Karaca’dan Bozdağ’a “sorulara neden yanıt vermiyorsunuz” tepkisi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca’dan Bozdağ’a “sorulara neden yanıt vermiyorsunuz”...

Karaca’dan Bozdağ’a “sorulara neden yanıt vermiyorsunuz” tepkisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Kasım 2022 Çarşamba - 11:35Güncelleme: 16 Kasım 2022 Çarşamba - 11:38
Karaca’dan Bozdağ’a “sorulara neden yanıt vermiyorsunuz” tepkisi

CHP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, verilen soru önergelerini yanıtsız bıraktığı gerekçesiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a tepki gösterdi. Karaca, Bozdağ’a “Milletvekillerini muhatap almıyor musunuz?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Adalet Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde, Bakan Bekir Bozdağ’a “İnsan Hakları Eylem Planı” gereklerinin neden yerine getirilmediğini sordu. Karaca, cezaevlerindeki hak ihlalleri, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçları, yanıt verilmeyen soru önergeleri, AYM kararına hak ihlalleri konularını da gündeme getirdi.

Konuşmasına İstiklal Caddesi'nde meydana gelen terör saldırısında yaşamını kaybeden vatandaşları anarak başlayan ve terörü lanetleyen Karaca, yanıt alınamayan soru önergeleriyle ilgili de Bozdağ’a “Milletvekillerini muhatap almıyor musunuz?” diye sordu.

“KIRK ÖNERGE, SIFIR YANIT”

Karaca, 12 Şubat 2022’den 31 Ekim 2022’ye kadar 40 soru önergesi verdiğini, ancak bir tanesine bile yanıt alamadığını söyleyerek, “Bizler, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yasama faaliyeti yürüten ve vatandaşlarımızın bize gelen şikâyetlerini ve taleplerine ilişkin ne yapabiliriz? Elimizde kalan tek denetim mekanizması soru önergesi ama maalesef bakanlığınız süresince şu elimde bulunan 40 soru önergesinde yaklaşık bin küsur soru sormuşum, daha 1 tanesine cevap vermemişsiniz. Milletvekillerinin soru önergeleri neden yanıtlanmıyor? Yoksa milletvekillerini muhatap olarak görmüyor musunuz Sayın Bakan? CİMER'den başvuruyoruz, CİMER'den şu cevap geliyor: Siz milletvekilisiniz, soru önergesiyle talebinizi ve sorularınızı yöneltebilirsiniz. CİMER'den cevap bu ama sizden bu soru önergelerine hiçbir yanıt gelmiyor” dedi.

“CEZAEVLERİNDE ELEKTRİK KESİK, SU YOK, MAHKUMLAR AÇ”

Cezaevlerinden çok sayıda mektup aldıklarını kaydeden Karaca, “Sağlık hakkı ihlalleri, eğitim hakkı ihlalleri, cezaevi koşullarının zorluğu, beslenme hakkı ihlalleri gibi konularda sayısız mektup alıyoruz ve bu mektupları da doğal olarak, tabii ki Adalet Bakanı olarak size soruyoruz Sayın Bakan. Mesela, Vezirköprü M Tipi Cezaevinde vatandaşın birisi ‘Sıcak suyumuz günlerdir akmıyor, aksa bile çok kısa süreli ve hiçbirimiz sıcak suyu kullanarak duş alma, en temel temizlenme ihtiyacımızı dahi yerine getiremiyoruz’ diyor. Kayseri 2 No.lu T Tipi Ceza İnfaz Kurumundan birisi ‘Elektrik faturasını ödeyemediğimiz için elektriğimiz kesildi, koğuşumuzda elektrik kullanamıyoruz’ diyor. Kocaeli Cezaevinden birisi ‘Yemekler çok az, aç yatıyoruz, zayıfladık ve beslenme eksikliğine dayalı, çok sayıda hükümlü arkadaşımız hastalanıyor ve ciddi rahatsızlıklarla baş etmek zorunda kalıyor’ diyor” ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk sekiz ayında cezaevlerinde 43 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Karaca, “Neden yaşamını yitirmiş? Bunda cezaevi koşullarının etkisi var mı? Neden eğer yaşamını yitirecek bir rahatsızlığı varsa tahliye edilmemiş ya da infaz ertelenmemiş?" şeklindeki sorularına yanıt alamadıklarını söyledi.