Jeotermal kuyusundan fışkırıp doğaya yayılan suya STK’lardan tepki – D20Haber
20.05.2024, Pazartesi
18 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Jeotermal kuyusundan fışkırıp doğaya yayılan suya...

Jeotermal kuyusundan fışkırıp doğaya yayılan suya STK’lardan tepki

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Mayıs 2024 Çarşamba - 19:16Güncelleme: 8 Mayıs 2024 Çarşamba - 19:19
Jeotermal kuyusundan fışkırıp doğaya yayılan suya STK’lardan tepki

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde sondaj çalışması sırasında 850 metre derinlikten fışkıran jeotermal suyun doğada geri dönülmez tahribata yol açtığını, insan sağlığına yönelik olumsuzluklar yarattığını belirten sivil toplum kuruluşları, 10 gündür kuyunun kapatılamamasına tepki gösterdi.

Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) öncülüğünde gerçekleşen basın açıklaması Candoğan Parkı önünde yapıldı. Basın açıklamasını okuyan BMİ Sözcüsü Mustafa Çallıca, Gerali ve Sakarya mahalleleri yakınlarında 29 Nisan Pazartesi jeotermal kuyusu açmak için yapılan sondaj sırasındaki patlamayla ortaya çıkan çeşitli kimyasallar içeren sıcak suyun buhar, gazlar ve akışkanlar püskürerek havayı, suyu, toprağı ve yaşam alanlarını tehdit ettiğini dile getirdi.

Patlayan kuyudan içerisinde hidrojen sülfür ve karbondioksit gazı, bor, kadmiyum gibi ağır metal elementleri de içeren akışkanın günlerdir kontrol altına alınamadığına dikkati çeken Çallıca, “Patlayan kuyudan çıkan akışkanlar en verimli tarım alanlarını, sebze/meyve bahçelerini ve halkın sağlığını halen tehdit etmektedir. Akışkanların sıvılaşan kısmı kirli su olarak toprakları da kirletmektedir. Bu çeşitli kimyasalları içeren sular nerede birikmektedir? Büyük Menderes’e mi yoksa başka bir yere doğru mu akmaktadır? Bu sularla ilgili kimyasal incelemeler yapılmış mıdır?” diye sordu.

Bilim insanları ve uzmanların yer altından çekilen akışkanların bir damlasının bile doğaya bırakılmasının tehlikeli olduğunu söylediğini kaydeden Çallıca, buna rağmen bugüne kadar Sarayköy Kaymakamlığı, Denizli İl Sağlık Müdürlüğü veya Denizli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünden konuyla ilgili tek bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Halktaki huzursuzluğun, kaygının her geçen gün arttığını ifade eden Çallıca, “Kuyunun patlaması ile başlayan tehlikeli süreç kuyunun kapanmasıyla asla bitmeyecektir. Hava, su ve toprağa karışan kimyasalların yaşam alanlarına etkisi aylarca hatta yıllarca devam edecektir ve geriye dönülemeyecek zararlar oluşacaktır. Bu nedenle bölge uzun süre bilimsel ve teknolojik çalışmalarla ilgili yasalar çerçevesinde takip edilmeli ve kamuoyu düzenli olarak bilgilendirilmeli, vatandaşın kısa süreli zararı başta olmak üzere orta ve uzun vadede zararlarının tazmin edilmesi yönünde gerekli adımlar atılmalıdır. Ayrıca bu JES’in kurulum aşamasından bu yana ihmalleri olan işveren ve kamu yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı gerekli cezai yaptırımlar uygulanmalıdır” dedi.

Haberin DevamıReklam




Enerji tüketimindeki payı %3.4, üretimindeki payı %5 olan JES’lerin mutlaka sorgulanmasını isteyen Çallıca, “Patlama öncesi mevcut halleri dahi bereketli Ege topraklarını yok etmekte olan, bölgede üretimi yapılan ve halkın büyük bir oranda geçim kaynağı olan incir, zeytin vb. birçok ürünün rekoltesinin düşmesine neden olan, ayrıca yapılan araştırmalara göre artan kanser vakalarıyla da ciddi halk sağlığı sorunlarına neden olan bu kurulu ve hali hazırda kurulması planlanan JES’lerin Ege Bölgesi başta olmak üzere tüm ülke coğrafyasından sökülmesi doğa, canlı yaşamı ve kamu yararı için elzemdir” ifadelerini kullandı.

Çallıca, yaşanan çevre kirliliği ve ekolojik yıkımların önüne geçilmesi için TBMM’yi anayasal görev ve sorumluklarını yerine getirmeye, bununla ilgili bir “yurttaş ekokırım yasası”nın çıkarılması için harekete geçmeye davet ettiklerini sözlerine ekledi.

Büyük Menderes İnisiyatifi öncülüğünde yapılan basın açıklamasına destek veren sivil toplum kuruluşları şunlar:
*Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ)
*TMMOB Denizli İKK
*Denizli Barosu
*Denizli Diş Hekimleri Odası
*Denizli Tabip Odası
*Disk Emekliler Sendikası (DİSK Emekli Sen) Denizli
*Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Denizli Şubesi
*Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli Sen) Denizli
*Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (DİSK/Genel İş) Denizli Şubesi
*Denizli Kadın Platformu
*Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü
*KESK Denizli Şubeler Platformu
*Denizli KHK’lı Platformu
*78’liler Girişimi Denizli
*29 Ekim Kadınları Derneği Denizli Şubesi
*Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Denizli Şubesi
*Birleşik Kamu-İş Öğrenci Veli İşbirliği Derneği
*Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Denizli Şubesi
*Denizli Öğrenci Veli Derneği (Veli Der)
*Kadın Haklarını Koruma Derneği Denizli Şubesi
*Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği Denizli Şubesi