CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, avukatlık asgari ücret tarifesinde (AAÜT) yılda iki kez düzenleme yapılması için yasa teklifi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yılda bir kez değişiklik yapılan avukatlık asgari ücret tarifesi değişikliğinde yeni düzenleme için TBMM Başkanlığına yasa teklifi verdi. Karaca, ekonomik koşullar ve yaşam şartlarının ağırlaştığını belirterek, verdiği yasa teklifiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Derin yoksulluğun, enflasyon ve ard arda zamların yurttaşlarımızı çıkmaza soktuğu ülkemizde, avukatlık asgari ücret tarifesinin yenilenmesi için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a gecikmeksizin düzenleme için adım atması çağrısı yapıyorum. TBMM’ye sunduğum kanun teklifiyle yılda iki kez tarifenin yenilenmesi mümkün olacak. Mesleklerini icra etmekte zorlanan avukatlar için bir yılın sonunu beklemek yeni sorunları da beraberinde getirecektir.
Teklif kabul edilip hayata geçerse, nasıl ki memur maaşları için ocak ve temmuz aylarında 2 ayrı zam hesaplanmakta, nasıl ki bu yıl yaşanan alım gücü kaybı ve ekonomik kriz nedeniyle asgari ücrette ara zam modeli uygulanmaktaysa; yargının savunma ayağını temsil eden avukatların tarifeler de 6 ayda bir güncellenmesi modeliyle avukatlar da hak ettiğine kavuşacak.”
“YENİ GÜNCELLEME ŞART”
Avukatların asgari ücret tarifesinde yeni bir güncellemenin kaçınılmaz olduğunu savunan Karaca, “Verdiğimiz kanun teklifi ile her yıl eylül ayında barolar tarafından hazırlanan tarifelerin eylül ve mart aylarında hazırlanması, TBB’nin de her yılın ekim ve nisan ayında avukatlık asgari ücret tarifesi ile ilgili işlemleri yapması amaçlanmaktadır. Bu teklif ile birlikte tarife 6 ayda bir güncellenerek o günkü ekonomik koşullara uyum sağlamış olacaktır. Ayrıca 2023 yılı AAÜT yürürlüğe girinceye kadar geçici bir güncellemeyle yeni tarife hazırlanıncaya kadar son açıklanan enflasyon oranında zam yapılması amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
“SAVUNMANIN GELDİĞİ NOKTA SEYYAR AVUKATLIK”
Karaca, 27 yıl avukatlık yapmış bir milletvekili olduğunu da kaydederek, “Tanık olduğum öyle üzücü durumlar var ki artık avukatların büro açamaz, kira ödeyemez duruma geldiği, seyyar avukatlık adını koyduğu müvekkilleriyle kafelerde çay bahçelerinde görüşmelerle mesleklerini sürdürmeye çalıştığı, ailesine mahçup olmamak için yeni mezunların asgari ücret altı ücrete yeter ki çalışayım demek zorunda bırakıldığı bir sürece tanıklık etmekten üzüntü duyuyorum. Hak hukuk adalet için mücadele veren tüm meslektaşlarım adına bu teklifi ve çağrımızın karşılık bulmasını umuyorum” dedi.