Denizlili yatırımcıları Azerbaycan’a davet ettiler – D20Haber
24.06.2024, Pazartesi
26 °C / 43 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. Denizlili yatırımcıları Azerbaycan’a davet ettiler

Denizlili yatırımcıları Azerbaycan’a davet ettiler

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 31 Mayıs 2024 Cuma - 10:31Güncelleme: 31 Mayıs 2024 Cuma - 10:31
Denizlili yatırımcıları Azerbaycan’a davet ettiler

Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev ile Başdanışmanı Javid Abdullayev, Denizli Ticaret Odasını (DTO) ziyaret etti. Odanın farklı sektörlerden üyeleriyle bir araya gelen Azeri konuklar ile iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasına yönelik değerlendirmeler yapılırken, Denizlili iş insanları da Azerbaycan’a davet edildi.

Denizli’ye gelen Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev ile Başdanışmanı Javid Abdullayev, önce DTO Başkanvekili Hasan Aracı ile görüştü. Ardından farklı sektörlerden temsilcilerin yer aldığı toplantıya geçildi.

 

Denizli’nin sanayi ve ticaret imkanları ile DTO hakkında bilgi veren Aracı, ticaret ve iş birliğini artırmak için her fırsatı değerlendirdiklerini, bu toplantının da onlardan biri olduğunu belirtti. Aracı, şöyle konuştu:

“Denizlimiz, yabancı yatırımcıların gözdesi haline gelmiştir. Yabancı sermayeli şirket sayımız 398’dir. Son 7 yılda yüzde 700 artış yakaladık. 57 farklı ülkeden gelen yabancı yatırımcılarımızın bu şirketlerdeki sermaye oranı ise yüzde 61. Bu şirketlerin üçte biri Avrupa Birliği vatandaşlarının ortaklığıyla kurulmuştur. İlk sırada 78 firmayla Almanya vardır. Odamızda kayıtlı Azerbaycan sermayeli şirket sayısı ise 6. Yabancı ortaklı şirketler arasındaki payı yüzde 1. Yabancı sermaye tutarı ise 1 milyon 40 bin liradır. Denizli’den kardeş ülke Azerbaycan’a 2022 yılında 7 milyon 557 bin 462 dolar olan ihracatımız, geçen yıl yaklaşık yüzde 40’lık bir artışla 12 milyon 543 bin 466 dolara ulaştı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise 3 milyon 83 bin 682 dolar oldu. Yıl sonunda, en azından geçen yılki tutarı yakalamak istiyoruz. Yeni yatırımlar ve ticari iş birlikleri ile her iki ülkedeki ortak yatırımları ve iş birliğini daha da artırmak istiyoruz.”

Haberin DevamıReklam




DENİZLİLİ İŞ İNSANLARINI, AZERBAYCAN’A DAVET ETTİ

Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev de, Aracı ile DTO’ya misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. Azerbaycan ile Türkiye’nin kardeşliğinin yeni yatırımlarla daha pekişip güçleneceğini dile getirdi, Zengezur Koridoru’nun bu manadaki önemine işaret etti.

İş birliği ve yeni yatırımlar için Denizlili iş insanlarını Azerbaycan’a davet eden Taghiyev, “Çin ve Arap ülkeleri, Azerbaycan’ı daha çok tercih ediyor. Ancak biz, sizi de görmek isteriz, hatta daha sık görmek isteriz. Türkiye’den gelen yatırımcılar yeni fabrikalar kuruyorlar. Onlardan biri de siz olabilirsiniz. Bugün sizleri bu konuda bilgilendirmek üzere buradayız” dedi.

KATILIMCILARIN SORULARINI YANITLADILAR

Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisinin Başdanışmanı Javid Abdullayev de katılımcılara filmler ve sunuların eşliğinde ayrıntılı bilgi verdi. Her iki konuk daha sonra katılımcıların sorularını da yanıtladı. İki saat süren toplantı farklı konulardaki karşılıklı fikir alışverişi ile günün anısına toplu fotoğraf çektirilmesinin ardından sona erdi. Toplantıya çok sayıda iş insanın yanı sıra Pamukkale Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Mesut Aydınlı da katıldı.