde açıklama ve kararlara rağmen yerel yönetimlerin borçlanma, kredi çekme ve faiz giderlerini artırma yoluna gitmesinin önüne geçilmesi gerekirken, yaklaşan yerel seçimler öncesinde belediyelerin bankalardan borçlanmaya yönelmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Peki Denizli Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor? Osman Zolan’a soruyorum:

*2018 bütçesinin haricinde son 7 ayda çektiğiniz 370 milyon TL kredi yetmedi mi? Bütçeyi yandaşları zengin edecek projelere mi, Denizli’nin temel sorunlarını çözecek hizmetlere, vatandaşın temel ihtiyaçlarına mı harcadınız?

*100 milyon TL kredi çekme yetkisi gerekçeniz olarak sunduğunuz cari harcamalar ve yatırımlar neler?

*Seçimler yaklaşıyor, paçalar tutuştu. Faizi belli olmayan, 7 yıl sonra doğacak çocuğun hayata gözlerini borçlu açmasına sebep olacak yetkiyle halka ne faydanız olacak?

*Denizli halkının parasını kent için adaletli dağılımla kullanmadığınız yetmedi, gider ayak 7 yıl borç yüküne sokmaya yereli yönetmek mi diyorsunuz?

*Vatandaşın ekonomik krizden belinin büküldüğü, evine ekmek götürmekte zorlanan ailelerin darboğaza düştüğü böylesi bir dönemde Denizli’yi kent yönetim krizine sürüklemeye hakkınız var mı?

*Uyarıyoruz… Seçim öncesi Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni borçlandırdığınızı not ediyoruz. Denizli halkı adına takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.”

YANITI İSTENEN 16 SORU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın önergesi ve bilgi edinme talebinde yer alan sorular ise şöyle:

1-Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kamuya olan borç ve kredi tutarı ne kadardır?
2-Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin bankalara olan borcu var mıdır? Varsa hangi bankalara, hangi ödeme tutarı ve takvimiyle ödenmesi planlanmaktadır?
3-Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin vadesi geçtiği halde ödenmeyen borç tutarı ne kadardır?
4-Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin son 5 yılda yurt içi ve yurt dışı bankalardan aldığı kredi tutarı ve yıllara göre dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?
5-Hazine Müsteşarlığı’nın kredi derecelendirme modeliyle belediyelere verilen kredi notu açısından Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin durumu nedir?
6-Hazineden son 5 yılda alınan kredi ne kadardır? Alınan kredilerin son 5 yıla göre dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?
7-Kredi kullanılarak yapılan yatırım ve projelerin sektörlere, Denizli merkez ve bağlı belde belediyelere dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?
8-Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı pay ne kadardır? Bu gelirlerin son 5 yıldaki dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?
9-Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kamuya olan borçları için Genel bütçe gelirlerinden aldığı paydan kesilen tutar ne kadardır? Ödeme planı takvimi ne şekildedir?
10-Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı gündemine son anda eklenerek görüşülen; yurt içi bankalardan 100 milyon TL kredi kullanmak üzere Belediye Başkanı Osman Zolan tarafından istenen yetkinin gerekçesi nedir?
11-İstenen yetki çerçevesinde kullanılması planlanan Belediye cari ve yatırım harcamalarından kasıt nedir?
12-Alınmak istenen banka kredisi hangi yatırım harcamaları/projeler için kullanılacaktır?
13-Yatırım harcamaları hangi sektörler için kullanılacaktır?
14-Alınması planlanan kredi, daha önce başlayıp tamamlanamayan projeler için mi kullanılacaktır?
15-Kamu yatırım harcamalarında tedbir alınması ve ekonomik kriz döneminde yerel yönetimler ve kamu sektörünün tasarruf tedbiri uygulaması çağrılarına rağmen Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin borçlanmaya gitmesindeki amaç nedir?
16-İller Bankası İLBANK’a borçlu belediyeler arasında Ege Bölgesi’nde ilk sırada yer alan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin bankalardan kredi kullanması planının, yaklaşan yerel seçimlerle bağlantısı nedir?