Karaca: Sanayicinin zararını kim karşılayacak? – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: Sanayicinin zararını kim karşılayacak?

Karaca: Sanayicinin zararını kim karşılayacak?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Ocak 2022 Cuma - 10:05Güncelleme: 28 Ocak 2022 Cuma - 13:14
Karaca: Sanayicinin zararını kim karşılayacak?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde üretimin yaşanan enerji krizi nedeniyle durmasından iktidarı sorumlu tutarak, “Sanayicinin zararını kim karşılayacak?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İran’dan sağlanan doğal gaz akışının durmasının ardından ortaya çıkan enerji kriziyle ilgili TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinin ardından seçim bölgesine gelerek, üretimin üç gün durduğu Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemelerde bulundu.

Denizli OSB ziyaretinde yaşananları yönetici ve sanayicilerden dinleyen Karaca, 3 günün ardından yine bir kesinti olacağı kaygısı ve belirsizliğinin Denizlili sanayicileri ve çalışan işçileri kaygılandırdığını ifade etti. Tüm öngörülere, uyarılara rağmen iktidarın gelmekte olan krize dair gereken önlemleri almadığını söyleyen Karaca, şu açıklamayı yaptı:

“CUMHURİYET TARİHİNDE EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEDİ”

“Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeyiz. Denizli OSB kurulduğu günden bu yana resmi bayramlar da dahil, sadece dini bayramlar dışında şalterlerini indirip 34 bin işçinin çalıştığı Organize Sanayi Bölgesi bu şekilde sessizliğe hiç bürünmemişti. Bir tekstil firmasındayız. Bu firma gibi 184 firmada 34 bin çalışan 3 gün boyunca işlerinin başında olamayacak. Bununla birlikte Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde Türkiye’de OSB’lerin üretimi durmuş durumda ve üretimin durması sanayiciler açısından büyük bir risk. İhracat yapan ve kendi yağıyla kavrulan Denizli, herhangi bir şekilde de iktidar tarafından destek görmeyen, kendi çalışıp kendi üreten, yurtdışı bağlantılarını kendi kuran bir tekstil sanayi bölgesidir. Ve o ihracata bağlı malların üretimi ve terminlerinin süresinde teslimi konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacak.

“3 GÜNLÜK ZARARI KİM KARŞILAYACAK?”

Sanayide enerji kesintisiyle 3 günlük üretimin durduğu Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde yeniden böyle bir süreç yaşanacak mı? Asıl sıkıntı budur. Bu kriz çözülemezse ne olacak? Sanayicinin zararını kim karşılayacak? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına sorduk.

“YÖNETİM KRİZİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

En tepeden en alta kadar yönetim kriziyle karşı karşıyayız, iktidar dökülüyor. Yönetim becerisi ve basireti gösteremediği ortaya çıkmıştır. CHP olarak uyardık, karakış için önerilerimizi zamanında sunduk ancak iktidar dikkate almadı bu kriz yaşandı. Görünüyor ki bu iktidar sorunları çözemeyecek. Az kaldı biz geleceğiz ve çözeceğiz.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN CHP’DEN ÖNERİLER”

Olağanüstü koşullarda acil eylem planları olmayan ve bu acil eylem planlarını hayata geçirme becerisine sahip olmayan iktidar tarafından yönetildiğimiz bir kez daha ortaya çıktı. Oysa ki Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla, rüzgar enerjisiyle, güneş enerjisiyle, bu enerji kaynaklarına yatırım yapılarak, Denizli OSB’ye ciddi teşvikler verilerek, güneş enerjisi tarlalarından kendi enerjisini kendi üreten bir OSB olabilirdi ama maalesef yapılmadı. Birçok sanayici ile konuşuyoruz. Deniliyor ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında güneş enerjisi için ya da yenilenebilir enerji kaynakları için başvuru yaptığımızda çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bürokratik engeller yaşıyoruz. Ve aynı zamanda da teşvik kapsamında da çok düşük kalan bir teşvik anlayışı da hayata geçirildiği için de biz kendi enerjimizi kendimiz üretebilecekken, dışa bağımlılığımız azalabilecekken, milletin alın terinden kazanılan paralar dolarlar yurtdışına harcanmayacakken ya da devletlerin iki dudağının arasında bu enerji krizi yaşamayacak bir kaynak sahibiyken bunu hayata geçirememek ve bunun teşvik edilmemesi, desteklenmemesi ve bürokratik engellerin de kaldırılmamış olmasından dolayı sanayiciler olarak çok ciddi sorun yaşıyoruz.

Biz diyoruz ki Türkiye, güneş enerjisi bakımından çok önemli kaynaklara sahip. Bu kaynakların değerlendirilmesi için; sanayicinin önündeki bürokratik engeller kaldırılmalı, sanayi bölgelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmeli, sisteme kabulü ve kilovat/saat başına verilecek teşvikler artırılmalı, vergi, KDV gibi teşviklerle sorun çözülmeli.”