Akbaba: Suya %20 zam neyin bedeli? – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Akbaba: Suya %20 zam neyin bedeli?

Akbaba: Suya %20 zam neyin bedeli?

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 22 Ağustos 2019 Perşembe - 16:58Güncelleme: 22 Ağustos 2019 Perşembe - 17:10
Akbaba: Suya %20 zam neyin bedeli?

CHP Denizli İl Örgütü, içme suyuna 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere yapılan yüzde 20 oranındaki zammı, Çınar Meydanı’nda protesto etti.

CHP İl Örgütü, Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlediği eylemle içme suyu zammını protesto etti. CHP il ve ilçe örgütleri ile belediye meclisi üyeleri ve partililerin katıldığı eylemde konuşan İl Başkanı Mahir Akbaba, “Gündemimiz denizli Büyükşehir Belediyesince Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti meclis üyelerinin ret oyuna rağmen AKP ve MHP’li üyelerin oyları ile alınan içme suyumuza yapılan % 20 zam” diyerek, şunları kaydetti:

“Bugün milletvekillerimizle, başkanlarımızla, yöneticilerimizle, kadın ve gençlik örgütlerimizle, lise komisyonlarımızla, belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz, önceki dönemlerde görevde bulunmuş üstadlarımızla, partili partisiz gönüllülerimizle, bizim gibi halkını, hemşehrilerini düşünen diğer siyasi partilerin başkanları ve yöneticileriyle, Denizli’mizin sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, oda, dernek ve vakıfları ile baromuzdan aramızda bulunan değerli başkanlarımız, yöneticilerimiz, üyelerimizle, mahallelerimizin ablası, abisi, kardeşi, sırdaşı olan muhtarlarımızla, hemşehrilerimizle çınar meydanı’nda birlikteyiz. ve biliyoruz ki biz çok büyük bir aileyiz.

Bugün çocuklarınızla geldiniz, eşlerinizle geldiniz, komşularınızla, alışveriş yaptığınız veresiye ile size derman olan Bakkal Hasan, kıymayı 100 gr fazladan koyan ama ekstradan para almayan Kasap Halil, en uygun fiyata badanayı da alçıyı da yapan Boyacı Mehmet, kredi kartını senin için 3’e de 5’e de bölen Tamirci Selim, can yakmadan ilgilenen, iyi eden Hemşire Neriman, atanamayan Genç Öğretmen Aslı, İşçi Mesut, İşsiz Hatice, mahsulü para etmeyen Çiftçi Hasan Dayı, sütünü satmak için 9 köy dolaşan Ahmet Amca, ailecek ekmek parsasının derdinde çalışan Kapıcı Abdurrahman Abi, gece gündüz, hafta sonu bayram demeden hastalarını dinleyen doktor mert, emeklilikte yaşa takılan Yusuf, emeklilik parası ile geçinemeyen Selma Anne ve daha nice dostlarınızla geldiniz.

Boş bidonlarınızla, zamlı faturalarınızla geldiniz, suyumuza hep birlikte sahip çıkmak, tavrımızı ortaya koymak, ciddiye alınmak için geldiniz, benim de bir bir şikayetim var dediniz, bu bir saf tutmadır, bu halktan yana olma, bu bir hak aramadır dediniz geldiniz. Bir kere kabul edersek, bu zamların ardı arkası kesilmeyecek dediniz geldiniz, hoş geldiniz, katılımlarınızla güç verdiniz.

Bugün günlerden su ve bugün Denizli'mizde artık her şey sudan ucuz! Bugün siz de konuşacaksınız, sesinizi duyuracaksınız, seçim vaatlerinde zam yok deyip, % 20 zam yapanlara karşı su(smama) hakkınızı kullanacaksınız. Birlikte direneceğiz, beraber mücadele edeceğiz, suyun akışını değiştireceğiz. Zammın neden, ne için ve hangi gerekçe ile yapıldığına dair ilgililerin kendince açıklamaları olacaktır. Ve tüm bu açıklamalar acziyet ifadelerinden öteye gitmeyecek açıklamalar olacaktır.

Ancak bizler zammın da, vatandaşın cebine göz dikmenin de açıklaması ya da mazereti olmaz. Ancak ve ancak acziyeti olur diyerek: Denizli Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluk alanında yaşayan tüm hemşehrilerimiz adına soruyoruz:

Seçimlerden sonra yerleşim alanlarımıza yeni hatlar döşeyip başka yerlerden su mu getirildi?

Dereleri ve doğal kaynakları zeytin yaylasında yaptığınız doğa talanında olduğu gibi kapalı sistemle; park bahçe sulamasına ve bazı şebekelere dahil ederken mi maliyetler arttı?

Bu zam, Pamukkale ilçesinde oluşturulan adına seyir tepesi dense de cinayet tepesi olan ucube garabetin tamamlanması için artan maliyetleri karşılama ve orada oluşturulacak dünyanın en gereksiz yapay şelalesinin açılışını saraydan davet edeceklerinize yaptırma telaşı mıdır?

