Denizli’nin kent kimliğinde ayrı bir yeri olan Meserret Sokak yeniden düzenlenecek. Merkezefendi Belediyesi, bu amaçla “Meserret Sokak Yaşam Kültürü Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması” düzenledi.
Merkezefendi’nin Altıntop Mahallesi’nde yer alan Meserret Sokak, “Denizli kent kültürü” denildiğinde ilk akla gelen yerdir. Bölgeye adını veren çınar ağacı, Meserret Oteli ve Kıraathanesi, farklı mesleklerden esnafın faaliyet gösterdiği özel bir sokağıydı Denizli’nin.
KORUMAK YERİNE YIKILDI
Ancak, hala dillere destan olan, o yılları yaşayanların “korumak yerine yıktılar” dediği yapılara her dönem bir el uzandı. Bölgedeki yıkımlarda ilk yok edilen Meserret Kıraathanesi oldu. 1970’li yıllarda “yol genişletme çalışması” denilerek yıkıldı. 1982 yılında Ahmet Acar’ın Denizli Belediye Başkanı olduğu dönemde Meserret Oteli, “Delikliçınar Meydan Düzenlemesi” çalışmalarında yer bir edildi. Devamında bölgedeki eski Denizli evleri yıkılıp, yerine 7’şer katlı apartmanlar dikildi.
AYGÖREN DÖNEMİNDE DÜZENLEME
Ayakta kalabilen bir elin parmakları kadar eski Denizli evlerinin bulunduğu Meserret Sokak, Ali Aygören’in Denizli Belediye Başkanlığı döneminde (1999-2004), mimar Cengiz Bektaş’ın hazırladığı projeyle düzenlendi. Taş döşemesi, fıskiyeleri, akan suyla hayat bulan Meserret Sokak, Delikliçınar Meydanı’na yakın bölgesiyle cazibe merkezi oldu.
ALTYAPI ÇALIŞMASIYLA YENİLENDİ
Denizli Büyükşehir Belediyesinin kentteki altyapı çalışmaları kapsamında Denizli’nin tarihi sokağı yeniden ele alındı. Yürüyüş bandındaki döşemeler ve oturma alanlarında düzenleme yapıldı. Çevredeki Konyalıoğlu Evi, Osman Bey Konağı, Merzeci Un Fabrikası gibi yapılar restore edilerek, kullanıma sunuldu.
MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ YENİDEN ELE ALIYOR
Meserret Sokak, önümüzdeki süreçte üçüncü kez düzenlenecek. Bu kez düzenlemeyi yapmak için Merkezefendi Belediyesi kolları sıvadı. Bu amaçla da “Meserret Sokak Yaşam Kültürü Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması” düzenledi. Yarışmayla “sokağın gündelik yaşam-kültür-gençlik-sanat etkileşiminde kamusal alan lehine geliştirilmesi için yenilikçi önerilerin saptanarak öne çıkarılması” amaçlanıyor.
Yarışmaya katılacakların projelerini 26 Haziran 2020’ye kadar teslim etmeleri gerekiyor. Burak Altınışık (DEÜ), Didem Altun (DEÜ) Sevince Bayrak Göktaş (İTÜ) Eda Ekim Yılmaz (İTU) Sertaç Erten, (ODTÜ) Murat Şahin (YTÜ) Burçin Yıldırım’dan (İTÜ) oluşan seçici kurul, değerlendirmesine 4 Temmuz’dan itibaren başlayacak.
DOĞAN: HERKESİN GELECEĞİ BİR MESERRET SOKAK
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, meserret Sokak düzenlemesiyle ilgili D20haber.com Genel yayın Yönetmeni Engin Ünal’a açıklamada bulundu. Doğan, sözlerine “Eski kimliğine kavuşsun istiyoruz. Sadece o çevredekiler değil herkes gelsin istiyoruz. Mesela üniversite gençliği var, onlar da buraya gelsin” diye başladı.
Meserret Sokağın mevcut haliyle kötü bir görüntüsü olduğunu söyleyen Doğan, “Buradan yola çıkarak Meserret Sokağı canlandırmak güzel olacak diye düşündük. Biliyorsunuz daha önce ünlü mimarımız Cengiz Bektaş tarafından projelendirilmişti. Kendisiyle görüşmüş, bu çalışma için yarışma jürisine de almıştık. Ama maalesef kendisini kaybettik. Yarışmayla belirlenecek projeyi uygulayıp hem Meserret Sokağı güzelleştirmek, geliştirmek hem de ekonomik anlamda canlılık kazandırmak istiyoruz” dedi.
MESERRET SOKAK BAŞLANGIÇ OLACAK
Meserret Sokak çalışmasının devamını Merkezefendi’nin başka bölgelerinde de yapacaklarını anlatan Doğan, “Meserret Sokak başlangıç olacak. Yapacağımız düzenlemeyle burada kent kimliği oluşsun istiyoruz. Bunun için çalışmalarımıza sivil toplum kuruluşlarını, Mimarlar Odasını, Mimarlık Fakültesini, öğrencileri katıyoruz. Daha sonra ilçemizin farklı noktalarında sokak düzenlemelerimiz olacak” diye konuştu.
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Meserret Sokak” denildiğinde ilk akla gelen kıraathanenin olmasını, sokaktan suyun akmasını, kadınların el emeklerini satabildiği alanların oluşturulmasını, buranın bir “sanat sokağı” olmasını istediklerini sözlerine ekledi.