JMO Şube Başkanı Semiz: YHT hattında zemin iyileştirme isteyen 2 mühendis görevden alındı – D20Haber
08.05.2024, Çarşamba
15 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. JMO Şube Başkanı Semiz: YHT hattında...

JMO Şube Başkanı Semiz: YHT hattında zemin iyileştirme isteyen 2 mühendis görevden alındı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Şubat 2019 Çarşamba - 13:57Güncelleme: 27 Şubat 2019 Çarşamba - 14:09
JMO Şube Başkanı Semiz: YHT hattında zemin iyileştirme isteyen 2 mühendis görevden alındı

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Denizli Şube Başkanı Dr. Barış Semiz, yüksek hızlı tren (YHT) hattında zemin iyileştirmesi isteyen iki mühendisin görevlerinden alındığını, iki meslektaşlarının bilimsel değerleri paraya değişmemesinin cezalandırmaya dönüştüğünü bildirdi.

JMO Denizli Şube Başkanı Dr. Barış Semiz, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Ankara - İzmir YHT kapsamında inşası devam eden Banaz-Eşme, Eşme-Salihli ve Salihli-Manisa arası etaplarında kontrol mühendisi olarak çalışan Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi üyesi Ersin Kandemir ve Güven Kocabaş’ın görevlerinden alınması meslek camiası açısından büyük tepkiye neden olmuştur” diyerek, şunları kaydetti:

“Adı geçen meslektaşlarımız görevlerine bağlı, dürüst ve mesleki ilkelere uygun yaptıkları çalışmaları ile emeklerinin karşılığını yönetim tarafından cezalandırılarak ödemişlerdir. Özellikle problemli zemin koşullarında yapılması gereken iyileştirme çalışmalarında öngörülen projenin yerinde uygulanması ve sonrasında kontrol edilerek performansının denetlenmesi çalışmaları jeoloji mühendisliği meslek disiplini içerisinde ele alınan özel bir uygulama alanıdır. Çalışan ve akademik çalışmaları da bulunan meslektaşlarımız eksik yapılan işleri kabul etmemiş, durumu üstleri olan idarecilere iletmiş ve yapılması gerekenleri de doğrudan yüklenici firmadan talep etmişlerdir. Projeye uygun zemin iyileştirme çalışmalarının yapılmaması ve yetersiz – kriter dışı yapılan imalatların TCDD tarafından hak ediş ve ödemeleri kabul edilmiş, ancak adı geçen kontrol mühendislerinin bu konulardaki itirazları nedeniyle meslektaşlarımızın görev yetkileri ellerinden alınmıştır.

Bilim ve teknik yeterlikten uzak, tamamen siyasi amaçlara yönelik çalışarak fayda ve menfaat sağlama üzerine kurulu bir politika gütme görevini yerine getirmekte olan ilgili kurum, ülkemizde geçmişte meydana gelen tren kazalarında da büyük acıların yaşanmasına sebep olmuş ancak idareci ve yetkilileri hiçbir bedel ödememiştir.

Özellikle adı geçen proje alanının içerisinde bulunduğu 1. derece deprem bölgesi içerisinde yapılacak mühendislik projelerinin bütünü için yetersiz zemin koşullarının deprem etkilerini minimize etmek amacıyla gerçekleştirilen zemin İyileştirmesi genel adıyla bilinen uygulamaların yerinde, projeye uygun ve gerekli doğrulukta yapılmış olmaları çok büyük önem taşımaktadır. Bu tür projeler için Avrupa ülkelerinde sadece işin denetimini yapan yetkilendirilmiş danışmanlık ve müşavirlik firmaları bulunmaktadır. Yapılmayan ancak yapılmış gibi gösterilen, kriterleri sağlamayan ancak sağlamış gibi kabul edilen ve hak edişleri oluşturularak ödemeleri yapılan yüklenici firmaların eksiklik ve yanlışlarına karşı meslektaşlarımız sessiz kalmamış, almış oldukları bilimsel değerleri paraya değişmemiş ve kişilik yoksunu bir duruş sergilememiş olmaları dolayısı ile adeta TCDD tarafından cezalandırılmışlardır. Konunu takipçisi olacak olan odamız halkımızın bilgilendirilmesi görevini de sonuna kadar yerine getirmekte kendini sorumlu tutmuş ve tutmaya devem etmektedir.”