Merkezefendi Belediye Meclisinde borç tartışması – D20Haber
19.05.2024, Pazar
18 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. MERKEZEFENDİ
  8. /
  9. Merkezefendi Belediye Meclisinde borç tartışması

Merkezefendi Belediye Meclisinde borç tartışması

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 7 Mayıs 2024 Salı - 12:57Güncelleme: 7 Mayıs 2024 Salı - 12:57
Merkezefendi Belediye Meclisinde borç tartışması

Merkezefendi Belediyesinin kesin hesap cetvellerinin görüşülmesi sırasında Belediye Başkanı Şeniz Doğan ile AK Parti Grup Başkanvekili Tercan Türkmen arasında borç tartışması yaşandı. Türkmen, borçlar üzerinden eleştiride bulunup, "5 yıl sonra borç 1 milyar lira olur, projeleriniz yetersiz gelmiş" dedi. Doğan’ın buna yanıtı “Projelerin yeterli gelip gelmediğini halk 31 Mart'ta oyladı

Merkezefendi Belediyesi 2023 yılı kesin hesap cetvelleri, belediye meclisinin dün yapılan toplantısında ele alındı. Gelir ve giderlere ilişkin kalem kalem açıklandı. Gelir bütçesinin 914 milyon 497 bin lira, gider bütçesinin 1 milyar 187 milyon lira olarak gerçekleştiği belirtildi.

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Tercan Türkmen, gelirler ile giderlerin karşılaştırıldığında 273 milyon lira açığın ortaya çıktığını söyleyerek, bunun nasıl kapatılacağını sordu.

“FARK KREDİYLE KAPATILDI”

Doğan, Türkmen’in sorusuna “Gelir bütçemiz 914 milyon, gider bütçemiz 1 milyar 187 milyon lira. Geçen dönem birçok proje gerçekleştirdik, birçok iş yaptık. Zaman zaman meclisimizden borçlanma yetkisi aldık. Çektiğimiz kredileri projelerimizde kullandık, Merkezefendili hemşehrilerimize hizmet ettik. Yeni dönemde de aynı hizmet anlayışımızı sürdüreceğiz. Belediyelerin mevcut durumları ortada. Enflasyon, alım gücünün düşmesi, maliyetlerin artmasıyla birlikte belediyelerin gelirlerinin daralmasıyla meclisten aldığımız yetkiyle borçlanarak, kredi kullanarak hizmet ettik. Aradaki farkı bu şekilde kapattık” yanıtını verdi.

TÜRKMEN. 5 YIL SONRA BORÇ 1 MİLYAR LİRA OLUR

Yeniden söz alan Türkmen, “Sizin konuşmanızdan şunu anlıyorum. ‘Projelere devam ediyoruz. 273 milyon lira açıkla devam edeceğiz’ gibi bir anlam çıkardım. Bu 5 yıl sonra 1 milyar lira olur” dedi

Doğan, Türkmen’in bu sözlerini “Onu demek istemedim. Birçok projemiz var. Aldığımız kredilerin çoğunu bir yılda kullandık. Ağustos ayı itibariyle kredilerimizin 3’te 2’sini kapatıyoruz. Gelirimize göre İller Bankasından kullandığımız kredi çok azdı, bu yüzden özel bankalardan kredi kullanmak zorunda kaldık. Bize verdiğiniz yetkiyle alınan kredileri doğru, düzgün kullandık. Bu dönemde açığı ve borçlanma işini biraz daha üreten belediyecilik anlayışıyla, tasarrufa giderek, kiralık araçlardan kurtararak azaltacağız” diye yanıtladı.

Haberin DevamıReklam




DOĞAN: PROJELERİ HALK 31 MART’TA OYLADI

Türkmen’in, “Demek ki projeleriniz yeterli gelmemiş. Bu açıkla gidilirse ileride sıkıntı yaşarız” demesi üzerine polemik yaşandı. Karşılıklı konuşmalarda Doğan, “Projelerin yeterli gelip gelmediğini halk 31 Mart’ta oyladı. Borç durumu sosyal medyalarda konuşulurken, Büyükşehirin, Pamukkale’nin borç durumunu, çekilen kredileri, usulsüz çekilen kredileri, yaklaşık 1,5 milyar liranın bankada faizsiz tutulmasını, Pamukkale Belediyesinin usulsüz temlikten dolayı yargılandığını herkes biliyor. O işe girersek çıkamayız. Ben iddia ediyorum, Merkezefendi Belediyesinin bütçe dengesi Denizli’deki en iyi belediyelerden bir tanesidir” ifadelerini kullandı.

Türkmen’in “Proje derken gelir elde edilecek projeler demek istedim. Projeler yeterli değil” sözlerine Doğan, “Yeterli olup olmadığını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Daha başlamadık. Üreten belediye ve ilçe modelini gerçekleştireceğiz” karşılığını verdi

Türkmen’in, “Açığı kapatamamışız. Yeni bir şeyler bulunmalı ki açık kapatılsın” diye devam etmesi üzerine Doğan, “Siz 5 yıllık hayalinizi söyleyince, hayalleriniz uçuk olunca ben de bundan bahsettim. Keşke bu şekilde enflasyon olmasa, keşke ülke doğru yönetilse, insanlar refah içinde yaşasa. 2019’un maliyetleri ile 2024’ün ocak, şubat, mart aylarındaki maliyetleri karşılaştırdığımızda fark ortada. 2019’da 5 yıllık stratejik plan yaptık, tutmuyor, hepsi şaşmış. Niye Şaşmış? İlçenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı. Enflasyon böyle artarsa bu açık maalesef devam eder. Açık sadece Merkezefendi Belediyesinin başında değil, bütün belediyelerin en büyük sıkıntılarından bir tanesi. Ülke doğru düzgün yönetilir de biz de bu enflasyonist ortamdan kurtuluruz” dedi.