Merkezefendi Belediyesi ve Denizli Eczacı Odası iş birliği ile bir ton atık ilaç toplandı. İlaçlar kayıt altına alınmasının ardından bertaraf edilmesi için tesislere gönderiliyor.
Atık ilaçların toplanması için geçen yıl kasım ayında Merkezefendi Belediyesi ile Eczacı odası arasında protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında ilçe sınırları içinde faaliyet gösteren 50 gönüllü eczane ilaç toplama noktası olarak belirlendi.
Eczanelerden toplanan ilaç atıkları, Denizli’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan Merkezefendi Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne taşınıyor. Burada miktarı ve alınan noktalar kayıt edildikten sonra, tesis görevlileri tarafından atık odasına kabulleri yapılıyor. Düzenli olarak biriktirilen bu atıklar, mevzuata uygun olarak bertaraf edilmesi için ilgili tesislere yönlendiriliyor. Bu uygulamayla 50 günde bir ton atık ilaç toplandığı belirtildi.
Daha temiz çevre ve daha temiz bir Merkezefendi için çalışmaya devam ettiklerini belirten Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Atık ilaçların toplanamaması sebebiyle bilinçsizce atılarak direk olarak toprağa ve suya karışması veya lavabolara dökülerek şehir kanalizasyon sistemine ulaşması sonucu bu ilaçlar arıtma tesislerinden tekrar suya, havaya ve toprağa geçerek çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilemekte ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bu ortamlarda yetiştirilen besinlerin yenilmesi ve suların içilmesi ile kişilerde bağışıklık sistemi ve hormonal sistemlerin ciddi anlamda zarar görmesine neden oluyor. Bizler Merkezefendi Belediyesi olarak gönüllü eczanelerimizde oluşturduğumuz atık ilaç toplama noktaları ile bu durumun engellenmesi konusunda büyük bir titizlikle çalışıyoruz. İlçemize kazandırmış olduğumuz 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde gerekli işlemleri gerçekleştiriyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma düşüncesi ile çalışmaya devam edeceğiz. Daha temiz çevre, daha temiz Merkezefendi, daha temiz bir dünya.”