Karaca, EYT’liler için araştırma komisyonu önergesi verdi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca, EYT’liler için araştırma komisyonu önergesi...

Karaca, EYT’liler için araştırma komisyonu önergesi verdi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Kasım 2020 Perşembe - 11:35Güncelleme: 12 Kasım 2020 Perşembe - 11:35
Karaca, EYT’liler için araştırma komisyonu önergesi verdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kamuoyunda “EYT”liler olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanların hakları için mecliste araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, EYT’lilerin emekli olduklarında yaşadıkları gelir kaybı ile sayıları tam olarak bilinmemesi ve bu nedenle sosyal güvenlik sistemine getirilecek ek maliyetin belirsizliği sorunlarının araştırılması, emekli vatandaşların aylık gelirlerinin günümüzdeki yaşam standartlarına uymaması gibi sıkıntıların giderilmesine yönelik mevzuat değişiklik önerilerinin geliştirilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.

“EMEKLİLİK TEMEL HAK”

Sosyal güvenlik hakkının bir unsuru olarak emeklilik hakkının, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış temel bir insan ve yurttaş hakkı olduğunu vurgulayan Karaca, DİSK Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan "Türkiye'de Emeklilerin Durumu ve EYT Gerçeği" raporuna atıfta bulunarak, ülkemizde 9 milyonu aşkın yaşlılık aylığı alan emekli ile 4 milyon dolayındaki hak sahibinin ciddi geçim sıkıntıları yaşadığını, EYT’nin en büyük toplumsal sorunlardan biri olarak çözüm beklediğini belirtti.

HAKLARI GASP EDİLEN EYT’LİLER EMEKLİ OLAMADAN ÖLDÜLER

Emekli olamadan vefat eden birçok EYT’li bulunduğunu anımsatan Karaca, “EYT’lilerin tam sayısı bilinmediği için, yapılan çalışmalarda yaşamını kaybeden ve haklardan yoksun kalan kişi sayısı da tam olarak bilinememektedir. Sigortalıların hayatını kaybetmesi sonucunda, hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu kişilere bağlanan aylık ödemenin şartlarının indirgenmesi ile birlikte, hak sahiplerinin yaşadığı geçim sıkıntıları artmaktadır. Emeklilikte yaşa takılanlar bakımından, emeklilik güvencesinden yoksun kalma hali sadece kendilerini değil bakmakla yükümlü olduğu kişileri de etkilemektedir” dedi.