Merkezefendi’de 60 bin bina depreme karşı taranacak – D20Haber
12.05.2025, Pazartesi
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. MERKEZEFENDİ
  8. /
  9. Merkezefendi’de 60 bin bina depreme karşı...

Merkezefendi’de 60 bin bina depreme karşı taranacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Haziran 2023 Salı - 17:23Güncelleme: 20 Haziran 2023 Salı - 17:25
Merkezefendi’de 60 bin bina depreme karşı taranacak

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, ilçenin fay hattı üzerinde kurulu olduğunu belirterek yapı stoklarının envanterini çıkarmaya başladıklarını söyledi. Doğan, üç etapta toplam 60 bin binayı tarayacaklarını dile getirdi.

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, düzenlediği basın toplantısında olası depreme karşı eylem planı kapsamında ilçedeki bina stokunun envanterini oluşturmaya başlandığını dile getirdi. İlçenin fay hattı üzerinde kurulu olduğunu anımsatan Doğan, 10 mahallede bina stokunun çıkarılmasına başlandığını aktardı.

ÜÇ AŞAMALI PROJE

Üç aşamalı projenin ilk etabında projenin ilk kademede sokak taramaları ikinci kademede ise değerlendirme çalışmaları gerçekleştirileceği, son kademede binalar hakkında detaylı çalışma yürütüleceği belirtildi.

İLK AŞAMADA 10 MAHALLE TARANACAK

İnşaat mühendislerinin de aralarında bulunduğu 5 ekibin Altıntop ve Sırakapılar mahallelerinde birinci kademe çalışmaları tamamladığını söyleyen Doğan, Değirmenönü Mahallesi’nde ise çalışmaların yarıya geldiği ifade etti.Başkan Doğan, ekiplerin yıl sonuna kadar nüfus yoğunluğunun yer aldığı Karaman, Akkonak, Sevindik, Sümer mahalleleri dahil 10 mahallenin birinci kademe taramalarını bitirilmesinin planlandığını dile getirdi.

“İLÇEMİZ FAY HATTI ÜZERİNDE”

Göreve gelir gelmez deprem komisyonu kurduklarını hatırlatan Doğan, “İlçemiz fay hattı üzerinde. Yerel yönetimler olarak bu anlamda gereken hassasiyeti ve sorumluluğu göstermemiz gerekiyordu. Göreve gelir gelmez deprem komisyonu kurduk. İzmir ve 6 Şubat depremleri sonrası hemşerilerimizin pek çok sorusu oldu. Hem kargaşayı gidermek hem de çalışmalarımızı başlattığımızı duyurmak için bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Üç etaptan oluşacak çalışmanın ilk etabını kamuoyu ile paylaşacağız. Risk analizini ilçemizde gerçekleştirmek için gayret ediyoruz. Değerlendirmeden elde edilecek veriler önlem alınması, can ve mal kaybının önüne geçmesi bakımından önemli. 60 bin binayı tarayacağız” diye konuştu.

“RİSKLİ BİR İŞ YAPIYORUZ”

Belediyenin öz kaynaklarıyla tarama çalışmalarının yürütüldüğünü kaydeden Doğan, şunları söyledi:

Haberin DevamıReklam




“Zemini sıkıntılı mahallelerden başladık. Belediyenin öz kaynakları ile bu çalışmayı yürütüyoruz. Hem tasarruf anlamında hem de hemşerilerimizi bilgilendirmek, endişeye mahal vermemek için etap etap yapıyoruz. Planlı, sistemli, akla, mantığa, bilime sırtımızı dayayarak bunu yapıyoruz. İki mahallemiz bitti. Bir mahallenin yarısına geldik. Sırada Sümer ve Sevindik mahalleleri var. Bir ilki gerçekleştiriyoruz. Denizli’de bu güne kadar bina sotuk taraması ve riskli yapı taramasının bu kadar geniş anlamda yapıldığını görmemiştik. Belediye başkanı olarak riskli bir iş yapıyoruz ama ilçem adına dertlenmek, sorumluluk ve risk almak gerekiyor. Başımıza böyle bir afet geldiğinde zamanında bu tedbirleri almamanın vebalinin çok büyük olduğunu düşünüyorum. En acı tecrübeyi 6 şubat depremlerinde yaşadık.”

“BİLGİ ALMAK İSTEYENLERLE VERİLERİ PAYLAŞACAĞIZ”

Bilgi almak isteyenlerle verileri paylaşacaklarını dile getiren Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güzel sonuçlar aldık. Olası bir felakette yıkılabilecek, hasar görecek bina sayımızı, can ve mal kayıplarımızı bu şekilde önleyebiliriz. Bilgi almak isteyenlerle bu bilgiyi paylaşacağız. Onlara yol gösterecğiz. Belki güçlendirme ile yapısını kurtarabilecek hemşerilerimiz var. Biz bu çalışmayı 10 mahalleyi bitirdikten sonra üst makamlarla paylaşacağız. Kentsel dönüşüm için bütçemiz ve yetkimiz dahilinde vatandaşlara desteğimiz olur. Bunlar büyük projeler. Üst belediyenin ve bakanlığın devreye girmesi gerekiyor. Biz vatandaştan gelen talepleri yetkili makamlara aktaracağız. Bizim bütçemizi zorlamayacak yardımları da yapmaktan imtina etmeyeceğiz.”

“SORUMLULUĞUMUZ ÇOK FAZLA”

Yerel yöneticilerin sorumluluğunun fazla olduğunu belirten Doğan, “Risk ve sorumluluk alıyorum ama bu tarama sürecek. Hemşehrilerimiz buraya geldiğinde açık ve net bilgi paylaşılacak. Birinin bunu yapması lazım. Yerel yöneticiler olarak sorumluluğumuz çok fazla. Bizler parklar, binalar yapıyoruz, sosyal yardımlar yapıyoruz ama belediyenin en öncelikli yapması gereken iş hemşehrilerimizin can güvenliğini sağlamak. Can güvenliğini sağlayamadığınız sürece yaptığınız işin bir anlamı yok. Vatandaşlarla bazı problemler yaşayabiliriz ama işin sonunda biz onların canını korumak için bu işi yapıyoruz. Deprem bir gerçek. Zaman içinde bunun anlaşılacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İKİ MAHALLEDE TARAMALAR SONUÇLANDI

Altıntop ve Sırakapılar mahallelerinde tarama çalışmaları tamamlanırken, ortaya endişe verici sonuçlar çıktı. Altıntop Mahallesi’nde 343 betonarme ve yığma yapı bina incelendiği, 34 yığma yapı tespit edildiği ve 265 yapının da 1998 yılından önce yapıldığının belirlendiği aktarıldı.

Sırakapılar Mahallesi’nde ise 871 yapı incelenirken, 49 yapının yığma yapı olduğu tespit edildi. Toplam 592 yapının 1998 yönetmelik değişikliğinden önce yapıldığı ortaya çıktı. Her iki mahallede de yapı stokunun büyük bölümünün 1975 ve 1998 yılları arasında yapıldığı, binaların yüzde 20’sinin yüksek riskli olduğu kaydedildi.