Karaca: İstismarcıların aklanmasına izin vermeyeceğiz – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: İstismarcıların aklanmasına izin vermeyeceğiz

Karaca: İstismarcıların aklanmasına izin vermeyeceğiz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Ocak 2023 Çarşamba - 12:03Güncelleme: 4 Ocak 2023 Çarşamba - 12:04
Karaca: İstismarcıların aklanmasına izin vermeyeceğiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, çocukların “evlilik” adı altında cinsel istismara uğraması olaylarında aklanma yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin mecliste yapılan görüşmelerde konuşan Karaca, "Bir vakıftaki istismar vakasından sonra kamuoyu baskısıyla yine böyle benzeri bir komisyon kurulacak. Bu komisyonda tıpkı KAİMDER'de, tıpkı Ensar'da olduğu gibi süreci uzatarak, ipe un sererek, orada yaşananları komisyon aracılığıyla aklamak istiyorsanız buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Çocuk istismarının önlenmesi için yanlışları ifşa edeceklerini söyleyen Karaca, “6 yaşındaki birine sistematik istismar vakasına ‘insani bir durum’ diyen Aile Bakanı o koltukta oturduğu sürece bu komisyon gerçekleri örtme ve o suçu aklama komisyonuna dönüşecektir. Ancak, bizler, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu Komisyonun her hukuksuzluğunu ya da her yanlışını bütün kamuoyunun önünde ifşa edeceğiz ve çocukların istismara uğramaması için gerekeni yapacağız” diye konuştu.

“Genel Kurul görüşmelerini ve süreci şöyle bir hafızamızda tazelediğimizde aslında 2016 yılındaki yaşananları tekrar yaşıyoruz, hepimiz dejavu olmuş gibiyiz. Tarih tekerrür etmemeli ama maalesef tekerrür ediyor” diyen Karaca, şöyle devam etti:

“Ne olmuştu 2016 yılında? Ensar'daki ve KAİMDER'deki çocukların cinsel istismarı ve kamuoyunda yükselen muhalefet ve tepkiler üzerine yine böyle bir komisyon kurulmuştu. Komisyon üç ay çalıştı ve üç ay çalıştıktan sonra elimdeki raporu hazırladılar. Bu raporda öneriler vardı, çocukların istismara uğramaması için neler yapılması gerektiği tek tek 88 madde halinde yazılmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak muhalefet şerhimiz vardı.

Yurtlar Millî Eğitim Bakanlığına bağlansın. Bağlandı mı? Hayır, bağlanmadı. Komisyon raporundaki Millî Eğitim Bakanlığına bağlansın önerisi yerine getirilmiş olsaydı, burada sayamadığım birçok çocuk da istismar mağduru olmayacaktı, cinsel istismara uğramayabilirdi.

Komisyon raporunda deniliyor ki: Çocuk izlem merkezlerinin tüm illerde faaliyet gösterecek şekilde yaygınlaşması gerekir. Ama maalesef yaygınlaşmadı. Zaten kapasite yetersiz, yoğun bir talep var, bir de 2022 yılında bir genelge çıkardınız. Bu genelgeyle dediniz ki: İstismara uğrayan yetişkinlerin de çocuk izlem merkezlerinde ifadesi alınsın. Çocuk izlem merkezlerinde, çocuklara karşı istismarı sorgulamak ve buna ilişkin çalışma yapmak için orada bulunanlara ‘yetişkinlere de bunu yapın’ dedi. Bunu kim dedi? Adalet Bakanlığı dedi. Açması gereken ÇİM'lerden sorumlu Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığının maalesef bundan haberi yok.”