Yıkar: AYM kararına uymamak hukuka aykırıdır – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Yıkar: AYM kararına uymamak hukuka aykırıdır

Yıkar: AYM kararına uymamak hukuka aykırıdır

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Ekim 2020 Çarşamba - 15:06Güncelleme: 14 Ekim 2020 Çarşamba - 15:08
Yıkar: AYM kararına uymamak hukuka aykırıdır

CHP’nin Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı İsmihan Yıkar, Anayasa Mahkemesinin (AYM), Enis Berberoğlu ile ilgili verdiği hak ihlali kararını uygulamamanın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

CHP’nin İl Başkan Yardımcısı İsmihan Yıkar, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin Enis Berberoğlu kararını degerlendirdi. Yıkar, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama yürütme ve yargı organları ile idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağladığını, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin Enis Berberoğlu ile ilgili AYM’nin verdiği karara uymayarak Anayasa’yı ihlal ettiklerini bildirdi.

Bunun bir hata olduğunu ve hemen dönülmesi gerektiğini kaydaden Yıkar, “Yargılamanın yenilenmesine karar verecek olan derece mahkemesi değildir. Yani derece mahkemesi olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin bu hususta takdir yetkisi bulunmamaktadır. Bu karar AYM’ce verilmiştir ve derece mahkemesine düşen yargılamayı yeniden yapmaktır. Bu yargılamanın yeniden yapılıp yapılmaması derece mahkemesi için yükümlülüktür. AYM’ce verilen karardan sonra önceki karar zaten kalkmış olacaktır ve kalkan kararın aynen uygulanmasını istemek hukuk düzenini alt üst etmekten başka bir şey değildir. Bu durum Anayasa Mahkemesi’nin hukuk sitemi içerisindeki varlık nedenine de aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca yerel mahkemenin bu kararının hukuk güvenliği ve hukuk devleti ilkeleri yönüyle de yeni bir hak ihlali oluşturduğunu savunan Yıkar, “Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması ülkeyi kaosa sürükleyecek bir tutumdur ve başka hukuksuzlukların önünü açabilecek bir hukuka aykırılıktır. Bu Karar, Anayasa’nın uygulanmaması sebebiyle görev suçudur ve HSK’nın incelemesine tabiidir. Bu konuda Anayasa Mahkemesi yeni bir hak ihlali kararı vermeli ve yerel mahkeme kararında ismi bulunan hakimler hakkında suç duyurusunda bulunmalıdır” değerlendirmesini yaptı.