Sormaya devam ediyoruz:
Sondajlarla alınan yeraltı suları şebekeye mi yoksa tarımsal sulamaya mı veriliyor? Kontrol var mıdır? Yoksa kullanımlar kaçak mıdır? Bu zam göz yumulan kaçak kullanımların faturası mıdır?

Belediyemiz ve onun adına bu işi yapan deski binalara hem ortak kullanım abonesi, hem bahçe abonesi verip bu su kullanımlarında aynı tarifeyi mi uyguluyor?

DESKİ marifetiyle alınacak bu zamlı tarife paraları büyükşehir belediyemizin bütçesine katkı için ya da denkleştirme için mi kullanılacaktır?

% 20 su zammı sırasında kademelendirmelerde de ayarlamalar yapılmış mıdır? Eğer yapıldıysa bu da farklı bir zam yöntemi değil midir?

İçme suyu için ne kadar borçlanma yapılmıştır? Bunun kamuoyu ile şeffaflık ve dürüstlük ilkesi gereği paylaşılması zorunluluk değil midir?

Sıradaki zamlar park bahçe düzenlemelerine katkı payı, asfalt katkı payı, kaldırım düzenleme katkı payları adı altında ve yine fahiş oranlarda mı yapılacaktır?

Yoksa 100 yılın alt yapı projesi bitti, borçları mı başladı?

Yoksa bu zamlar alt yapı ve şebeke suyu hattı için alınan yüksek faizli fahiş kredilerin ödeme zamanı geldiği için mi yapılıyor?

Yoksa yandaşa verilen usulsüz ihaleler nedeniyle yaratılan kamu zararlarının karşılanması için mi vatandaşın cebine göz dikiliyor?

Yoksa devletin malı, denizi bitirdiniz de onun için mi bu kadar yüksek oranda % 20 zam yapılıyor?

Tüm bu soruların cevabı yalan ve dolanla değil rakamlarla verilmelidir.

Hemşehrilerimiz soruyor: Mahir Başkan, basın açıklaması yapmak, eylem yapmak yeterli mi? Bunu sosyal medyadan duyurmak haricinde ev ev, mahale sokak gezip anlattınız mı?

Güzel hemşehrim, canım hemşehrim, bir tanem; ev ve işyerlerimize halihazırda gelen ya da eli kulağında olan zamlı faturalarla mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev hepimiz %20 zammı ceplerimizin, cüzdanlarımızın en ücra kuytuluklarına kadar hissetmenin ötesinde.

Duyuru, sosyal medyanın farklı platformları üzerinden yapılan görsel paylaşımlar, etkinlik bilgilendirmesi, online imza kampanyası, SMS yolu ile yapıldı.

Bununla birlikte il/ilçe/kadın/gençlik/lise örgütlerimiz ile belediye başkan ve meclis üyelerimizce de bulundukları meslek grupları, yaşadıkları mahalle, ulaşabildikleri hemşehrilerimiz bazında duyuruldu.

En büyük duyuru desteğini muhtarlarımız ve mahalle sorumlularımızın verdiğini de belirtmek isterim.

Bunun ötesinde, sevgili meslektaşım, abim, iyi parti büyükşehir belediye meclis üyesi sn. Uğur Çizmecioğlu, içme suyuna yapılan % 20’lik zammın iptali için Denizli İdare Mahkemesinde dava açtı.

Öte yandan belediye başkanının bu açıklamasından itibaren meclisçe kararın alındığı 8 aylık süreçte resmi verilere göre TÜFE’de sadece %5,01 oranında bir artış gerçekleşmiş iken tarifede %20 oranında artış yapılmıştır. Yani belediye başkanının açıklamasından itibaren geçen sürede ekonomik verilerde tarifede belirtilen oranda bir artış olmamıştır. hal böyle iken, ya belediyenin başkanının 8 ay önceki açıklaması etik kurallara uygun olmadığı için hukuka aykırıdır ya da belediye meclisinin aldığı su fiyatlarındaki artış afaki ve keyfidir. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisince oy birliğiyle, su bedellerinde %46’ya varan oranlarda indirim yapılırken, Ankara, İzmir gibi birçok büyükşehir belediye meclisinde benzer mahiyette indirim kararları alınmışken denizli büyükşehir belediye meclisinin AKP’li ve MHP’li üyelerince bırakın indirimi %20 oranında artış yapılması kararın keyfiliğini açıkça göstermektedir.

Yani benim güzel hemşehrim, canım hemşehrim, bir tanem, emin olabilirsin, gönlünü ferah tutabilirsin ve her yerde korkmadan dile getirebilirsin ki bu ülkedeki halkçı ve iyi insanlar adına sorularımıza şeffaflıkla yanıt verilene, olmadığı takdirde fahiş zam oranından geri dönülene dek Cumhuriyet Halk Partisi ve iyi parti olarak başladığımız işin takipçisi olacağız.

