Karaca’dan “Gıda Enflasyonu Komisyonu kurulsun” çağrısı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca’dan “Gıda Enflasyonu Komisyonu kurulsun” çağrısı

Karaca’dan “Gıda Enflasyonu Komisyonu kurulsun” çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Mayıs 2022 Pazartesi - 11:54Güncelleme: 9 Mayıs 2022 Pazartesi - 11:58
Karaca’dan “Gıda Enflasyonu Komisyonu kurulsun” çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, küresel gıda enflasyonu ile Türkiye’deki gıda enflasyonu arasındaki makasın açıldığına dikkat çekerek, “Gıda Enflasyonu Komisyonu kurulsun” çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yazılı açıklamasında, “Yaklaşıyor, yaklaşmakta olan gıda krizi” değerlendirmesinde bulunarak, sahada yaptıkları çalışmalarda gıda krizinin inanılmaz boyutlara ulaştığını tespit ettiklerini belirtti.

“TÜRKİYE, İTHAL EDEN ÜLKE KONUMUNDAN ÇIKMALI”

TBMM’ye gıda enflasyonunun sebeplerinin araştırılması için komisyon kurulması teklifi sunduklarını anımsatan Karaca, beslenme hakkı ihlallerinin yarattığı hasarın geri dönülemez olduğunu, Türkiye’nin gıdayı ithal eden ülke konumundan çıkması gerektiğini ifade etti. Karaca, art arda gelen zamlar ve enflasyon karşısında perişan olan vatandaşın güvenilir gıdaya erişimindeki engellerinin kaldırılmasını istedi.

“GIDA ENFLASYONUNDA MAKAS AÇILDI”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO verilerine atıf yapan, dünyadaki gıda enflasyonu ile Türkiye’deki gıda enflasyonu arasındaki makasın hızla açıldığına işaret eden Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“FAO verilerine göre, nisan ayında yıllık artış yüzde 29,81 oldu. TÜİK'in son açıkladığı enflasyon verilerine göre, Türkiye'de nisan ayında yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 89,10 olarak kaydedildi. Böylelikle küresel gıda enflasyonu ile Türkiye gıda enflasyonu arasındaki makas rekor kırdı. Türkiye'de gıda enflasyonu, küresel gıda enflasyonundan nisan ayında rekor negatif ayrışma yaşadı. FAO verilerine göre küresel gıda fiyatları, nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,81 artış kaydetti.

Küresel gıda enflasyonu ile Türkiye'de yaşanan gıda enflasyonu karşılaştırıldığında, Türkiye aleyhine makas ne yazık ki rekor seviyeye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Nisan ayında Türkiye'de yıllık gıda enflasyonu yüzde 90,8 olarak gerçekleşti. Yani, Türkiye'de gıda enflasyonu küresel gıda enflasyonun 61 puan üzerinde yer aldı.”

GIDA ENFLASYONU KOMİSYONU ÖNERİSİ

Gıda enflasyonuna yol açan nedenlerin belirlenerek, çözüm önerilerinin tespit edilmesi zorunlu hale geldiğini kaydeden Karaca, “Ancak sorunların tespit edilmesi tek başına yeterli değildir. Tespit edilen çözüm önerilerinin uygulamaya geçirilebilmesi için başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere kurumsal kapasitelerin artırılması, bu bağlamda yapılacak araştırma, tespit ve çözüm önerileri için sürekli olacak Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bir Gıda Enflasyonu Komisyonu kurulması, gıda enflasyonunun temel sebeplerinden olan tarım sektöründeki sorunların belirlenebilmesi ve çözüm üretilebilmesi için Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ile ortak bir çalışmanın yürütülmesi ve bütün bu uygulamaların hayata geçirilebilmesi için gerekli mevzuat değişikliklerinin belirlenebilmesi gereklidir. Bu bağlamda TBMM’de araştırma komisyonu kurulması acil ve önceliklidir” ifadelerini kullandı.