Güney: dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerle ilgili riskli kişilere ulaşılıyor mu? – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Güney: dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerle ilgili...

Güney: dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerle ilgili riskli kişilere ulaşılıyor mu?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Haziran 2020 Pazar - 15:58Güncelleme: 28 Haziran 2020 Pazar - 21:06
Güney: dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerle ilgili riskli kişilere ulaşılıyor mu?

CHP İl Başkan Yardımcısı Dr. Muharrem Güney, Denizli’nin dolaşım sistemi hastalıklarından ölümlerde Türkiye’de ikinci sırada yer alması üzerine “Aile hekimlerince kardiyovasküler hastalık risk değerlendirilmeleri yapılmakta mıdır? Risk altındaki vatandaşlara yeteri kadar ulaşılamıyor mu?” diye sordu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), geçtiğimiz günlerde açıkladığı “ölüm ve ölüm nedenleri” istatistiklerinde Denizli, 2018’in ardından bu yıl da dolaşım sistemi hastalıklarından ölümlerde 2019 yılında da Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldı.

CHP İl Başkan Yardımcısı Dr. Muharrem Güney, yaptığı açıklamada, bu duruma dikkat çekerek, TÜİK istatistiklerinin Denizli’de dolaşım sistemi hastalıklarının ciddi oranda ölüm sebebi olduğunu vurguladı. “Ölüm Allah’ın emri, karşı durulmaz” şeklindeki bir yaklaşımdan öteye ölüme yol açan bazı hastalıkların oluşmasının engellenebileceğini veya azaltılarak önlenebileceğini kaydeden Güney, şöyle devam etti:

STRESE DİKKAT ÇEKTİ

“Çalışma koşullarının çok kötü olduğu şu günlerde, işsizlik, aile içerisindeki sorunlar, karşı cinsle ilişkide veya evlilikte yaşanan sorunlar, göç, doğal afetler, ekonomik krizler, savaş ve terör gibi insan aracılığıyla yaratılan olumsuz toplumsal olaylar ve tüm bunların yanında COVID-19 pandemisi toplumda stresin en üst düzeye çıkmasına sebep olmuştur.

Stresin algılanması sonucu kişilerin uyumu sürdürebilme çabaları fizyolojik ve psikolojik olarak bazı sonuçlar doğurmaktadır. Strese karşı bedenin adaptasyonu beyinde de değişikliklere neden olmaktadır, hafıza ve öğrenme becerilerini etkilemektedir, fiziksel rahatsızlıkların ve psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasında etkili olmaktadır.”

YANITI İSTENEN SORULAR

Denizli’de yüksek oranlarda görülen dolaşım sistemi hastalıklardan ölümlere karşı yapılabileceklerin olduğunu dile getiren Güney, yetkililere şu soruları yöneltti:

-Aile hekimlerince kardiyovasküler hastalık risk değerlendirilmeleri yapılmakta mıdır?

-Eğer yapılıyorsa ilimiz bu risk değerlendirme sisteminde ne durumdayız?

-Ölüm sebepleri arasında kardiyovasküler hastalıkların ön planda olduğuna göre acaba risk altındaki vatandaşlara yeteri kadar ulaşılamıyor mu?

-COVID-19 pandemisi sürecinde birçok kişinin psikolojisi ciddi anlamda olumsuz olarak etkilenmiştir. COVID-19 pandemisinin yaralarının sarılması için aile hekimliklerinde psikolog görevlendirilmesi düşünülüyor mu?

-Dört ayı geçen bir süredir evde tuttuğumuz 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız için bir psikolojik rehabilitasyon programı hazırlanmış mıdır?