Fabrika atıklarıyla sulama yapıldı, balıklar öldü, ürünler kurudu – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Fabrika atıklarıyla sulama yapıldı, balıklar öldü,...

Fabrika atıklarıyla sulama yapıldı, balıklar öldü, ürünler kurudu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Haziran 2021 Cumartesi - 12:11Güncelleme: 19 Haziran 2021 Cumartesi - 12:38
Fabrika atıklarıyla sulama yapıldı, balıklar öldü, ürünler kurudu

Denizli’de Pamukkale’ye bağlı Korucuk’ta tarla sulayacak su bulamayan üretici fabrika atıklarına para ödeyip bahçe suladı. Ürünü yok olan üreticinin toprağı zehirlendi, simsiyah renge boyandı. İsyan eden Ramazan Özer, “Zift akıyor zift. DSİ bu su için benden üste para alıyor. Bununla sulanan ürünü insan nasıl yesin?” diye konuştu.

Denizli’de üreticiye beklediği temiz suyu temin edemeyen DSİ, Pamukkale ovasında verimli tarım arazilerinin çoraklaşmasına neden oldu. Korucuk’ta tarla ve bahçelerini yıllardır bölgedeki arıklardan sulayan vatandaşlar fabrika atıklarını arıtılmadan bırakılması nedeniyle toprağını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 2 bin nüfuslu mahallede onlarca üretici pis su yüzünden bahçeciliği bıraktı. Üretici Ramazan Özer, “İnsanlar artık bahçe yapmıyor. Bu su ile sulanan bahçede yetişen ürünü insan nasıl yesin?” diye isyan etti.

FABRİKA ATIKLARI TOPRAĞI ZEHİRLEDİ
Yılda üç kez sulama hakkı verildiğini kirli su için DSİ tarafından yönetilen Gökpınar Sulama Birliği’ne dekar başına 60 lira para ödediğini söyleyen Özer; “Burada genellikle pamuk, yemlik mısır, yonca ve kışın da fiğ yetiştiriliyor. Ayrıca bölgede herkesin bahçesi var. Fakat artık kimse bahçecilik yapmıyor. Kanaldan zift akıyor zift. Katran akıyor. Bu su ürünleri zehirliyor. O yüzden herkes bıraktı. Bu suya 60 lira para ödüyoruz” ifadelerini kullandı.

TOPRAK SİMSİYAH OLDU
Salma su ile yaptığı sulama sonrasında toprağın renginin değiştiğini fark ettiğini söyleyen Özer, “Bu suyu kullanmaya başlayınca toprağın rengi değişti. Toprak zehirlendi. Yetkilileri aradım kimse yardım etmedi. Bu işi takip etsinler. Bu su arıtılsın. Nereden geldiğini bilmiyorum. Eskiden bu suyun içinde balıklar yüzerdi. Bu su arıtılsın. Buradan kaldırdığımız ürünleri yiyeceğiz biz. Denizli'nin merkezinde fabrika atıkları tarım sularına karışıyor ama kimse bir şey yapmıyor” diye konuştu.