Karaca’dan hak ihlalleri raporu – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca’dan hak ihlalleri raporu

Karaca’dan hak ihlalleri raporu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Mayıs 2021 Salı - 12:14Güncelleme: 4 Mayıs 2021 Salı - 12:15
Karaca’dan hak ihlalleri raporu

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "İnsan Hakları Eylem Planı"nı açıkladığı 2 Mart’tan bu yana yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı.

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkı, ifade ve basın özgürlüğü hakkı, yaşam hakkı ihlallerinin verileri baz alınarak derlenen raporda “2 Mart’ta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) Türkiye’de gerçekleşen hak ihlallerini gidermeyi bırakın azaltmayı bile sağlayamamıştır” denildi.

İHEP’in insan hakları adına yeni bir şey katmadığı, ihlallerin artarak devam ettiği görüşüne yer verilen raporda, Erdoğan’ın açıkladığı eylem planından sonra geçen 60 günde, günde en az bir defa toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı,en az 2 kez düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı ihlali yaşandığı ifade edildi.

Raporda, İnsan Hakları Eylem Planı açıklanmasının haftası dolmadan 8 Mart günü kadın eylemlerine müdahaleler ve gecenin sabahında ev baskınları yapıldığı, CHP’nin il ve ilçe başkanlıklarına asılan “128 milyar dolar nerede?” pankartlarının indirildiği, fezlekeler, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklandığı, sosyal medya paylaşımları nedeniyle yurttaşların gözaltına alındığı ve daha birçok hak ihlalinin gerçekleşmeye devam ettiği kaydedildi.

2 Mart 2021-1 Mayıs 2021 tarihleri arasında 64 toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ihlali, 96 ifade ve basın özgürlüğü ihlali, 101 yaşam hakkı, maddi ve manevi bütünlüğü ihlal ve işkence ve kötü muamele ihlali yapıldığı bilgisi de raporda yer aldı.