Denizli’nin baktığı İnceğiz Kanyonu’nu Aydın sahiplendi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli’nin baktığı İnceğiz Kanyonu’nu Aydın sahiplendi

Denizli’nin baktığı İnceğiz Kanyonu’nu Aydın sahiplendi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Temmuz 2020 Cumartesi - 12:41Güncelleme: 4 Temmuz 2020 Cumartesi - 12:41
Denizli’nin baktığı İnceğiz Kanyonu’nu Aydın sahiplendi

Denizli’nin Kale ilçe sınırlarından başlayan ve bulunduğu mahallenin ismini alan ve su ile doğal güzelliğin buluştuğu İnceğiz Kanyonu, Denizli’nin beklenen çalışmaları yapmaması nedeniyle artık ismi Aydın ile birlikte anılmaya başlandı. Bir nevi “Denizli’nin baktığı, Aydın’ın kaptığı” kanyon, tekne turlarıyla konuklarını ağırlıyor.

“Arapapıştı” adıyla da bilinen İnceğiz Kanyonu; Denizli, Aydın ve Muğla illerinin sınırında yer alıyor. Aydın’ın Bozdoğal ilçesindeki Kemer Barajı’nı besleyen akarsuların bir aya geldiği kanyon, Kale’ye 45, kent merkezine ise 154 kilometre uzaklıkta. Yüksekten bakıldığında turkuaz rengiyle dikkati çeken kanyona Denizli, Aydın ve Muğla’dan doğaseverler ziyarette bulunuyor.

Denizli’nin uzak durduğu kanyonu sahiplenen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, doğa harikasını 2017 yılında turizme kazandırdı. Kanyona düzenlenen tekne turları her geçen gün artarak devam ediyor. Kanyondaki tekne turları yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Tekne turlarında yetişkinlerden 50, öğrencilerden 40 lira ücret alınıyor. 26 kilometre uzunluğun olan ve yer yer su derinliği 50 metreyi bulan kanyonun yüksekliği ise 380 metreye ulaşıyor.

Görenlerin “dünya harikası” dediği kanyon, sit alanı ilan edildiği için koruma altında bulunuyor. Bölgeye Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırımlar da artarak devam ediyor. Kemer Köy Pazarı ile birlikte açılan kafe, restoran ve işletmeler, gelen misafirler için hizmet veriyor.

"KANYON, 2500 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP"

İnceğiz Kanyonu, 2500 yıllık bir geçmişe sahip. Geçmişte buralarda yaşayanların gizlenmek ve korunmak için kullandığı Akçay Vadisi’ndeki iki göl arasında bulunan kanyon, suyunun güzelliği, eşsiz doğası, ender bulunan balıkçıl, kartal, yaban keçisi, domuz gibi vahşi yaşam canlıları, kaya mezarları, gizli manastır gibi kültürel ve tarihi dokusu ile turizmin yeni gözdesi olarak gösteriliyor. Sarp yamaçlarda tutunan ve yeşilin her tonunu taşıyan çam ağaçları ile kaplı doğal bitki örtüsünün suyla buluşması, kanyona görsel zenginlik katıyor.

Antik dönemden kalan kaya mezarları ve tapınak kalıntıları arasında gezinen konuklar, geçmişe yolculuk ediyor. Kanyonun dışında bulunan Roma dönemine ait şehir kalıntıları, Karia döneminden Xyatis Antik Kenti’ne ait olduğu bilinen kalıntılar ve Körteke Kalesi gezi esnasında görülebiliyor. Geziye katılanlar kanyonda nesli tükenmek olan gri balıkçılların üreme yerlerini de keşfedebiliyor. Konuklar ayrıca, seyir terasından da panoramik manzaralar ve gün batımını görüntüleme şansını yakalayabiliyor.

"ARAPAPIŞTI KANYONU" İSMİNE DAİR RİVAYETLER

Arapapıştı Kanyonu’nun isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler var. Bir rivayete göre Bizanslıların, Araplarla yaptıkları savaşta Bizans Kralı’nın düşman ordularına karşı koyuşu Arapları çok şaşırtmış. Bu yüzden argoda kullanılan apıştı kelimesinden dolayı Arapapıştı Kanyonu adı verilmiş. Bir başka rivayete göre ise Araplar, bu kanyonun doğal güzellikleri karşısında çok şaşırdığı için bu adı almış. Diğer bir rivayet ise bu kanyonun üst kısmında bir ova yer alıyor. Bu civarda yaşayan fakir bir Arap erkek çocuğu, işçilerle birlikte ovada çalışıyor. İşçilere nehirden su taşıyan Arap oğlan, kanyona geliyor. Ayağının bir tanesinin kanyonun karşısındaki dağa, diğer ayağını ise bulunduğu kısma koyarak eğiliyor ve nehirden toprak kabına su dolduruyor. Apışma pozisyonunda su alan Arap çocuk yüzünden bu bölgeye Arapapıştı Kanyonu adı veriliyor.

AYDIN (İHA)