6 muhtardan çağrı: Zeytin Yaylası kurumasın – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. 6 muhtardan çağrı: Zeytin Yaylası kurumasın

6 muhtardan çağrı: Zeytin Yaylası kurumasın

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Eylül 2018 Salı - 13:00Güncelleme: 11 Eylül 2018 Salı - 13:00
6 muhtardan çağrı: Zeytin Yaylası kurumasın

Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki Zeytin Yaylası’ndaki su kaynağının Orman Bölge Müdürlüğü bahçesinin sulamasında kullanılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken, altı mahalle muhtarı ortak basın toplantısıyla “Zeytin Yaylası kurumasın” çağrısında bulundu.

Mahallesi Muhtarı Recep Aksoy, Gökpınar Mahallesi Muhtarı Gökhan Özen, Tekke Mahallesi Muhtarı İlker Ona ve Bağbaşı Mahallesi Muhtarı Süleyman Çolak, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Bu mahallelerde ikamet eden her yaştan vatandaşın da izlediği basın toplantısında açıklamayı altı mahalle adına Kervansaray Mahallesi Muhtarı Döne Tuna Bilgen yaptı. İşte o açıklamanın satır başları:

“SUYUN ALINMASINI ONAYLAMIYORUZ”

“Biz, Zeytin Yaylası bölgesine yakın 6 mahallenin muhtarları olarak Denizli merkez Pamukkale ilçesi Zeytinköy Mahallesi, Zeytin Yaylası’nda Orman Bölge Müdürlüğünce yapıldığı iddia edilen, ancak şimdiye kadar kamuoyuna bilgilendirici açıklama yapılmayan yayla kaynak suyunun olduğu yerden kapalı sistem ile (boru içinde) Çamlık mesireliği yanındaki Denizli Orman Bölge Müdürlüğü bahçesinin sulamasında kullanılmak üzere alınmasını onaylamıyor ve bunun yanlış olduğunu, doğa-çevre ve bölgenin ekosisteminde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını kamuoyunun bilgisine sunup dikkatini çekmek istiyoruz.

“YAYLA DOĞAL BİR DEĞERDİR”

Zeytin Yaylası bir doğal değerdir. Tarihi süreçte iskan amacıyla da kullanılmış ve halen eski dönemlere ait tarihi kalıntıların ortaya çıkmaya devam ettiği, keşfedilip insanların bilgi ve ilgisine sunulmayı bekleyen yerdir. Ayrıca bu bölge Aydın KTVKBK'nun 18.03.2011 gün ve 3555 sayılı kararı ile 1. derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiş ve halen Kültür Bakanlığı web sitesinde kültür envanteri bölümünde yayınlanmaktadır. Buradaki kararın gerekçesi aynen şu şekilde yayındadır;

Denizli ili, Pamukkale ilçesi, Zeytin Yaylası, Ören Mevkii’nde yer alan arkeolojik yerleşim alanında; mermer sütunlu bir yapının tahrip edildiği, yaklaşık 3.5-4 metre derinliğe kadar inildiği, çevreye yayılmış vaziyette yazıtlı mermer parçaları, sütun parçaları gibi bol miktarda mimari plastik malzemeler görülmektedir, yüzeye yayılmış olarak Helenistik, Roma, Bizans Dönemine ait seramik parçalara rastlanan alanda geniş bir alana yayılmış çok sayıda mimari yapı parçaları, kayaların oyulmasıyla kutsal mekan oluşturulmuş yerler ve ana kayanın düzleşmesiyle oluşturulmuş yol ve ol ve Helenistik dönem özelliği taşıyan örgüsüne sahip sur duvarları bulunmaktadır. 1. derece arkeolojik sit olarak koruma altındadır.

