CHP’li Başsorgun’dan müftüye nikah yetkisine tepki – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. CHP’li Başsorgun’dan müftüye nikah yetkisine tepki

CHP’li Başsorgun’dan müftüye nikah yetkisine tepki

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 31 Temmuz 2017 Pazartesi - 14:26Güncelleme: 31 Temmuz 2017 Pazartesi - 14:26
CHP’li Başsorgun’dan müftüye nikah yetkisine tepki

CHP Denizli İl Kadın Kolu Başkanı Sündüs Başsorgun, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini getiren düzenlemeyi eleştirerek, “Medeni Kanunun kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oluyorsunuz?” diye sordu.

CHP Denizli İl Kadın Kolu Başkanı Sündüs Başsorgun, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gündeminde çok acil çözümlenmesi gereken sorunlar varken yapılacak hiçbir iş kalmamış gibi, iktidar yine nikâhı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladığını ifade etti.

“MEDENİ KANUN’DAN NEDEN RAHATSIZ OLUYORSUNUZ?”

“İktidarın müftülüklere de, resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısını tekrar tekrar gündeme getirmesi, yaşamakta olduğu çöküşü, sistematik tehditlerle bertaraf etmeye çalışmasıdır” diyen Başsorgun, şöyle devam etti:

“Biz kadınlar, sormak istiyoruz: Kadınlar her gün öldürülüyor iken, her gün tacize, tecavüze, şiddete uğruyor iken, yoksulluk içinde iken, çalışma hakları ellerinden alınıyor iken, özgürlükleri gasp ediliyor iken tek sorunumuz evlenme akdinin müftü aracılığıyla çözüme kavuşturulması mıdır? Sizler, Medeni Kanunun kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oluyorsunuz? Mevcut şartlarda, Türkiye’de evlendirme memuru sayısında bir sorun yoktur. Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye’de çocuk istismarlarının ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. 12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha, çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz.”

“AİLE YAPISINA DAYATMA”

Müftülük kurumunun İslam ile özdeş olduğunu kaydeden Başsorgun, “Resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılması Türkiye’deki aile yapısına dini bir dayatmadır. Bu topraklar dinine sahip çıkan, geleneklerine ve göreneklerine bağlı olan insanların evidir. Bu insanların yüzde 90’dan fazlası zaten Müslüman’dır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olmakla, kadınlar evlenirken Medeni Kanun ile hakları güvence altına alınmıştır. Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da laiklik ilkesine aykırıdır. Ancak endişe ile görüyoruz ki; iktidar bu ve bunun gibi uygulamalarla laik düzeni yavaş yavaş ve sinsice yok etmeye çalışmaktadır. Bir arada yaşamamızı sağlayan laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir. Bugün daha net görüyoruz ki siyasi iktidarın son yıllarda dava dediği şey laik düzenin yıkılması davasından başka bir şey değildir” dedi.

Düzenlemenin geri çekilmesini isteyen Başsorgun, “Biliyoruz ki, bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu direnen, mücadele eden kadınlardır. Türkiye’de kadınların sosyal statüsü 1926 Medeni Kanun ile resmen tanımlanmıştır. Bizlere düşen, bu medeni kanunu daha ileriye taşımaktır. Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak, kadını toplumdan dışlayan her tür uygulamanın karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz” diye konuştu.