Merkezefendi Belediyesi tarafından, Kırsal Kalkınma Eylem Planı çerçevesinde 32 kadın üreticiye toplam 192 koyun ve koç ile 6 aylık yem hibe edildi.
Eskihisar Mahallesi’ndeki Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı’nda düzenlenen kura çekimi programına Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli Tarım Kredi Müdürü İlhan Özdemir, Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Özdemir, Denizli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Topaloğlu, Denizli Köy-Koop Başkanı Mehmet Varol, Merkezefendi İlçe Tarım Müdürü Nurdoğan Yaşar, Buldan Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Remzi Salman, muhtarlar, meclis üyeleri ve üreticiler katıldı.
Kura çekimi programında Altındere, Yeşilyayla, Kumkısık, Üzerlik, Çeltikçi, Salihağa ve Aşağışamlı Mahallelerindeki 32 kadın üreticiye, toplam 192 koyun ve koç ile 6 aylık yem hibe edilirken Doğan, burada yaptığı konuşmada, Kırsal Kalkınma Eylem Planı ile amaçlarına adım adım ulaştıklarını belirtti.
“AMACIMIZ GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTMAK”
Desteğin bu yıl ikincisini gerçekleştirdiklerini kaydeden Doğan, “Geçen yıl olduğu gibi bu yılda kadın üreticilerimize 5 koyun, 1 koç ve 6 aylık yem desteği gerçekleştiriyoruz. Merkezefendi Belediyemiz olarak hayvansal ve tarımsal üretimin artması kapsamında bir eylem planını, pandemiyle birlikte devreye soktuk. 3 yılı aşkın süredir devam eden planımız ile üreticilerimizin yükünü hafifletiyoruz. Amacımız zor durumda olan üreticilerimizin girdi maliyetlerini azaltmak, yüksek verimde üretimi sağlamak ve katma değeri yüksek tarımsal ve hayvansal üretimi desteklemek” diye konuştu.
“HEM ÜRETİCİYE HEM TÜKETİCİYE KATKI”
Proje ile hem üreticiye hem de tüketiciye katkı sağladıklarını dile getiren Doğan, ekonomik şartların ve maliyetlerin üreticinin belini büktüğünü söyledi. Doğan, “İlçemizdeki üreticilerimize 100 ton gübre desteği sağlayarak 5 bin dekar araziden 2 bin 250 ton arpa ve buğday elde ettik. Pandemiyle birlikte doğanın, suyun, ekmenin, biçmenin ne kadar olduğunu bir kez daha gördük. Ekilmeyen biçilmeyen yer kalmasın. Yeter ki sizler yapın, bizler ürünleri alırız dedik ve fide desteğinde bulunduk” dedi. Toplamda 1 Milyon 260 ton sebzenin hem üreticileriye hem de Merkezefendililere ulaştırdıklarını kaydeden Doğan, “Ekonomik şartlardan dolayı üreticilerimizin beli giderek bükülüyor. Bu noktada da üreticilerimize 100 ton yem desteği sağladık. Bu sayede üretilen 400 ton sütün girdi maliyetini finanse etmiş olduk” ifadelerini kullandı.
“KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ”
Köylüyü tekrardan milletin efendisi yapmak için çalıştıklarını belirten Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bir kadınbaşkan olarak kadınlarımızın, üreticilerimizin ve gençlerimizin her zaman yanındayım. Çünkü kadının ayakları üzerinde durması, kadının ekonomik anlamda özgür olması çok önemli. Kadınlarımıza her alanda 3 yıldır destek olduk, olmaya da devam edeceğiz. İnanıyorum ki yılı dolmadan hayvanların sayısı 2-3 katına çıkacak. Sonuna kadar bu zor günlerde yanınızda olacağız. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Köylü Milletin Efendisidir.’ Tekrardan üreticiyi, köylüyü milletin efendisi yapma yolunda Merkezefendi Belediyesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Üreticinin yüzünün güldüğü, ekonominin daha canlı olduğu günlerde buluşmak dileğiyle.”
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Denizli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Topaloğlu, proje için Merkezefendi Belediyesi’ne teşekkür etti. Konuşmaların ardından kura çekimi gerçekleştirilerek ismi çıkan kadın üreticilere, hayvanları ve yemleri teslim edildi.