AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, üretim reform paketinin sanayicilerin en önemli ihtiyacı olan ara eleman sorununa çözüm sunacağını, bu düzenlemenin üretim ve eğitimi buluşturacağını söyledi.
AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Komisyonda kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanan üretim reform paketi ile ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında birçok alanda ihtisaslaşmanın önünün açılacağını ifade etti. Tin, üretim reform paketiyle uluslararası standartlara uygun bilim ve teknoloji politikalarıyla uyumlu, bölgesel ve sektörel üretim süreçlerinde nitelikli istihdama katkı sağlayacak önemli bir düzenlemeyi hayata geçireceklerini kaydetti.
Meslek yüksekokullarında okuyan öğrencilere eğitim desteği verileceğini bildiren Tin, “Organize sanayi bölgelerinde, organize sanayi bölgesi veya devlet üniversiteleri tarafından kurulan meslek yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilere mali destek veriyoruz. Ayrıca bilimsel araştırma projelerinde öğrencilerin daha etkin katılımının sağlanması için bu projelerde çalışan öğrencilere ilgili kanun hükümlerine tabi olmaksızın burs verilmesinin önünü açıyoruz” dedi.
Staj tanımı yeniden yapıldığını söyleyen Milletvekili Şahin Tin, tasarıya göre yükseköğretim kurumlarında staj yapan öğrencilere staj ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemenin de yapıldığını ifade etti. Milletvekili Şahin Tin, ayrıca üniversitelerin fen bilimleri ve mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilerin bir yarıyılını işyerinde geçirmelerinin zorunlu hale getirilmekte olduğunu, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde temel bilimler mezunlarının istihdamına yönelik düzenlemenin de hayata geçirileceğini belirtti.
İleri teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi sürecinde üniversitelerde proje tabanlı bilgi üretimi, bilginin teknolojiye dönüşümü ve takibinde ticarileştirilmesi kapsamında teknoloji transfer ofisleri kurulacağını ifade eden Milletvekili Şahin Tin, sözlerine şunları ilave etti:
“Öğretim üyelerine yurtiçinde ve yurtdışında Ar-Ge niteliğinde çalışmaları için bir yıl süre ile ücretli izin verilmesinin yolunu açıyoruz. Bölge ve sektörün üretim süreçleri dâhil iş dünyasının nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlaması için doktora sonrası araştırmacı istihdam edilmesi, yükseköğretim kalite güvence sisteminin oluşturulması gayesiyle Yükseköğretim Kalite Kurulunun kurulmasının önünü açıyoruz. Yükseköğretim alanında istihdam odaklı politikaların belirlenmesi ve geliştirilmesi ile buna bağlı eğitim programları ve kontenjanlarının belirlenmesi için Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulunun kurulmasını sağlıyoruz. Üretim süreçlerinde ve sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağı istihdamını arttırma sürecine katkı sağlamak amacıyla da Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulunun kurulmasına ilişkin düzenlemeleri hayata geçiriyoruz.”