CHP’den ‘OHAL değil demokrasi istiyoruz’ eylemi – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. CHP’den ‘OHAL değil demokrasi istiyoruz’ eylemi

CHP’den ‘OHAL değil demokrasi istiyoruz’ eylemi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Nisan 2018 Pazartesi - 14:00Güncelleme: 16 Nisan 2018 Pazartesi - 14:58
CHP’den ‘OHAL değil demokrasi istiyoruz’ eylemi

CHP İl Örgütü, “OHAL değil demokrasi istiyoruz” sloganıyla oturma eylemi yaptı. CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemür, eylemde yaptığı konuşmada, “Sivil darbe ile tek koltukta birleştirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir” dedi.

CHP İl Örgütü, mecliste 18 Nisan Çarşamba günü yapılacak oylamayla yeniden uzatılması gündemde olan OHAL’in kaldırılması için oturma eylemi düzenledi. Yedinci kez uzatılmasıyla ilgili yapılacak oylama öncesinde düzenlenen oturma eylemine CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemür, milletvekilleri Kazım Arslan ve Melike Basmacı, Merkezefendi İlçe Başkanı Tolga Varlıker ile partililer katıldı.

CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemür, burada yaptığı konuşmada, iktidarın OHAL uygulamasına yönelik tutumunu sert bir dille eleştirdi. “15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL altında gidilen referandum, meşruiyeti olmayan bir rejim değişikliğini ülkemize dayatmıştır. Sivil darbe ortamında, ‘evet’ demenin devletin tüm kurumlarıyla desteklendiği, ‘hayır’ demenin ise adeta yasaklandığı bir dönem yaşanmıştır” ifadelerini kullanan Ertemür, şöyle devam etti:

“21 aydır süren OHAL ile ülkemizdeki baskı rejimi kurumsallaşmıştır. Demokrasiye ve hukuk sistemine yönelik bir saldırı halini alan OHAL rejimi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. KHK’lar eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasp edilmiştir. Türkiye’yi tek tipe sokmak için sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara, meslek oda ve birliklerine yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir. AKP iktidarının muhaliflerine bir sopa olarak kullandığı OHAL, bu faşizan sınırlarını bile aşmış, sağcı solcu, muhafazakâr sosyal demokrat, kimseyi ayırmadan tüm topluma karşı işlenen bir suç haline gelmiştir. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır.”

OHAL’i “10 Ekim’de katledilen çocuklarını anmak isteyen anne ve babalara sıkılan biber gazı, ekmeğinin peşindeki tütün üreticisine vurulan cop, hayatını FETÖ ile mücadeleye adamış Ahmet Şık başta olmak üzere gazetecileri zindanlara atmaktır, işçi grevlerini ertelemek, grev çadırlarına müdahale etmek, tiyatro oyunlarını yasaklamak, tüm muhaliflerini terörist ilan edebilme cüreti, yasamayı, yürütmeyi, yargıyı bir tek adamın iki dudağının arasına hapsetmek” olarak nitelendiren Ertemür, sözlerine şunları ilave etti:

“Bugün iktidar partisi ve yeni ortakları, Türkiye’yi uçuruma adım adım yaklaştıran OHAL’i bir kez daha uzatmanın peşindedir. Postallı darbelerle mücadele etme vaadiyle gelenler, gelinen noktada takım elbiseli darbeciler haline gelmiştir. Bizim talebimiz kesindir. Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine derhal son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan kalkmalıdır.


Sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek odalarına ve birliklerine yönelik iktidar gücü ile açılan savaş son bulmalıdır. Sivil darbe ile tek koltukta birleştirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir. Sadece bu meydandan değil, Türkiye’nin 81 ilindeki meydanlardan Ankara’daki saraylıları uyarıyoruz. Bizler OHAL Değil Demokrasi İstiyoruz.”