“SU KANYONDAKİ EKO SİSTEME HAYAT VERİYOR”

Buradan çıkan kaynak su hemen yaylaya bitişik durumdaki Zeytinköy Kanyonu’na akmakta, orada bir kanyon ekosistemi oluşmasına katkı vermekte, daha alt kodlarda ise içme suyu kaynaklarını beslemektedir.
Suyun aktığı bölgede yabanıl yaşam tüm canlılığı ile varlığını sürdürmektedir. Burada geyik, dağ keçisi, tilki, porsuk, çakal, kurt, vaşak, domuz, sansar gibi memeli hayvanlar ve benzerlerine, yırtıcı kuş türlerinden leyleklere ve kekliklere kadar yerli türler ve göçmen kuşlara, kelebek, yusufçuk gibi uçan böceklere, kertenkele, yılan kırkayak ve benzeri sürüngenlere, kısaca bölgemizdeki doğal ortamda bulunan her canlı türüne rastlanmaktadır.

Ayrıca bölge Honaz dağı Milli Parkı ile Karcı dağları arasındaki yabanıl hayvanların geçiş yolu üzerinde bulunmaktadır. Bölge bitki örtüsü olarak karaçam, kızılçam, çınar, söğüt, yabani fındık, akkavak, servi, ardıç gibi orman ağaçlarının bulunduğu yerdir. Belki de burada yaşayan endemik bitki ve hayvan türleri de keşfedilmeyi beklemektedir.

“DOĞA SPORLARI YAPILABİLİR”

Bölge aynı zamanda PAÜ ile sınır oluşturmaktadır. Hem kanyon hem yayla üniversitemizin her türlü doğa sporları aktivitesi için potansiyel oluştururken, inceleme araştırma ve tarihi kalıntılar açısından da eşsiz bir ortam sunmaktadır.

Yılın 12 ayında doğa sporları yapanların uğrak yeri olan ve yaz mevsiminde kanyon içi sportif etkinliklere ev sahipliği yapan bu eşsiz doğa parçası, şehrin içi sayılacak yerde ve yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Bir çok ilde bulunmayan bu denli doğal yabanıl yaşamın halen sürdüğü doğa parçası bu kadar kolay gözden çıkarılmamalıdır. Yakın gelecekte bu bölge doğal ortam içinde gerçekleştirilecek bir çok doğa tabanlı proje için de potansiyel oluşturmaktadır.

KAMUOYUNU BİLGİLENDİREN AÇIKLAMA YAPILSIN”

Buradaki suyun iddia edildiği gibi kurumumuzun lojmanlarının, hizmet binalarının bahçesinin sulaması ve süs havuzlarına su temini gibi bir ihtiyaç için alınması yukarıda anlattığımız doğal ortamın yok edilmesine, zarar görmesine sebebiyet verecektir. Bu uygulama bizler için bilimsel incelemeler yapılmadan, tarihi değeri araştırılmadan doğaya, tarihe ve bölge flora-faunasına verilen zarar olarak hatırlanacaktır.
İlgili ve yetkililerin bu konuda kamuoyunu bilgilendirici açıklamada bulunarak projeyi anlatmalarını, ÇED raporu (gerek yok denildiyse sebebi), kamu yararı kararı ve benzeri süreçlerin nasıl gerçekleştiği konusunda bilgi vermelerini rica ediyoruz.

“BOTANİK BAHÇESİ OLACAK DEĞERDE”

“Zeytin Yaylası kurumasın, doğa yaralanmasın, bölgede yaşam süren canlılar yok olmasın” diyorsak, Zeytin Yaylası suyu yerinde akmaya devam etsin. Yakın gelecekte kentimizin en değerli doğal alanı belki de botanik bahçesi olacak bu değere sahip çıkmak tüm Denizlililerin görevi olmalıdır. Başta Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Pamukkale Kaymakamlığı, Pamukkale Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli Barosu olmak üzere ayrım yapmaksızın tüm siyasi partileri, meslek odalarını, TMMOB’a bağlı odaları, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve Esnaf Sanatkar Odaları ile tüm STK mensuplarını kentimizdeki bu değere sahip çıkmaya ve gereğini yapmaya çağırıyoruz.”