Karaca’dan 2021’de Kadınlar Raporu – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca’dan 2021’de Kadınlar Raporu

Karaca’dan 2021’de Kadınlar Raporu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ocak 2022 Perşembe - 11:50Güncelleme: 6 Ocak 2022 Perşembe - 11:50
Karaca’dan 2021’de Kadınlar Raporu

CHP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “2021’da Kadınlar Raporu”nda, hak gasplarından kadın cinayetlerine kadar yaşanan olayları bir rapora haline getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Merkez Yönetim Kuruluna (MYK) sunduğu “2021’da Kadınlar Raporu”nda, yıl içerisinde yayımlanan rapor, veri ve istatistiklerle kadınlar aleyhine yaşanan eşitsizlikler ve hak gasplarını aktardı.

Medyada kadın temsili ve haberleri ile ilgili endeks, istatistik ve raporlardan verilerle kadın hakları ihlallerinde dikkat çeken başlıkları şöyle:

●OECD raporuna göre, Türkiye’de kadınların yüzde 38’i şiddet mağduru. NG Araştırma raporuna göre, Türkiye’de beş kadından biri fiziksel şiddet görüyor.

●Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonunun tuttuğu kadın cinayetleri istatistiğine göre, 2021 yılında en az 367 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2021 Yıllık Veri Raporu'nda yer alan verilere göre ise, 2021 yılında erkekler tarafından en az 280 kadın öldürülürken, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

●Koronavirüs Salgını ve Kadına Yönelik Şiddet / Kasım – Aralık 2020 Raporu’nda Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kendilerinden destek alan kadınların deneyimlerine yer veriyor; şiddetten kurtulmak isteyen kadınların kurumlarla verdiği mücadeleleri göz önüne seriyor.

●BİSAM araştırmasına göre metal sektöründeki kadınlar erkeklere göre daha fazla hasta oluyor, dört kadından biri kas ve iskelet hastalıkları çekiyor.

●Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği’nin 2021’de yayımladığı Salgında Kadın Olmak Araştırması’nın sonuçları, COVID-19 salgını sürecinde kadınların sağlık hizmetlerine erişimde zorlandıklarını, yoksullaştıklarını, ücretsiz bakım emeği yüklerinin dramatik bir şekilde arttığını ve hane içindeki hali hazırda salgın öncesinde de çok yaygın bir şekilde var olan şiddetin devam ettiğini gösteriyor. Rapora göre kadınların %73'ü şiddetin en az birine maruz kaldı.

●Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’nin verilerine göre, hükmedilen nafakaların sadece yüzde 20,7’si ödenirken, en az yüzde 50,7’si hiç ödenmedi.

●KA-DER, tartışma programları konuklarının 10’da 1’inden azının kadın olduğunu, incelenen 2089 programın yüzde 77’sinde hiç kadın konuk olmadığını tespit etti.

●Devlette kadının yeri yok: Bakanlıklardaki istihdam oranı yüzde 16

●Türkiye Ziraat Odaları Birliği, tarımda çalışan kadınların yüzde 94’ünün sigortasının olmadığını açıkladı.

●TİHV'e göre, 2020 yılında kadınlar ve LGBTİ+'lar tarafından yapılmak istenen en az 18 toplantı ve gösteriye kolluk güçlerinin müdahalesi sonucu en az 164 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

●Politeknik’in araştırmasına göre, koronavirüs sürecinde kadın mühendisler, mimarlar, plancılar çalışma hayatında erkek meslektaşlarına göre daha yüksek oranda sorun yaşıyor.

●DİSK’e bağlı Genel-İş’in hazırladığı rapora göre, kadın işçilerin yüzde 38’inin koronavirüs sürecinde gelirleri düştü.

●Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl 570 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor ve Türkiye’de HPV aşısı Ulusal Aşı Programı’na dahil değil.

●Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) tarafından mayıs ayında açıklanan rapora göre, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararıyla hak ihlalleri arttı.

2022 ÖRGÜTLENME, DAYANIŞMA, KAZANIMLAR YILI TEMENNİSİ

Karaca, raporun son bölümünde “Ev içi emeğin sömürüsünden bakım yüküne, işsizlikten çalışma hayatındaki eşitsizliklere, işçi kadınların yaşadığı sorunlardan mobing ve liyakatsizliğe, meclislerde kadın temsiliyetinden İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla artan hak ihlallerine, kadına yönelik şiddetin yarattığı hasarlardan kadın yoksulluğuna, erişim engellerinden erken yaşta zorla evlendirmeye, çalışma hayatındaki eşitsizliklerden cinsiyetçi nefret söylemlerine, uluslararası indekslerden kurumsal bazı verilere, saha raporlarından istatistiklere yıl içinde yayınlanan farklı sorunlara dikkat çeken konularla ilgili derlememizle tespitlerin unutulmamasına katkı sağlamayı ve 2022’yi kadının insan hakları açısından çözüm odaklı sonuçlara ulaşacak mücadele yılı olarak bir arada dayanışmayla geçirmek umudunu paylaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.