Kuşların göç yolundaki Denizli – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Kuşların göç yolundaki Denizli

Kuşların göç yolundaki Denizli

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Ekim 2017 Çarşamba - 09:35Güncelleme: 4 Ekim 2017 Çarşamba - 09:35
Kuşların göç yolundaki Denizli

Denizli, sulak alanlarıyla yaban hayatının ve göçmen kuşlarının ülkemizdeki en önemli yaşam alanlarından birim durumunda. Aynı zamanda göç yolunda bulunması, birçok türün buradan geçmesini sağlıyor. TRAKOR tarafından 4 sulak alanda 1 Ekim’de gerçekleştirilen sayımda bir günde 17 bin 500 kuş sayıldı. Tür sayısı ise 83 olarak belirlendi. Ancak bu rakamların bir günlük veriyi yansıttığı, kuş türü ve sayısının çok daha fazla olduğu belirtildi.

Sonbahar geldi, göçmen kuşları sıcak iklimlere kanat çırpmaya başladı. TRAKOR Ekibi de göç yolundaki Denizli’nin sulak alanlarında 1 Ekim’de sayım çalışması gerçekleştirdi. Sayımı Çürüksu’da Süleyman Kenan Çüngür ve ekibi, Buldan’daki Süleymanlı Yayla Gölü’nde Sait Yalçın yaptı. Ayrıca Çivril’deki Işıklı Gölü’nde 3 ve Beyağaç’ta 1 kişi kuş sayımına katıldı.

Kuşların göç yolundaki Denizli

SAYIM 4 SULAK ALANDA YAPILDI

TRAKOR Kuş Gözlem Ekibi Üyesi Süleyman Kenan Çüngür, 1 Ekim’deki bir günlük çalışmada Işıklı Gölü’nde 13 bin 500, Acıgöl’de 3 bin 500, Süleymanlı Yayla Gölü’nde 350 ve Çürüksu Havzası’nda 150 olmak üzere 17 bin 500 kuş sayıldığını, tür sayısının ise 83 olarak belirlendiğini, ancak bu verilerin bir günü kapsadığını, tür ve kuş sayısının çok daha fazla olduğunu söyledi.

Kuşların göç yolundaki Denizli

GÖÇLER KAYDEDİLDİ

Çüngür, bu sayımda Buldan ve Çürüksu’da küçük karabatakların, Işıklı’da tepeli pelikan ve flamingoların, Acıgöl’de flamingoların bölgenin değerli kayıtları olarak gözlemlendiğini, ayrıca Işıklı ve Acıgöl’e yakın alanlarda küçük gruplar halinde aladoğanların göçünün kaydedildiğini belirtti.

Kuşların göç yolundaki Denizli

KUŞLAR DOĞANIN TEMİZLİKÇİLERİ

Su kuşlarının yaşam alanı olarak göl ve nehirleri seçtiğini ifade eden Çüngür, “Ama nehirlerdeki aşırı kirlilik kuşlara çok zarar veriyor. Kuşlar sazlıklarda ürüyor ama sazlıklar yakılıyor ve tüm kuşların yavruları telef oluyor. Kuşlar doğanın temizlikçileri ve olmazsa olmazlarıdır. Onları koruyacak önlemleri almak zorundayız” dedi.

Kuşların göç yolundaki Denizli

KUŞ TÜRLERİNİN BAZILARI

Denizli’deki sulak alanlarda 1 Ekim’de yapılan sayımla belirlenen kuş türleri arasında en fazla görüleni sakarmeke. 12 bin sakarmeke kuşunu 2 bin 500 ile ördekler izledi. Flamingoların sayısı ise 600 olarak belirlendi. İşte o kuş türleri:

Küçük batağan, bahri, karabatak, küçük karabatak, tepeli pelikan, alacabalıkçıl, küçük akbalıkçıl, büyük akbalıkçıl, gri balıkçıl, erguvani balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, flamingo, angıt, suna, çamurcun, yeşilbaş, kaşıkgaga, saz delicesi, atmaca, şahin, kızıl şahin, kerkenez, ala doğan, gök doğan, kınalı, keklik, bıldırcın, bıldırcın kılavuzu, sutavuğu, sakarmeke, halkalı küçük cılıbıt, kızkuşu, küçük kumkuşu, dövüşkenkuş, suçulluğu, yeşilbacak, yeşil düdükçün, orman düdükçünü, dere düdükçünü, karabaş martı, incegagalı martı, kaya güvercini, tahtalı, kumru, yalıçapkını, arıkuşu, alaca ağaçkakan, tepeli toygar, kır kırlangıcı, sarı kuyruksallayan, akkuyruksallayan, çayır taşkuşu, taşkuş, kuyrukkakan, karakulaklı kuyrukkakan, gökardıç, karatavuk, ökse ardıcı, maskeli ötleğen, çıvgın, söğütbülbülü, benekli sinekkapan, çam baştankarası, büyük baştankara, kaya sıvacısı, çulhakuşu, kızılsırtlı örümcekkuşu, karaalınlı örümcekkuşu, alakarga, saksağan, küçük karga, leş kargası, kuzgun, söğüt serçesi, ispinoz, küçük iskete, florya, saka, ketenkuşu, tarla çintesi, kamışbülbülü ve serçe.