Şenel: Patlamaya hazır bomba gibi binalara affı anlamıyoruz – D20Haber
08.05.2024, Çarşamba
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Şenel: Patlamaya hazır bomba gibi binalara...

Şenel: Patlamaya hazır bomba gibi binalara affı anlamıyoruz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Şubat 2019 Cuma - 11:12Güncelleme: 8 Şubat 2019 Cuma - 11:12
Şenel: Patlamaya hazır bomba gibi binalara affı anlamıyoruz

İnşaat Mühendisleri (İMO) Şube Başkanı Prof. Dr. Şevket Murat Şenel, İstanbul’da yıkılan apartmanın imar barışı uygulamasının ne denli sorunlu olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, “patlamaya hazır bir bomba gibi etrafımızı kaplayan benzer binaları neden affettiğimizi anlamakta güçlük çekiyoruz” açıklamasını yaptı.

İMO Şube Başkanı Prof. Dr. Şevket Murat Şenel, İstanbul Kartal`da yıkılan 8 katlı binayla ilgili açıklamasında, bugüne yaptıkları uyarılarda ve itirazlarda ne denli haklı olduklarının yaşanan bu acı olayla görüldüğünü ifade etti.

SON 3 KAT KAÇAK İDDİASI

Yaşanan felakete ne bir depremin ne de benzeri bir afetin yol açmadığına işaret eden Prof. Dr. Şenel, Daha 1992 yılında yapılmış olmasına rağmen kendi ağırlığını taşıyamaz duruma gelen bina, aniden yıkıldı ve geriye harabe halindeki yıkıntılar kaldı. Yine can kayıplarımız var ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Enkazın altında kaldığı tahmin edilen 7-8 kişiyi arama çalışmalarına devam ediliyor. Elimize ulaşan ön bilgiler 8 katlı binanın son üç katının projeye aykırı şekilde kaçak olarak yapıldığını gösteriyor” dedi.

“KURALLAR OY UĞRUNA GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Yetersiz mühendislik, kötü malzeme ve işçilik kalitesi ile denetimsizle kolonların üzerlerine binen yükü daha fazla taşıyamadığını kaydeden Prof. Dr. Şenel, şöyle devam etti:

“Yıkılan binanın imar affına başvurup başvurmadığını tartışanlar da var. Yapılan tartışmaların hiçbiri yayınlanan imar barışı yasası ile bunun gibi binlerce binanın affedildiği ve sisteme dahil edildiği gerçeğini değiştirmeyecek. Bu türden binaları ayıklayıp sistemin dışına nasıl çıkarabiliriz konusunu tartışmamız gerekirken, patlamaya hazır bir bomba gibi etrafımızı kaplayan benzer binaları neden affettiğimizi anlamakta güçlük çekiyoruz.

Seçim dönemlerinde oy uğruna görmezden gelinen kurallar, ulufe dağıtır gibi verilen inşaat izinleri, görmezden gelinerek yapımına adeta davetiye çıkarılan kaçak katlar, daha çok kazanmak uğruna vicdansızca yapılan işler ve ucuzluktan başka hiçbir kriteri ve tercihi olmayan müşteriler bugün gelmiş olduğumuz noktanın sebebi ve özeti. Kartal`da yıkılan binanın ülkemizde ilk olmadığı bir gerçek. Ne yazık ki yaşadığımız tecrübeler bu türden felaketlerin son olmayacağını da gösteriyor. Bu türden acı tecrübeleri neden bizim ülkemizde bu kadar çok ve sık yaşıyoruz sorusunu sormanın zamanı ne zaman gelecek?”