Karaca: Termik santral için 50 bin zeytin ağacı kesilecek – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: Termik santral için 50 bin...

Karaca: Termik santral için 50 bin zeytin ağacı kesilecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Nisan 2020 Cuma - 11:51Güncelleme: 18 Nisan 2020 Cumartesi - 12:21
Karaca: Termik santral için 50 bin zeytin ağacı kesilecek

Denizli’nin Tavas ilçesinde kurulacak termik santralin 50 bin zeytin ağacının kesilmesine yol açacağı belirtilirken, yaratacağı çevre kirliliğine de dikkat çekildi. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, termik santral sahasının yaşam alanlarıyla iç içe olduğuna dikkat çekerek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a “izin verilmemesi” çağrısında bulundu.

Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde kurulacak termik santrala ait ÇED raporunun nihai hale getirilip yurttaşların görüşlerine sunulması üzerine açıklamada bulunan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılarak, yurttaşların raporla ilgili itirazlarını 10 gün içerisinde Bakanlığa sunmaları istendiğini anımsattı.

Yurttaşlara evde kal çağrıları yapıldığı dönemde itiraz süresinin başlatılmış olmasını eleştiren Karaca, “Tüm yurttaşlara evde kal çağrısında bulunan AKP İktidarı, bu çağrısıyla çelişen uygulamalara devam ediyor. Hem yurttaşa ‘evde kal’ diyorsunuz, hem de nihai ÇED raporunu inceleyip itirazda bulunmalarını bekliyorsunuz. Vatandaşlar, bu itirazı size ulaştırmak için ya kurumlarınıza gidecek ya da PTT’ye. Bulaşla mücadele ederken, yurttaşları bulaş riski olan mekanizmalara gönderemezsiniz. Bunun vebalini, riskini alamazsınız” dedi.

Proje alanına yakın bölgede zeytincilik faaliyetleri sürdürüldüğüne işaret eden Karaca, “Şirket bunlara zarar vermeyecek teknolojiyi kullanacağını iddia etmiştir. Bu iddialarını bir üniversite öğretim görevlisinden alınan rapora dayandırmıştır. Bu raporun bilimselliği ve objektifliğini elbetteki tartışacağız. Ancak, yasa açık bir şekilde zeytin sahalarına 3 kilometreden yakın mesafede bu tarz tesislerin kurulmasını yasaklamıştır. Hukuku, objektifliği ve bilimselliği tartışılır raporla aşamazsınız. Söz konusu termik santrali kurmak istedikleri yerde 50 bin civarı zeytin ağacı bulunuyor. Termik santral demek, bu ağaçların bir kısmının kesilmesi, bir kısmının ise kuruması, verimsizleşmesi demektir. Yakın tarihimiz buna benzer doğa katliamlarıyla dolu. Yırca örneği ibret alınmalı” ifadelerini kullandı.

30 büyükşehir ile birlikte sokağa çıkma yasağının uygulandığı Zonguldak’ta solunuma dayalı hastalıklara en önemli nedenin kömür ve kömüre dayalı termik santrallar olduğunu kaydeden Karaca, Çanakkale’nin Çan, Manisa’nın Soma, Muğla’nın Yatağan ilçeleri ile Afşin ve Elbistan’da termik santrallar nedeniyle birçok yurttaşın benzer sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğini, termik santralların bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

“AKP iktidarı, mahallenin dibinde, tarım alanlarının ortasında binlerce zeytin ağacını katledecek, yurttaşlara kanser ve benzeri hastalıklar bulaştıracak termik santralın ÇED raporunu nihai hale getiriyor. Bu ÇED raporunun nihai hale getirilmesi, kanunların çok açık bir şekilde çiğnendiğinin resmidir” diyen Karaca, sözlerine şunları ilave etti:

“Çevre ve Şehircilik Bakanı’na dostça bir uyarıda bulunmakta fayda var. Sayın Bakan, Yırca sürecini bir ibret olarak ele almalı ve kanun emrini aşıp, şirketlerin taahhütleriyle hareket etmemeli. Dipsiz Göl birdi, Salda iki oldu. Üçüncü sefer aynı şansa sahip olmayabilir.”