Endemik bitki “yünlü gelin” sadece Denizli’de yetişiyor – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Endemik bitki “yünlü gelin” sadece Denizli’de...

Endemik bitki “yünlü gelin” sadece Denizli’de yetişiyor

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 8 Ocak 2020 Çarşamba - 21:40Güncelleme: 8 Ocak 2020 Çarşamba - 21:40
Endemik bitki “yünlü gelin” sadece Denizli’de yetişiyor

Denizli’de, bilim dünyasına yeni yıl armağanı gibi endemik bir bitki türü bulundu. Sadece Çameli’de yetiştiği belirtilen “Denizli Yünlü Gelini”ne onu bulan orman mühendisinin soyadı verildi. Bitkiyle ilgili hazırlanan makale, “Rindera Cetineri” olarak uluslararası bir bilim dergisinde yayımlandı.

Endemik bitkiler yönünde zengin bir floraya sahip Denizli’de “Osmanlı’nın Kayıp Lalesi”nden sonra bilim dünyasında heyecan yaratan bir bitki türü daha bulundu. Çameli’deki Akdağ’da bulunan Denizli’nin Yünlü Gelini, rindera (Boraginaceae) türünün beşinci çiçeği.

“RİNDERA CETİNERİ” İSMİ VERİLDİ

Mesleği gereği Denizli’nin dağlarıyla ilgili geniş bir bilgiye sahip olan ve yünlü gelinin beşinci türünü bulan Orman Mühendisi Rasim Çetiner, bu bilgiyi Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım ile paylaştı.

Çameli-Akdağ’da bulunan endemik bitkiye orman mühendisinin soyadı verildi ve “Rindera Cetineri” olarak kayıtlara geçti. Bu konuda Doç. Dr. Yıldırım’ın hazırladığı geniş bir makale de uluslararası bir dergide yayımlandı.

Doç. Dr. Yıldırım, endemik bitki ile ilgili “Rindera Cetineri, Türkiye'nin batısında, Denizli'nin Çameli ilçesinde bulunan Akdağ ile sınırlıdır. Rindera lanata, Rindera graeca, Rindera caespitosa ve Rindera dumanii ile morfolojik benzerlikler gösterir” dedi.

“YENİ YIL ARMAĞANI OLDU”

Endemik bitkiyi bulan Odman Mühendisi Rasım Çetiner ise, “Denizli'mizden ülkemize ve bilim dünyasına yeni yıl armağanı” derken, endemik bitkiye soyadının verilmesinden ayrı bir mutluluk duyduğunu belirtti.

• “Osmanlı’nın kayıp lalesi” Buldan’da filizlendi

OSMANLI’NIN KAYIP LALESİ DE DENİZLİ’DE

Öte yandan Osmanlı’nın Kayıp Lalesi de yıllar sonra doğa fotoğrafçısı Sait Yalçın’ın objektifine Buldan’da takılmıştı. En son 1932 yılında İzmir Bornova’da fotoğraflanan süs bitkisi, 2012’de Aydın’da fotoğraflanmıştı. Yalçın’ın fotoğrafladığı yıl ise 2011 olarak açıklanmış, D20haber.com bunu “Osmanlının Kayıp lalesi Buldan’da filizlendi” özel haberiyle okurlarına duyurmuştu.