Hepiniz hatırlayacaksınız; büyükşehir belediyemiz ve sayın başkan şebeke suyumuzun içilebilir olduğunun reklamlarını yaptılar; meydanlarda, afişlerde, propagandalarda tüm seçim boyunca bunu söylediler, dile getirdiler.

Öyleyse ne için kendileri şebeke suyu içmeyip kamyonlarca hazır şişe suyu alıyorlar? Bunun mantıklı ve makul bir açıklaması var mıdır? Varsa yapılmalı, yoksa yalana, dolana, medyayı kullanarak asılsız reklamlara başvurmamalıdırlar.

Sayın başkan’a sade bir vatandaş, Denizlili bir seçmen olarak bir sorum olacak: sayın başkan seçimden önce 2019’da zam yok demiştiniz, ne oldu?

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, su fiyatlarında konutlarda yüzde 46'ya varan, iş yerlerinde yüzde 10 indirim sağlayan kararı kabul etmişken, ülkemizin birçok belediyesinde su ücretleri düşürülürken Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin % 20 zam uygulaması neyin bedelidir?

Şunu çok iyi idrak ediniz, hemşehrilerimiz sizden; çalışma, iyileştirme, indirim, teşvik, destek ve yardım beklerken; ekonominin dibe vurmasını bizlere, Denizlililere fatura edemezsiniz.

İşte bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi ve iyi parti olarak tüm hemşehrilerimiz adına talebimizdir: % 20 oranında olacağı açıklanan ve 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren tarifelere yansıtılan su zammı kararınız derhal ama derhal geri çekilsin, iptal edilsin, vatandaşa fatura edilmesin.

Zamlara da, krizin faturasını ödemeye de, dur demek için tüm sivil toplum kuruluşlarına, demokratik kitle örgütlerine, odalara, derneklere, vakıflara, baroya, borsaya, kooperatiflere, esnaf ve sanatkar birliklerine çağrımızdır:

Denizli halk plajı projesiyle yola çıkanlardan, denizlimiz için 258 vizyon proje beklerken;
Akdere barajı projesi de,
Akkonak yüzme havuzu projesi de,
553 km yeni içme suyu hattı projesi de,
90 km yağmur suyu hattı projesi de,
430 km kanalizasyon projesi de,
45 adet yeni su deposu projesi de,
Işıklı Gölü rekreasyon projesi de,
Süleymanlı Yayla Gölü projesi de,
Tarımsal sulamaya destek projesi de,
Sulama ve gölet projeleri de,
Atık su arıtma tesisi projesi de kalırken, yapılmazken, hayata geçirilmezken, heybeden çıka çıka vatandaşa % 20 zam projesi çıktı.

Buna hep birlikte dur demek, hep beraber dur demek; biz milletiz, biz halkız, biz Denizliliyiz, biz haklıyız, biz % 20 su zammının karşısındayız demek hepimizin boynunun borcudur.

 

Basın bizim sesimiz olsun. Sayın başkan’ın halen Denizli Büyükşehir Belediyesi web sitesinde bulunan 21 Kasım 2018 tarihli açıklamasını hatırlatmak istiyoruz:

“Vatandaşların bütçelerine katkı sağlamak ve enflasyonla mücadele kapsamında su ücretleri ve diğer hiç bir tarifede artışa gidilmeyecektir“ demiştiniz.

Seçimler bitti verilen vaatleri tutmaya da gerek kalmadı, yalan, dolana, kandırmaya devam kararı alındı; 31 Mart seçimlerinden sonra ilk büyük icraat zam oldu.

Seçimde bastırdıkları Denizli’miz için 258 vizyon proje broşürlerinin masrafları için hemşehrilerimizin ve siz basın emekçilerinin cebine göz diktiler.

Duy Denizlim, bunu herkes böyle bilsin: % 20 su zammına Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti Büyükşehir Meclis üyeleri koşulsuz, şartsız, hep birlikte ret oyu vermişlerdir.

Onlar, derman belediyecilik, sosyal bedediyecilik, insan merkezli üretken belediyecilik, iyi belediyecilik anlayışı ile hareket etmişlerdir. Meclis üyelerimize müteşekkiriz.

Su yaşamımızın kaynağı ve olmazsa olmazı diğer deyişle ab-ı hayattır. Bu zamlar ise insanımızın, hemşehrilerimizin yaşam hakkına müdahaledir. Ve yaşam hakkı kutsalımızdır. Artık yaşam hakkımıza dahi sınırlama getirenlere, %20 su zammına evet oyu verenlere benim güzel hemşehrilerim, temiz kalpli, iyi niyetli ve samimi insanlarım haklarını helal etmeyecektir.

Ve su gibi berhudar olmak isteyen Denizlililer soracaktır: Bu zamlardan sonra günahlarınızı neyle yıkacaksınız? Denizlim tavrını koy, seni ciddiye alacaklardır.”