Karaca’dan yasa teklifi: Faizler silinsin, ana para yapılandırılsın – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca’dan yasa teklifi: Faizler silinsin, ana...

Karaca’dan yasa teklifi: Faizler silinsin, ana para yapılandırılsın

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Aralık 2020 Çarşamba - 12:38Güncelleme: 30 Aralık 2020 Çarşamba - 12:38
Karaca’dan yasa teklifi: Faizler silinsin, ana para yapılandırılsın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Başkanlığına çiftçilerin tarım kredi kooperatifleri ile Ziraat Bankasına olan borçlarına yapılandırma getirilmesini, faizlerinin ise silinmesini içeren bir yasa teklifi sundu.

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yasa teklifinde çiftçilerin borç yükü altında ezildiğini belirterek, ithalata dayalı tarımın yarattığı sorunlara vurgu yaptı. Karaca, teklif gerekçesini açıklarken “Son yıllarda artan girdi fiyatları, pazarlama sorunları ve yaşanan doğal afetler nedeniyle ekonomik geliri azalan ve krediye daha fazla ihtiyaç duyan çiftçilerin, COVID-19 salgını ile sorunları daha fazla artmıştır. Özellikle yapılandırma işlemlerinde çiftçilerin tarım kredi kooperatifleri tarafından talep edilen peşinatı ödeyememesi ve bankaların riskli gördükleri çiftçilere yapılandırma yapmamaları nedeniyle son aylarda başlatılan icra işlemleri artış göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Karaca, teklifinin TBMM Genel Kurulu’na getirilip yasalaşması durumunda çiftçilerin tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankasından 31 Aralık 2020 tarihine kadar kullandığı tarımsal amaçlı kredilerin işlemiş ve işleyecek olan bütün faizlerinin silinmesini, aynı zamanda yapılacak düzenleme ile kanun kapsamına giren tarımsal amaçlı kredilerin anapara üzerinden yapılandırılması ve tarım kredi kooperatiflerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar verdiği kredilerin ödemelerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar ertelenmesini kapsadığını kaydetti.