CHP’li Karaca’dan eğitim yardımı eleştirisi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. CHP’li Karaca’dan eğitim yardımı eleştirisi

CHP’li Karaca’dan eğitim yardımı eleştirisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Kasım 2022 Çarşamba - 14:25Güncelleme: 4 Kasım 2022 Cuma - 11:53
CHP’li Karaca’dan eğitim yardımı eleştirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, eğitim yardımının yetersizliğine dikkat çekerek, ilkokul öğrencisine aylık 50 lira eğitim yardımı verildiğini, ancak okul kantininde bir tostun 20 liraya satıldığını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının komisyondaki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, bakanlığa ayrılan bütçenin yetersizliğini dile getirdi. “2022 bütçe teklifinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi merkezi yönetim bütçesinin 3,77'sine karşılık geliyordu ve ben bunu eleştirdim. Aslında ‘keşke eleştirmeseydim’ demek geliyor içimden. Neden? 2023 yılı merkezi yönetim bütçesinde bakanlığın payı 2,98'e indirilmiş” diyen Karaca’nın konuşmasından satır başları şöyle:

● Bu bütçe ülkemizde derin ekonomik buhranın neden olduğu derin yoksulluğu çözecek olan bir bütçe değil, bu bütçe halkın sorunlarını değil faiz lobilerini daha da zenginleştirecek bir bütçedir.

● Sosyal yardımları artırmak sosyal devlette övünülecek bir durum değildir, bence hesap verilecek bir durumdur. Çünkü sosyal yardımlarda önemli olan sosyal yardım alan yoksul vatandaş sayısını azaltmaktır, yoksul vatandaş sayısının yükselmesi ya da sosyal yardım kalemlerinin artması buna ihtiyacı olan vatandaş sayısının artmasıdır. Bu da sizin ülkeyi yönetemediğinizin açık ve net göstergesidir.

● Yoksulluk yirmi yıldır bu ülkenin kaderi haline geldi, çözemediniz, çözmek de istemiyorsunuz. Sizin derdiniz yoksulluğu çözmek, derin yoksulluk yaşayan hane sayısını ya da yoksul hane sayısını, yardım alan hane sayısını, kişi sayısını düşürmek değil, sizin derdiniz yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek ve yoksulluk üzerinden geçici yardımlarla seçim dönemlerinde ortaya koyduğunuz sosyal desteklerle oy devşirmek.

● Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Aile Destekleri Sigortası'nı 2015'ten bu yana halkımıza, kadınlara anlatıyoruz. Yoksulluk önce kadınları vurur. Çünkü kadınlar evde çocuğunun karnını doyurmak zorundadır. Çocuğu açsa kadın gerçekten mutsuzdur. Amasya'da bir evde, bir anne çocuğuna salçayı suyla karıştırıp ısıtarak ekmek banıp çorba niyetine yediriyordu.

● "Aile Destek Programı" diye ismimizi de taklit ederek geçici bir program hayata geçirdiniz. Önce 400-600 lirayla başladınız, sonra 800-1.200 lira civarlarını yükseltiniz. Bunun süresi mayısta başladı ne zaman bitiyor? Temmuzda bitiyor, yani 2023 seçimlerinden sonra bitiriyorsunuz. Hani diyorsunuz ya biz gidersek yardımlar kesilecek. Siz zaten seçim dönemine kadar bu yardımları yapıp, seçimden sonra keseceğinizi kendiniz itiraf etmişsiniz.

● Çocuklar gerçekten yatağa aç giriyor. Ziyaretlerimizde eğitim sendikalarını ziyaret ediyoruz. Öğretmen arkadaşlar diyor ki: Sınıfta sabah öğrencilerimiz karın ağrısı, baş ağrısı şikayetiyle başını sıradan kaldıramıyor. Önceleri gerçekten hasta zannettik ama onların hasta olmadığını sonradan fark ettik. Çocuklara bir şeyler yedirdiğimizde on-on beş dakika sonra, yarım saat sonra baş ağrısı ve karın ağrısı geçiyordu. Artık çocukların "açım" demekten utandığı, "başım ağrıyor, karnım ağrıyor" dediğinde öğretmenlerin o çocuğun aç olduğunu tespit ettiği ve tedbir aldığı, kişisel tedbir aldığı bir süreç sizlerin eseri Sayın Bakan.

● Şimdi baktım, şartlı eğitim yardımından bahsetmişsiniz. İlkokuldaki erkek çocuklarına ayda 45 lira, kızlara 50 lira. Ortaöğretimdeki erkeğe 55 lira, kız çocuklarına 75 lira. Geçtiğimiz günlerde Denizli'nin Pamukkale ilçesinin Aktepe Mahallesi'nde saha çalışmasındaydım. 9 yaşındaki çocuk "siz kimsiniz?" dedi. "Ben dertlerinizi dinlemeye geldim, var mı bir sıkıntın?" dedim. "Kantinde tost 20 lira, harçlığım yetmiyor, aç kalıyorum" dedi. Yani ayda 45 lira, 50 lira verdiğiniz ilkokul öğrencisi çocuk doymak için ince kaşarlı tosta günlük 20 lira para vermek zorunda. Bu yardım ne işe yarar?