Karaca: TARSİM kapsamına girmeyen çiftçilerin zararı ne olacak? – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: TARSİM kapsamına girmeyen çiftçilerin zararı...

Karaca: TARSİM kapsamına girmeyen çiftçilerin zararı ne olacak?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Haziran 2020 Cumartesi - 11:51Güncelleme: 20 Haziran 2020 Cumartesi - 11:52
Karaca: TARSİM kapsamına girmeyen çiftçilerin zararı ne olacak?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli’de bir süre önce yaşanan zirai don ve dolunun büyük zarara yol açtığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığının TARSİM kapsamına girmeyen çiftçinin zararını karşılamayacağını öne sürdü. Karaca, konuyla ilgili “TARSİM kapsamına girmeyen çiftçilerin zararı ne olacak?” sorusunu yöneltti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Baklan, Bekilli, Bozkurt, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Pamukkale ve Serinhisar ilçelerinde 22 ve 26 Mayıs tarihlerinde meydana gelen dolu ve don afetlerine ilişkin yaptığı başvuruya CİMER üzerinden gelen yanıtları kamuoyu ile paylaştı.

“3 BİN 511 ÜRETİCİ DON VE DOLUDAN ZARAR GÖRDÜ”

Denizli’de zirai don ve dolu felaketinin bilançosu ağır olduğunu kaydeden Karaca, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen yanıta göre 142 mahallede, 3 bin 511 üreticiye ait 55 bin 740 dekar alanda arpa, ayçiçeği, ayva, bağ, barbunya, biber, buğday, ceviz, domates, erik, fasulye, gül, haşhaş, hıyar, karpuz, kavun, kekik, kiraz, mısır, patlıcan, silajlık mısır, şekerpancarı, tütünün etkilendiğini bildirdi.

Zirai don ve dolu felaketinde zarar gören çiftçilerin kaçının TARSİM kapsamında olduğuna dair sorusunun yanıtsız bırakıldığını ifade eden Karaca, “Gelen yanıtta tarımsal sigortadan yararlanma imkanı bulunanlara 2090 sayılı Kanun kapsamında ayrıca yardım yapılamayacağı belirtildi” dedi.

“SİGORTA YAPTIRMAYAN ÇİFTÇİ ÇARESİZ BIRAKILIYOR”

Tarımın sürdürülebilirliği için tek bir çiftçi bile feda edilemeyeceğini vurgulayan Karaca, “Bakanlık zarar gören her çiftçimizin zararının tanzimi için uğraşmak yerine, TARSİM dışında kalanlara yardım yapılmayacağını açık açık itiraf etmiştir. Bu itiraf sadece Denizli’deki çiftçileri değil, ülkemizin dört bir yanında aşırı hava olaylarından zarar gören çiftçilerimizi etkilemekte. TARSİM kapsamına girmeyen çiftçilerin zararı ne olacak?” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın hava olaylarının sorumluluğunu çiftçiye yüklediğini savunan Karaca, “Açıkça ‘sigorta yaptırmadıysan sana yardım edemem’ diyor. Borçları yüzünden sigorta yaptıracak parayı bulamayan, sigorta yaptıramayan üreticiyi çaresiz bırakıyor. Aşırı hava olaylarından zarar gören çiftçinin zararının giderilmesi için yapılacak yardımların TARSİM kapsamından çıkarılması, sigorta yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın zararının giderilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz” diye konuştu.