İnceler Sazlığına flamingolar bile geliyordu – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. GÖÇ YOLUNDAKİ DENİZLİ
  6. /
  7. İnceler Sazlığına flamingolar bile geliyordu

İnceler Sazlığına flamingolar bile geliyordu

A- A+
Süleyman Kenan ÇÜNGÜR / D20HABER
Yayınlanma: 29 Aralık 2017 Cuma - 09:24Güncelleme: 29 Aralık 2017 Cuma - 10:35
İnceler Sazlığına flamingolar bile geliyordu

Bozkurt’un İnceler Mahallesi’ne kısa sayılabilecek mesafede bir sulakalanımızdır.İlçeye gidilen asfalt yolun ortasından geçmesiyle iki parçaya bölünen İnceler Sazlığı sulakalanı 1984 senesinde kurumuş ve 29 sene suyu olmadığı için bir türlü canlanamamıştı.2013 yılında İncelerli bir işadamının sponsorluğunda İnceler Belediyesi’nin yoğun çabasıyla 11kilometre uzaktan Kısık Kanyonu'ndan küçük borularla getirilen can suyuyla yeniden su tutup canlandı, yaşama geri döndü.

2013’te canlanan bu sazlığa 29 sene sonra tekrar ördekler balıkçıllar ve su kuşları, hatta flamingolar geri geldi.Büyük göle Kanlıca,diğerine küçük göl diyen yöre sakinleri, alanın yeniden canlanmasına senindi.Göller su tutunca, sulamada kullanılmaya başlayınca kuraklık yeniden başgösterdi.2014 ve 2016’daki yağışların azlığı ve bu seneki son kuraklık tüm Türkiye'deki sulak lanlar gibi, İnceler Sazlığını da vurdu ve göl tekrar kurudu. Karakısık Kanyonu'nun da içinde olduğu Emirçay Fındıklı Deresi üzerinde sulama ve içme suyu için yapılmakta olan İnceler sulama regülatör ve göleti, umarım sulama düzeni kurulduğunda bu sazlığa yeniden daha fazla su verilmeye başlanır. Yoksa bol yağış ve kanyondaki kesilen suyun canlanmasını beklemekle sazlık sulak saha yeniden kurumaya yüz tutacak.

 

KUŞ TÜRÜ SAYIMINDA GELEN 5’İNCİLİK

Geçen sene bu sazlık alanda da kosk sayımları yapmıştık, bu senede yaptık. Hatta Dünya Kuş Gözlem Etkinliğinde tüm Denizli sulakalanları ve kuşlarını sayarken, burayı da Denizli kuş alanları olarak kayıt altına almıştık.13 Mayıs’taki yarışmada ülkemizde 103 tür kayıtlayarak Denizli'yi TrakorÇürüksuKuş Gözlem Ekibi olarak 5.sıraya taşıdık.Sıralamada ilk beş şöyle oluşmuştu: Kars(110tür),Kayseri(109tür), Samsun (107tür),Bursa(106tür) ve Denizli(103tür).Bu seneki etkinliği arkadaşlarımızla daha büyük bir ekiple ilimizi daha başarıyla temsil etmeyi düşünüyoruz.

 

 

ÇOBAN BARINAKLARI KORUMAYI SAĞLIYOR

İnceler sazlıkları ve söğütlük, kuşların, özellikle sazlık ötücü kuş türleri ve su kuşları için ideal bir alan. Çevresinde çoban barınakları sayesinde alanda koruma da üst düzeyde. Bizlerde yöredeki çobanlarla irtibat kurup alanın korunmasında destek istemiştik. Görevli kişileri aramaları için temennilerde bulunmuştuk.

 

 

BİRÇOĞU NADİR GÖRÜLEN KUŞ TÜRÜ OLDU

Bu seneki gözlemlerde iki gölün arasındaki söğütlükte yoğun şekilde söğüt serçesi ve özellikle 15-16 gece balıkçılı kolonisi bulduk. Söğüt ağaçlarında üremeye devam ediyorlardı. Sazlıklarda büyük kamışçın ve saz kamışçını oldukça güzel sayılarda ürüyor.Angıt ve yaban ördekleri de özellikle çamurcun,çıkrıkçın ve yeşilbaş ördek hala ürüyorlardı.Eskiden turna ve kaz da alanı kullanırmış, ancak artık bu türler bu yörelerde nadir gözüken kuş türlerine geçti.

 

 

KURUTULAN ALANDAN VERİMLİ TARIM ARAZİSİ ÇIKMADI

Beylerli Çaltı Gölü,Kurugöl,Gölcük,Gemiş ve İnceler çevresindeki arazilerin bitki örtüsüne bakarak eskiden buranın çok büyük bir tek göl olduğu fikri ortaya çıkıyor. Havaalanı ve tarım arazisi kazanmak için başlatılan kurutma çalışmaları başarılı gibi gözükse de verimsiz topraklarda oldukça masraflı ve düşük verimle üretim potansiyeli ile başarısız olunduğunu düşünüyorum. Eğer ki bu alanlar kurutulma yerine alanda balıkçılık hayvancılık ve doğa turizmi üzerine yoğunlaşılsaydı hem onca sulak alan ve doğa güzelliği yok olmazdı hem de büyük paralar harcanmazdı.

Bu çoraklaşan bozkır topraklar için suyu çekildikçe kuru hava ve iklim değişiklikleri tuzlu toprağın havaya karışması insan sağlığına dahi etki etmektedir.Su kuşları evi suyu çalınınca nasılsa kendine yeni sulakalanlar ve yeni rotalar bulur ama alandaki doğayı taşıyamazsınız. Su her şeye hayat. Su tüm canlılara can olduğuna göre, tüm dünya su için çabalamakta iken bizim ülkemizce sulak alanlara değer vermememiz olmaz.Yeni yapılan göletler ve sulak alanlar güzel ama yerleri çok özenle seçilmeli. Bazı tabiat harikası alanlar ve tarih kokan antik alanlar bu gibi göletlerin ortasında bırakılmamalı.

 

 

DİĞER GÖLLER VE SULAK ALANLAR

Bu haftaki yazımız ile Acıgöl sulak alanımızı ve çevresindeki sulakalanları işlemiş olduk. İlimizde başka sulakalan olarak başta Gökpınar,Adıgüzel,Cindere, Buldan Bent,TavasYenidere,Akyar,Beyağaç Eşenler göletlerini sayabiliriz.Bundan başka 20’den fazla sulama göleti vardır.Honaz Saklıgöl,Bozkurt ÇambaşıKaragöl,Kartal Krater Gölü, dağ göllerimizdir.Daha birçok baraj ve gölet yapım aşamasındadır.Büyük Menderes,Çürüksu,Dalaman, Akçay,Kufi çayları önemli akarsularımızdır.

İlimizin tüm sulak alan ve göllerinin yaşamaya devam etmesi gelecekteki torunlarımızında bunları görerek yaşamlarına devam etmesi,suyuyla tertemiz yaşayarak tüm canlılara hayat vermeye devam etmesini umuyoruz.Esenkalın sevgili doğaseverler...