Karaca: Peşin ödemeye rağmen çiftçiye su verilmiyor – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: Peşin ödemeye rağmen çiftçiye su...

Karaca: Peşin ödemeye rağmen çiftçiye su verilmiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Temmuz 2020 Salı - 16:28Güncelleme: 21 Temmuz 2020 Salı - 16:28
Karaca: Peşin ödemeye rağmen çiftçiye su verilmiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çal ilçesinde çiftçilerin sulama suyu bedellerini peşin ödemesine rağmen tarlalarını sulayacak suya ulaşamadığını belirterek, “Planlama yapılmayacaksa Tarım ve Orman Bakanlığı neden var?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Çal ilçesinde tarlalarını sulamada sıkıntı yaşayan çiftçileri ziyaret etti. CHP Çal İlçe Başkanı Ömer Dağlı ile birlikte tarım arazilerini gezen Karaca, su verilmemesi nedeniyle ürünlerin kuruduğunu belirtti.

Çiftçilerin faiz ile borçlanarak su paralarını sezon başında Sulama Birliğine peşin ödediğini, buna rağmen yeterli su temini yapılmadığını söyleyen Karaca, “Sulama ve ekimde bir planlama yapılmadığı için içinde bulunduğumuz mısır tarlasının en geç 18 günde bir sulanması gerekirken bugün 28-29 gündür sulanmadığından dolayı kurumuş durumda” dedi.

Ayçiçeği tarlalarının da kuraklık tehdidi altında olduğunu bildiren Karaca, “Sofralık ayçiçeğinin yaklaşık yüzde 80’inin karşılandığı ovada, ayçiçekleri zamanında sulanmadığı için şu an kurumaya başlamış durumda. Ayçiçeğinin yılda en az 2 kez sulanması gerekiyor. Ancak şu ana kadar bir kez sulama yapılmış” açıklamasını yaptı.

Sulama Birlikleri DSİ’ye devredilmeden önce bu ovanın çiftçileri ürün ve sulama planlaması yapıldığını kaydeden Karaca, bu sezon yapılan sözleşmeye “su verilmezse çiftçilerin zararlarını talep edilmeyeceğine dair” bir madde konulduğunu belirtti.

Çiftçiler ise, 28-29 gündür tarlalarımızı sulayamadıklarını, kuruduktan sonra su verilmesinin bir anlamı olmayacağını söyleyerek, verilemeyecek suyun parasının kendilerinden neden peşin alındığının açıklanmasını istedi.